Måske sidder vicedirektør Finn Petersen fra IT- og Telestyrelsen og nynner med på Clash' nyklassiker 'Should I stay or should I go' med de legendariske linjer:
If I go there will be trouble/
And if I stay it will be double/
So come on and let me know/
Should I stay or should I go.
For han sidder sammen med sine kolleger i styrelsens kontorer på Østerbro i København med et
af it-danmarks værste dilemmaer.
Skal administrationen af det danske internet overdrages til opkomlingen dotDK, der har det irske aktie- og teknologiselskab Afilias i ryggen og opbakning fra en række mindre danske foreninger - eller skal han lade valget falde på den nuværende administrator, DK Hostmaster.
Dansk Internet Forums (DIFO) datterselskab, DK Hostmaster, røg netop i svinget ved at være dotDK teknisk underlegen, da IT- og Telestyrelsen i juni udpegede dotDK som den foreløbige vinder af retten til at administrere det danske toplevel domæne .dk.
DotDK kunne ikke få armene ned over sejren i prækvalifikationen, men foreningen fik dog hurtigt fingrene på telefontasterne for at ringe støtter hjem i den danske internetbranche.
Det skyldes, at IT- og Telestyrelsens udbudsmateriale kræver, at dotDK som minimum samler støtte fra fire vigtige og bredt repræsenterede organisationer i det danske internetsamfund.
Det har fortrinsvis været blandt mindre organisationer og virksomheder, at dotDK har hentet sin støtte. DK Hostmaster får derimod opbakning fra it-danmarks tungeste spillere, der blandt andre tæller Dansk Industri, Dansk Erhverv og IT-Branchen.
Tre ud af de 21 organisationer fra det danske internetsamfund, der oprindeligt bakkede dotDK op, er faldet fra igen. Resten virker som om, de er fuldstændigt ligeglade med, om dotDK rent faktisk vinder det endelige udbud.
Prestigetab
Vælger IT- og Telestyrelsen at vende tommelfingeren nedad overfor dotDK, vil det være et kolossalt prestigetab for Finn Petersen og co, som ikke alene må overlade administration af domænerne til den udbyder, som ifølge deres vurdering har den ringeste tekniske løsning. Styrelsen må også se i øjnene, at den er blevet kørt over af det danske internetsamfund.
Men som The Clash synger, kan 'the trouble' nemt gå hen og blive 'double' for Finn Petersen, hvis han vender tommelfingeren opad for dotDK.
Der er nemlig blevet sendt bemærkelsesværdigt klare signaler fra flere politikere. De Radikales it-ordfører, Morten Helveg Petersen, måtte slå en latter op, da Computerworld præsenterede ham for dotDK's opbakning.
Venstres it-ordfører, Michael Aastrup Jensen, vurderer, at det er tvivlsomt "om dotDK virkelig har den brede, solide opbakning fra det danske internet-samfund, som er påkrævet."
Forretningsmodellen skræmmer
Vælger IT- og Telestyrelsen dotDK, skal styrelsen heller ikke forvente at komme i kridthuset hos en række af landets magtfulde it-organisationer, der fortsat er uforbeholdende i deres støtte til DK Hostmaster.
Flere af organisationerne har gjort det klart, at de ikke kan støtte dotDK. En af de mest klare udmeldinger er kommet fra brancheorganisationen IT-Branchen:
"Vi vil gerne slå det fast med syvtommersøm over for IT- og Telestyrelsen - vi kan ikke støtte dotDK's forretningsmodel," sagde Jane Eis Larsen, direktør for IT-Branchen, til Computerworld i august.
Sole registry vs. shared registry
DotDK's shared registry-model går ud på, at når man køber et .dk-domæne, så sælger dotDK/Afilias i samarbejde med en webhotel-grossist hjemmeside og eventuelt mailadresse.
Det med at lægge et grossist-led ind i registreringen af et .dk-domæne er en klar afvigelse fra den nuværende sole-model, hvor man kun køber retten til domænet, og derefter selv kan bestemme hvilken virksomhed, der i fremtiden skal stå for web-hotellet.
Kritikken fra DIFO-medlemmerne angående shared registry-modellen går på frygten for, at priserne bliver skruet kraftigt i vejret, når og hvis dotDK sætter sig på det danske internet, fordi web-hotellerne helt suverænt bestemmer prisen på et .dk-domæne. DotDK har samtidigt afvist at afvige fra den model.
Shared registry-modellen har dog vist sin holdbarhed i Norge, hvor den er blevet anvendt i flere år, ligesom den bliver indført i Sverige fra årsskiftet.
Catch-22 på Østerbro
Finn Petersen sad muligvis ikke i denne knibe, hvis IT- og Telestyrelsen havde valgt en mindre utraditionel udbudsmodel end den nuværende, der først kræver en prækvalificering og dernæst en kamp om internetsamfundets gunst.
Efter prækvalificeringen har udbuddet udviklet sig til en hvervekampagne med dertilhørende mudderkastning mellem de to agtværdige talsmænd fra henholdsvis dotDK og DK Hostmaster, CBS-professor Kim Viborg Andersen og DIFO-formand og professor Mads Bryde Andersen.
I udbuddets sidste faser er der blevet gravet grøfter i det danske internetsamfund, og tre organisationer har trukket støtten til dotDK, fordi de frygter at blive brikker i et større politisk spil spil.
Det er en af grundene til, at Finn Petersen nu sidder fanget i et håbløst dilemma eller det amerikanerne kalder en catch-22, der også er navnet på en roman af Joseph Heller.
Dilemmaet i bogen er, at en pilot på et amerikansk bombefly ønsker at blive fritaget fra tjeneste. Det kræver, at han beder om at få en lægeerklæring om, at han er sindssyg. Men pilotens problem er, at en person, der virkelig er sindssyg aldrig vil bede om en lægeerklæring, og dermed erkende sin egen sygdom. Ifølge bogen er det imidlertidig sådan, at du kun kan blive erklæret sindssyg i det amerikanske luftvåben, hvis du beder om en lægeerklæring.
På Østerbro går dilemmaet på, at DK Hostmaster på den ene side ikke kan tilbyde den maksimale tekniske snilde, og på den anden side har dotDK ikke nogle af de store, betydningsfulde venner i internetbranchen med på planen om at styre .dk-domænet.
Hvilken løsning skal Finn Petersen fra IT- og Telestyrelsen vælge?