Artikel top billede

Nu kan du tale kinesisk i telefonen

En ny tele-service hjælper dig med at gøre dig forståelig på kinesisk. Computerworld har testet programmet, der ifølge Dansk Industri er kanon for danske virksomheder på det kinesiske marked.

I forbindelse med OL i den kinesiske millionby Beijing har det kun to år gamle tele-firma Jajah lanceret den gratis tele-service Jajah Babel, der i første omgang kan oversætte engelsk til det officielle kinesiske sprog mandarin.

Servicen virker ved, at en person ringer op til et lokalt nummer og taler på engelsk, hvorefter budskabet bliver oversat til mandarin, det officielle sprog i Kina. Servicen virker også den modsatte vej, så kinesere kan få deres beskeder oversat til engelsk med det samme.

Servicen er ikke rettet mod opkald mellem to personer, men derimod til fysiske møder, hvor den ene person indtaler en besked og derefter rækker modparten telefonen eller skruer op for højtalerne, så alle kan lytte med på den oversatte besked.

Derefter kan modparten indtale en besked på engelsk eller kinesisk og få den oversat i løbet af få sekunder - og så fremdeles.

Knaster i Kina

Det er i hvert fald meningen med servicen.

For da Computerworld testede systemet via det amerikanske lokalnummer +1-718-513-2969 blev den relativt enkle engelske frase 'Welcome to this service' ikke oversat. I stedet takkede systemet for opkaldet og lagde på.

Jajah har dog i de seneste dage været ude på forskellige blogs - blandt andre mashable.com - og undskylde for, at servicen er overbelastet på nuværende tidspunkt.

En hjælpende hånd til danske firmaer

Det blev dog straks bedre, da vi ringede til det kinesiske lokalnummer +86 21-5129-4632, hvor i alt tre relativt simple beskeder blev konfirmeret på Oxford-engelsk - og derfra oversat til kinesisk via de underliggende sprogdatabaser.

IBM bagstopper på projektet

Det er da heller ikke hvem som helst, der står bag udviklingen af servicen.

Blandt andre IBM's forskningsafdeling har lagt penge, viden og muskler i projektet.

"Vi er vældigt begejstrede for projektet og vores fortsatte samarbejde med IBM," fortæller stifteren af Jajah, Daniel Mattes i en pressemeddelelse.

IBM har tidligere investeret i andre sprog-programmer i sin Lotus Sametime-portefølje - blandt andet real-tids-oversættelser i chatprogrammer.

Kanon for danske forretningsfolk

Direktør Tom Togsverd fra Dansk industris it-branchesammenslutning ITEK kalder Jajah Babel og lignende oversættelsesprogrammer for "en kanon-god hjælp til danske forretningsfolk."

Han har erfaringer med oversættelsesprogrammer som bestyrelsesmedlem hos det hedengangne Center for Sprogteknologi ved Københavns Universitet og peger på, at oversættelsesteknologier kan gøre meget for indgåelsen af handelsaftaler mellem danske og kinesiske virksomheder.

"Man skal dog samtidigt ikke være blind for de kulturelle barrierer, der er ved de indledende møder. Men når først kontakten er etableret, så gælder det jo bare om at tale sammen og blive enige, og der kan diverse it-programmer jo efterhånden hjælpe godt til," lyder det fra Tom Togsverd.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere