Artikel top billede

Gates: 640kB må være nok! Sagde han virkelig det?

Ganske vist takkede Bill Gates af i fredags, men myterne lever videre. Blandt andet citeres han for at have sagt, at 640 kB RAM burde være nok for enhver. Gates benægter stadig udtalelsen.

Computerworld News Service: Der er denne legende: Ved en it-fagmesse i 1981 kom Bill Gates angiveligt med denne udtalelse i forsvar for den netop introducerede IBM PC's maksimale hukommelse på 640 kilobyte: "640 kB burde være nok for enhver."

Denne pc var baseret på Intel 8088, som var en hybrid mellem en 8-bit og en 16-bit-processor. Deraf årsagen til loftet på 640 kilobyte ram.

Selv om dette i dag er en mikroskopisk størrelse for hukommelse – 64-bit-systemer understøtter op til 128 gigabyte RAM – så var 640 kilobyte langt over grænsen for de 8-bit-computere, der var normen i 1981 - for eksempel Apple II+ og Commodore 64.

Ingen computer i hjemmet

På trods af disse forhold står denne udtalelse stadig som en af de mest dogmatiske og kortsynede kommentarer i computerens historie. En verbal brøler, der måske kun overgås af stifteren af Digital Equipment, Ken Olsens:

"Der er ingen grund til, at noget individ skulle have en computer i sit hjem."

Dette sagde Olsen faktisk i 1977, men han har senere udtalt, at citatet er taget ude af sammenhæng, og at han ikke henførte til personlige computere, men til unødvendigheden af at styre et hus med en computer.

På trods af den sejlivede legende om kommentaren om de 640 kB, er det dog svært at finde vandtætte beviser på, at Bill Gates nogensinde har udtalte den. Wikiquote, som er en udløber af wikipedia, leverer for eksempel ingen stærke beviser.

En påstand, om at en blasfemisk variation af citatet skulle være inkluderet i forfatter Stephen Levys kultbog, Hackers, viser sig at være falsk. Og i marts rapporterede teknologi-bloggen Bits, der udgives af The New York Times, at chefredaktøren for The Yale Book of Quotations havde prøvet uden held at få citatet bekræftet.

Denne chefredaktør, Fred Shapiro, udtalte i sidste uge, at han stadig er overbevidst om, at citatet er opspind, på trods af at have modtaget omkring 100 henvendelser i sagen.

Se også video med
Alle højdepunkterne i Bill Gates' karriere

Gates: Jeg har sagt dumme ting

Bill Gates selv har hårdnakket benægtet at være kommet med udtalelsen. I en aviskommentar fra midt-halvfemserne svarer Gates på en students spørgsmål angående citatet:

"Jeg har sagt en del dumme ting og en del forkerte ting, men ikke dette. Ingen, der er beskæftiget med computere, ville nogensinde sige, at en bestemt mængde hukommelse vil være nok for altid."

Senere i samme aviskommentar tilføjer han:

"Jeg bliver ved at rende ind i dette fjollede citat, der tilskrives mig, og som siger, at 640 kB hukommelse er nok. Men der gives aldrig en reference til, hvor citatet er fra; det svæver altid bare rundt som et rygte og gentages om og om igen."

Bill Gates, som trak sig tilbage fra sin daglige rolle hos Microsoft med udgangen af juni, holdt i et interview med U.S. News & World Report på ikke at være kommet med udtalelsen:

"Er du klar over, de problemer branchen havde ved, at IBM PC'en var begrænset til 640 kB? Det var på et tidspunkt meningen, at maskinen kun skulle have 512 kB, men vi blev ved at presse den op," fortalte han magasinet.

"Jeg er aldrig kommet med den udtalelse – jeg sagde netop det modsatte."

Forfatter og journalist James Fallows sammenligner 640 kB-udtalelsen med det berygtede "så lad dem spise kage"-citat, som populært men sandsynligvis ukorrekt tilskrives den franske dronning Marie-Antoinette.

Citatet vil ikke dø

Den kontroversielle bemærkning om hukommelsesgrænsen på 640 kB "blev branchens pendant til 'lad dem spise kage' fordi den kombinerer arrogance og nedladenhed med en mangel på interesse i operationelle detaljer," skrev Fallows i en artikel fra 2002 til The New York Review of Books.

Fallows tilføjede, at han, efter at have spurgt en fælles bekendt om udtalelsen egentlig var korrekt, modtog en længere e-mail fra Gates, som "omhyggeligt klarlagde årsagerne til, hvorfor han altid havde haft den modsatte opfattelse end det, som det berygtede citat antyder."

Ligesom i interviewet fra 2001 skrev Gates, at begrænsningen på 640 kB var forårsaget af processorens design, og at han havde skubbet på for at øge størrelsen.

"Men på trods af Gates' overbevisende dementi er det usandsynligt, at citatet vil dø," skrev Fallows. Det er et alt for belejligt udtryk for, at computerindustrien aldrig kan være sikker på, hvor tingene bærer hen."

Oversat af Thomas Bøndergaard

Se også video med
Alle højdepunkterne i Bill Gates' karriere



Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere