Artikel top billede

Dansk supercomputer afslører blodpropper i hjertet

Dansk supercomputer, der kan vise et pumpende hjerte i realtime og 3D, kan hjælpe med at diagnosticere blodpropper.

Det bliver en kraftig svend, når den danske it-virksomhed Prevas og forskere på Danmarks Tekniske Universitet, DTU, er færdige med at konfigurere en af forskningsverdenens nye supercomputere.

Computeren skal bruges til krævende billedbehandlings-opgaver i forbindelse med hjertelidelser, og vil gøre det muligt at se et komplet hjerte i 3D og følge blodstrømmen i alle blodårer.

Dermed vil diagnosticeringen af blodpropper og andre hjertesygdomme i fremtiden kunne foretages uden indgreb og på væsentligt kortere tid, mener forskerne på DTU’s Center for Fast Ultrasound Imaging (CFU), der er med til at udvikle supercomputeren.

CFU er et internationalt anerkendt forskningscenter på DTU, der udvikler metoder og systemer til diagnosticering med ultralyd.

”Med den nye computer kan vi afprøve de mest avancerede algoritmer, og se de genererede billeder uden forsinkelse. Det betyder, at vi hurtigere kan se resultaterne af vores forskning,” siger professor Jørgen Arendt Jensen fra CFU.

5.000 pc’er i én

Den nye supercomputer har en regnekraft, der svarer til cirka 5.000 pc’er, og er optimeret til minimalforsinkelse, så billederne kommer med det samme, når ultralydshovedet flytter sig.

Regnekraften er opnået ved hjælp af 640 PowerPC’er, som er indlejret i 320 FPGA’er, der samtidigt fungerer som CO-parallel-processorer med i alt 1 Tbyte RAM.

FPGA-chips (Field Programmable Gate Arrays) adskiller sig fra standard-mikroprocessorer ved, at silicium kan manipuleres til forskellig brug. Dermed arbejder FPGA-computere hurtigere end computere med mikroprocessorer.

For eksempel er supercomputeren Maxwell, der er bygget på Edinburgh University i Skotland, 300 gange hurtigere end traditionelle supercomputere, og bruger i øvrigt kun en tiendedel af den normale energi.

Den danske forskningscomputer er modulært opbygget, og kan bruges til andre krævende opgaver, som for eksempel radarsystemer, avanceret vision- og billedgenkendelse og krypterings- og dekodningsopgaver.

Projektet er i en prototypefase, og afleveringen af første version finder sted i slutningen af 2008.

It-virksomheden Prevas, der er børsnoteret i Stockholm og har 550 medarbejdere, har fået eneretten til at udnytte platformen kommercielt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere