Artikel top billede

Firmaer meldt til politiet for skrothåndtering

Miljøstyrelsen anmelder danske virksomheder til politiet på baggrund af en Greenpeace-undersøgelse. Men direktøren for den ene af virksomhederne er forbavset over sagen. Læs hvorfor.

Miljøets bidske vagthund har nu fået kløerne i to danske skrotfirmaer, der angiveligt skulle have brudt reglerne for håndtering af elektronisk skrot.

Og ifølge Greenpeace står virksomhederne med en meget dårlig sag.

Den konkrete undersøgelse bunder i spionudstyr, som i august 2007 blev monteret på apparater, der skulle skrottes. Her kunne man følge med i processen, som miljøkæmperne kalder ulovlig.

Men det vækker stor undren hos en af de implicerede parter, Marius Pedersen A/S. Administrerende direktør, Christian Møller, er uforstående over for kritikken såvel som politianmeldelsen.

"Vi forstår ikke, at Miljøstyrelsen politianmelder os på dette grundlag. For vi efterlever EU-reglerne. Vi kører det som grønt affald til et godkendt behandlingssted i EU. Derfor mener vi slet ikke, at der er noget i sagen. Det er en godkendt tysk virksomhed," siger Christian Møller.

Dårlig undskyldning

Han fortæller desuden, at han i branchen oplever, at myndighederne engang imellem fortolker de eksisterende regler forskelligt.

Men den forklaring køber Henrik Pedersen fra Greenpeace ikke.

"Marius Pedersen prøver at undskylde sig med, at de tyske myndigheder ser anderledes på affaldshåndtering end de danske. Men det er de danske myndigheder, som virksomheden er underlagt. Marius Pedersen er en affaldsdistributør- og forvalter.

Derfor skal virksomheden henholde sig til Miljøstyrelsens fortolkninger og regler i Danmark, og derfor kan Christian Møller ikke løbe af sted med, at det er et grønt affald," understreger miljøbiologen.

De forskellige dele skal adskilles

Christian Møller fra Marius Pedersen regner foreløbig med, at virksomheden får en samtale med Miljøstyrelsen og får forklaret, hvad virksomheden har gjort.

"Så er der ikke mere i det. Jeg ser det som et storm i et glas vand. Det, der åbenbart er lidt tvist om, er print-kort, der skulle have været taget ud af pc'en og kørt separat," fortæller direktøren.

Klare EU-regler

Men Henrik Pedersen anser sagen som langt mere alvorlig og mener heller ikke, at Marius Pedersen har overholdt EU-reglerne.

"EU-reglerne er helt klare. Elektronik består af en række problematiske komponenter og hele intentionen med EU-reglerne, er at få genbrugt så meget som muligt. Man skal adskille en masse af produkterne. Hvis Marius Pedersen havde skilt de forskellige dele, havde det været en anden sag," fastslår han.

Under et dæknavn indleverede Greenpeace i august 2007 elektronisk affald i form af videobåndoptagere og andre elektroniske apparater til virksomheden Børge Kristiansen & Søn A/S. Sporingsudstyr monteret på apparaterne afslørede, at firmaet kørte det elektroniske affald til et andet firma, H. J. Hansen, på Prøvestenen i København, hvor det blev blandet med metalskrot.

I november 2007 ankom affaldet med skibet 'Rebecca Rovsing' til Rostock, Tyskland, hvor det endte i en bunke metalskrot på havnen.

Computerworld har prøvet at få kommentar fra den anden involverede virksomhed, Børge Kristiansen & Søn A/S, men direktøren er på ferie, og der er ingen andre til at udtale sig.

I øjeblikket er Miljøstyrelsen ved at udarbejde politianmeldelsen og kan derfor ikke udtale sig nærmere om sagen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere