IT- og Telestyrelsen har sammen med blandt andre Finansrådet og sikkerhedsfirmaet Secunia skudt en ny kampagne i gang, der skal få danskernes øjne op for sikkerhedsrisici på nettet.
Netsikker nu hedder kampagnen, der løber ugen ud.
Og noget kunne tyde på, at kampagnen falder på et tørt sted.
I hvert fald, hvis man spørger firmaet Secunia, der som led i kampagnen har undersøgt de besøgendes sikkerhed på netstedet Opdaterdinpc.dk, der er en del af kampagnen.
Og det er ikke beroligende, hvad undersøgelsen viste, forklarer Mikkel Winther, sikkerhedsrådgiver i Secunia.
"Vi troede sikkerhedsproblemerne var slemme nok i forvejen, men de er altså endnu værre, end vi turde gætte på," siger han.
Af sikkerhedstjekket fremgik det nemlig, at de besøgende havde 65 procent flere usikre programmer end på Secunias normale skanninger. Og det kan der ifølge Mikkel Winther, være en god forklaring på.
"Vi har fået fat i en anden brugergruppe, end vi plejer. Dem, der normalt benytter sig af vores scanninger for at tjekke efter sikkerhedshuller, er meget bevidste om sikkerhed. Nu har vi fået fat i måske ikke hr. og fru Danmark, men næsten," siger han.
Og det kan måske give et mere retvisende billede af, hvordan danskernes generelle it-sikkerhed er, mener Mikkel Winther.
Netbanken er udsat
Og sådan et tjek kan der være god grund til. Netbanken kan nemlig være i skudlinjen, når sikkerhedshullerne udnyttes.
Finansrådet oplever indbrud i netbanker, der skyldes, at brugerne ikke har sikret, at pc'ens programmer er opdateret til seneste udgave. Og det er problematisk, pointerer Mikkel Winther.
"Bankerne kan sikre sig nok så godt selv, hvis deres brugere eksempelvis har en ikke-opdateret QuickTime, hvor kriminelle kan tvinge sig adgang igennem. De går decideret ind og kan overtage kontrollen med computeren," siger han.
Ny trusselssituation
Hvor man tidligere så angreb rettet mod selve styresystemet, er det i dag et andet trusselsbillede, der tegner sig, mener Mikkel Winther.
"De gammeldags angreb med vedhæftede filer i emails ser vi sjældent, fordi brugerne i dag typisk har et velfungerende anti-virus-program. Derfor er det ikke værd at angribe på den måde. De it-kriminelle bevæger sig hen, hvor det er lettest at få gevinst, og det er i software-sårbarheder," siger han.