Artikel top billede

Gå dog på barsel!

Klumme: Vi mænd får konstant tudet ørerne fulde med, hvor godt det er for karrieren at gå på barsel og hvor meget bedre en leder, man bliver af at gå hjemme i et par måneder.

Men hvad er det, der gør en barselsmand til en bedre leder?

Er det de 5-10 daglige lortebleer (beklager min ligefremhed)?

Er det traveturene rundt om søerne midt om natten, mens man venter på avisens kommen og franskbrødets æltning?

Eller er det den mærkelige følelse af ikke at kunne klare den lille selv, når sulten melder sig, og det ikke er fars ubarberede og trætte ansigt, der er i fokus?

Eksperter og andet godtfolk mener at vide, at når man(d) går på barsel, bliver man en bedre leder, fordi man blandt andet lærer at håndtere stress bedre, styrke organsationstalentet, forbedre forhandlingsteknikken og konflikthåndteringen og forhøje sin følelsesmæssige og sociale intelligens.

Man kan sågar blive bedre til at forhandle missiltraktater med russerne ved at skændes med sin datter, påstås det i bogen "If you've raised kids, you can manage anything."

Men er det ikke blot dårlige undskyldninger i et - slet skjult - forsøg på at lokke mændene væk fra skærmen og jobbet og hjem til puslebordet og ungerne?

Og i så fald er det skønne spildte kræfter, for vi behøver det ikke - os moderne mænd. Vi behøver ingen dårlige undskyldninger.

Vi elsker nemlig at være sammen med vores børn, og vi bruger gerne uger og måneder væk fra arbejdet til fordel for ungerne.

Og det er ikke for at blive bedre ledere, vi gør det.

Nogle konkrete eksempler

Lad os for argumentets skyld tage udgangspunkt i et af ovennævnte områder, vi - ifølge eksperterne - bliver bedre til.

Stresshåndtering

Stress er et yndet diskus­sionsemne, der kan få de fleste op ad stolen.

Stress rammer mange og oplagt fædre på barsel.

Så naturligvis er det nærliggende at argumentere for, at man bliver bedre til at håndtere stress ved at tage del i de velkendte kritiske morgen- og eftermiddagsulvetimer flere måneder i træk.

Den samme argumentation kan vel i øvrigt næppe overføres til arbejdet.

Ganske få ville hævde, at mere arbejde og mere stress på jobbet forbedrer evnerne til at håndtere stress!

Men måske kan den hjemlige stress alligevel hjælpe med til, at man reelt set ikke oplever stress på arbejde nær så meget og på samme måde, som før man gik på barsel.

Jeg husker tydeligt, da jeg efter et par dejlige måneder hjemme vendte tilbage til arbejdet.

Stilhed og afslappethed hele formiddagen og eftermiddag.

Og derudover en hel halv times frokostpause uden afbrydelser.

Pludselig var myldretiden på Helsingørmotorvejen en dans på roser.

De mange opgaver på skrivebordet var pludselig små fine gaver, jeg ikke kunne vente med at åbne.

Og efter en afstressende dag på arbejde var jeg klar til at møde familien med åbne arme.

Så ok.

Jeg blev måske bedre til at håndtere stress, men jeg vil alligevel opfordre til at droppe alle de skæve forsøg på at retfærdiggøre barslen ved at argumentere for, at man bliver en bedre leder.

Man bliver derimod en bedre far - og det er meget vigtigere.

Om man så herigennem udleder, at en bedre far også er en bedre leder, er reelt set ligegyldig. Bare du tager tid væk fra arbejdet (gerne over en måned) og giver tiden til ungerne og familien.

Det vil du aldrig fortryde - heller ikke klokken 03.45 en regnfuld vintermorgen med barnevognen på slæb, avisen forsinket og bageren lukket.

Kristian Fischer er managementkonsulent i PA Consultning Group.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere