"Jeg er meget begejstret for det, jeg har set hos Specialisterne. Det er et mønstereksempel på, hvordan man udnytter menneskelige ressourcer på en rigtig god måde."
Ordene er beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), og falder efter hans besøg hos it-virksomheden Specialisterne i Ballerup, der beskæftiger it-folk og softwaretestere, som alle er diagnosticerede inden for autismespektret.
I beskæftigelsesministeren har Specialisterne således fundet en varm fortaler.
"Jeg vil være med til at udbrede kendskabet til det her. Det er jo fremragende, at man sammen med KMD udvikler et redskab til sagsbehandlere, der kan sikre, at folk får de rette tilbud."
Udvikler redskab med KMD
Det redskab, som Specialistene udvikler sammen med KMD, er en metode for kommunernes sagsbehandlere, der kan hjælpe dem med at afdække behovene hos en person med et usynligt handicap.
En af de store udfordringer for samfundet og de mennesker, der lider af det neurale og uhelbredelige handicap autisme, at nemlig, at der ofte ikke er stillet en diagnose.
Det udiagnosticerede menneske med Aspergers Syndrom, der både kan læse og skrive, og se helt almindelig ud, bliver ofte opfattet negativt, når omverdenen og personen selv ikke ved, at der er tale om et handicap, der gør det svært at indgå i almindelige sociale sammenhænge.
Maltrakteret af systemerne
"Man kan godt blive bedrøvet over at tænke på, hvor mange mennesker, der i tidens løb, er blevet maltrakteret af systemerne, fordi man ikke har vidst, hvad der var årsag til deres anderledes adfærd," siger Claus Hjort Frederiksen.
Beskæftigelsesministere mener, at virksomheden er værd at vise frem over hele verden.
"Jeg vil 'misbruge' Specialisterne i tide og utide, som eksempel på, hvordan man kan finde folks styrker, selvom de ikke lige falder ind i normalbilledet," erklærer Claus Hjort Frederiksen.
En ikke helt almindelig virksomhed
Specialisterne er heller ikke en helt almindelig it-virksomheden.
Alle de ansatte er med få undtagelser diagnosticerede inden for autismespektret. De fleste har har Aspergers Syndrom. Det gør dem ude af stand til at bestride et it-job i en almindelig virksomhed.
De har der imod brug for faste rammer, hvor begreber som forandring, nye udfordringer og fleksibiliitet, som på andre arbejdspladser er plus-ord, er det stik modsatte for en person med Aspergers Syndrom,
Derfor skal rammerne om arbejdsdagen være anderledes, og det er netop hvad de er hos Specialisterne, der beskæftiger 52 diagnosticerede og certificerede it-folk i Ballerup og Århus.
Erhvervsledere skal få øjnene op
"At udnytte den koncentrationsevne og systematiske sans, som mennesker med autisme besidder, og kombinere det med forretning, er forbilledligt. Det her er jo ikke godgørenhed, men mennesker, der arbejder og har kvalifikationer, som en masse virksomheder kan bruge," siger Claus Hjort Frederiksen.
Ministeren håber, at andre handicapgrupper lader sig inspirere af Specialisterne, og får øjnene op for, at man kan udnytte menneskers ressourcer, selv når det ikke ligger lige for.
"Jeg håber, at mange erhvervsledere får øjnene op for disse kvaliteter," siger han.
EU-kommissær på besøg
Den danske beskæftigelsesminister er langt fra den eneste, der er begejstret for det projekt, som Thorkil Sonne startede i 2004, efter hans egen søn var blevet diagnosticeret autist.
Tidligere i år var Thorkil Sonne på besøg hos EU's kommissær for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Ligestilling, Vladimir Spindla.
Kommissæren havde forinden ønsket at besøge Specialisterne, som han havde hørt om gennem flere internationale medier, der ofte omtaler den særlige danske virksomhed.
Der kom ikke noget konkret ud af besøget i Bruxelles, fortæller Thorkil Sonne, som imidlertid er meget positiv overfor den store udenlandske opmærksomhed.
"Det er jo ikke kun i Danmark, at der er mennesker med Aspergers Syndrom, som har svært ved at indgå i et normalt arbejdsforhold. Undersøgelser viser, at cirka to procent af verdens befolkning kan diagnosticeres inden for autismespektret, så vi har stadig en stor udfordring foran os," siger han.
Thorkil Sonne, der som en af få danske erhvervslederede for nylig optrådte i en artikel i Harvard Business Review, forventer snart at starte en afdeling af Specialisterne i Glasgow, Skotland, med 500 diagnosticerede ansatte.
"Finansieringen skal lige falde på plads først," siger han.