Artikel top billede

DF vil tvinge nedbrudsramte it-firmaer til offentlighed

DF er klar til at tvinge offentliggørelse af kritiske it-nedbrud igennem med lovindgreb efter børs-nedbrud. En mulighed er at give Finanstilsynet nye beføjelser.

Leverandører af it-systemer til vigtige offentlige funktioner risikerer fremover at få offentliggjort detaljerede redegørelser om årsagen til nedbruddet.

Dansk Folkeparti strammer nu skruen, efter Københavns Fondsbørs i sidste uge blev ramt af massive nedbrud, som både mandag og tirsdag satte børshandelen i stå i en periode.

Mandag mistede investorerne 40 minutters handel, mens tirsdag kostede aktionærerne fem en halv times handelstid på børserne.

Og netop it-nedbruddet hos Nasdaq OMX, der driver Københavns Fondsbørs, får nu it-ordfører hos Dansk Folkeparti Mikkel Dencker til at se positivt på offentliggørelse af it-nedbrud, som berører væsentlige samfundshensyn.

"Man kunne sagtens forsvare, at et nedbrud på fondsbørsen kunne være et væsentligt hensyn. Det er jo en form for samfundsfunktion, som børsen udfører, så derfor synes jeg, at det kunne være væsentligt, at de her var med på en positivliste over hvilke nedbrud, der skulle offentliggøres, " siger Mikkel Dencker.

Kontrol i Finanstilsynet

Mikkel Dencker ser Finanstilsynet som et udmærket bud på en myndighed, der ville kunne tage sig af offentliggørelsen i sager om it-nedbrud .

"Hvis tilsynet har den faglige kompetence til det, eller hvis den kan anskaffes til det, synes jeg, at det kunne være helt fint, hvis det havde den opgave," siger Mikkel Dencker.

Finanstilsynet har i forvejen tilsynspligten med it-nedbrud i den finansielle sektor, men må i dag på grund af lov om finansiel virksomhed hverken udtale sig om konkrete sager eller offentliggøre detaljer fra konkrete sager.

Bundet på hænder og fødder

Mens Sverige og Norges pendanter til Finanstilsynet har kommenteret nedbruddet og for Norges vedkommende varslet detaljerede undersøgelser af hændelserne, har Finanstilsynet ifølge lov om finansiel virksomhed ikke mulighed for at kommentere sagen.

Derfor har det indtil videre været umuligt at få svar på, om Finanstilsynet overhovedet har været i dialog med Nasdaq OMX om sidste uges massive it-nedbrud.

Dermed har de ramte brugere af Nasdax OMX, Københavns Fondsbørs ingen mulighed for at få at vide, hvad der skete bag kulisserne, mens de nordiske børser mandag og tirsdag stod stille.

I Norge, der også var ramt af nedbruddet, er mulighederne større.

Norske aktieinvestorer er nemlig sikret oplysninger om nedbruddet, fordi den norske offentlighedslov pålægger det norske pendant til Finanstilsynet at offentliggøre redegørelser om it-nedbrud.

Netop denne forskelsbehandling af de nordiske brugere af børserne fik fredag Dansk Aktionærforening til at kræve offentlighed ved it-nedbrud.

Når Mikkel Dencker foreslår Finanstilsynet som ansvarlig myndighed for offentliggørelse af detaljer om kritiske it-nedbrud vil det kræve en lovændring. Og den mulighed vil Mikkel Dencker da heller ikke fraskrive sig.

"Vi har som sådan ikke noget i mod at lave lovændringer hvis det er begrundet i nogle vigtige hensyn. Så det vil jeg slet ikke udelukke kan komme på tale," siger Mikkel Dencker.

Udover fondsbørsen vil andre finansielle virksomheder som eksempelvis banker og netbanker være oplagte på den såkaldte positivliste, fortæller Mikkel Dencker.

"Det er jo en vigtig del af folks måde at administrere deres egen private økonomi," siger Mikkel Dencker.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere