Transmeta lancerer Efficeon

Ny strømbesparende 256-bit processor til bærbare pc'er understøtter DDR400 RAM, HyperTransport og SSE2-instruktioner.

Indhold

Transmeta er klar med en ny processor, der er beregnet til bærbare pc'er. Navnet på den nye generation er Efficeon, og den skal afløse Crusoe. Første processor i Efficeon-serien er TM8600, der har en frekvens på 1,1 gigahertz. TM8600 har 192 kilobyte L1-cache og en megabyte L2-cache.

Med Efficeon skal Transmeta først og fremmest konkurrere med Intel, hvis Pentium M også er beregnet til bærbare pc'er.

Processorerne fra Transmeta behandler instruktioner på 256 bit, men alligevel kan de afvikle de 32-bit x86-instruktioner, som almindelige pc-programmer består af. Et særligt software-lag i processoren sørger for at oversætte x86-instruktioner til 256-bit instruktioner.

Op til otte 32-bit instruktioner kan oversættes til én 256-bit instruktion, og den kan afvikles i en enkelt clockcyklus. Det skulle betyde høj ydelse trods en forholdsvis lav frekvens.

En effektiv kodeafvikling betyder også et lavt strømforbrug, og det er først og fremmest det, som Efficeon skal sælges på. Efficeon rummer tillige en forbedret udgave af Transmetas strømstyringsteknologi kaldet LongRun.

Processoren har integreret north bridge, hvilket vil sige, at hukommelses-controlleren og en AGP 4x grafik-controller er bygget ind i processoren. Efficeon understøtter DDR RAM med frekvenser på 266, 333 eller 400 megahertz, eventuelt med ECC fejlkorrektion.

Den øvrige hardware i pc'en, for eksempel harddiske, optiske drev, netværk og USB, skal forbindes til processoren via en HyperTransport bus.

Processoren understøtter Intels SSE og SSE2 instruktionssæt, hvilket giver højere ydelse i multimedia-programmer. Samlet skulle Efficeon være op til 80 procent hurtigere pr. clockcyklus i visse applikationer end tidligere generationer af processorer fra Transmeta.

En processor kræver et chipsæt, og Nvidia har netop lanceret nForce3 Go120, der understøtter Efficeon. De første ultrakompakte bærbare pc'er baseret på Efficeon og nForce3 Go120 dukker sandsynligvis op i første halvdel af næste år.

Efficeon bliver fremstillet med 0,13 mikron teknologi til at starte med, og Transmeta har indgået en aftale med Fujitsu, som i løbet af anden halvdel af 2004 vil begynde at producere Efficeon med 0,09 mikron teknologi. Mindre dimensioner betyder lavere strømforbrug og mulighed for højere frekvenser.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere