IT Security 2008: Den nye digitale signatur kommer til at bestå af adgangskoder i kombination med et papkort forsynet med engangskoder.
Men et lille papkort med en masse små og tætskrevne tal kan være en stor udfordring for de ældre eller synshandicappede medborgere.
Lederen bag projektet lover dog, at der man ikke vil overse minoriteterne i digitaliseringen af de danske borgere.
"Vi skal have alle marginalgrupper med i digitaliseringsprocessen, uanset hvad det koster," sagde Palle H. Sørensen, centerleder for den digitale signatur, ministeriet for videnskab, teknologi og udvikling (VTU), på IT Security 2008.
Løftet blev dog ikke fulgt op af en uddybende forklaring på, hvor pengene skal komme fra, eller hvilke overvejelser man har gjort sig om den digitale signatur til eksempelvis svagtseende.
"Brugervenligheden håndteres af professionelle folk, der sørger for det bedst mulige kompromis mellem sikkerhed, brugervenlighed og mobilitet," lød svaret på det direkte spørgsmål om en handicapvenlig signaturløsning.
Delte meninger om kodekortet
Han erkender dog, at der har været delte meninger om den valgte kodekort-løsning, der frem til 2014 skal varetages af DanID.
"Den offentlige sektor var ikke begejstrede for et kodekort, men det var det bedst mulige kompromis," sagde han.
1. oktober skal den endelige handlingsplan for implementeringen af den næste generation af den digitale signatur ligge klar på Palle H. Sørensens bord.
85 procent er tilfredse
Danmarks statistik har netop opgjort antallet og tilfredsheden med den digitale signatur.
Den findes per 15. september i 1,2 millioner eksemplarer.
Og ifølge Palle H. Sørensen er tilfredsheden blandt brugerne stor.
"80 procent af de installerede nøgler bruges regelmæssigt, 92 procent af brugerne føler det er en sikker løsning og 85 procent er tilfredse eller meget tilfredse med løsningen," opremsede han fra talerstolen.
Signaturen understøttes i dag af 120 offentlige og 30 private indholdstjenester.