Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Fujitsu sætter KMD's kerneforretning under pres

Prisme eller Opus? Fujitsu eller KMD? Microsoft eller SAP? Det næste halvandet år vil være afgørende for, om KMD bevarer sit overtag på det kommunale marked. Fujitsu presser voldsomt på.

De næste to år kan for alvor sætte spørgsmålstegn ved KMD’s magt på det kommunale it-marked.

Kommunalreformen kom sikkert i hus for KMD, og firmaet stod til at cementere sin dominerende rolle på markedet for it-systemer til landets 98 kommuner.

Men problemer med KMD’s overgang til en ny teknisk platform giver konkurrenterne i Fujitsu blod på tanden.

For netop timingen i KMD’s platformskift kan være den åbning, som opkomlingene i Fujitsu har brug for, hvis den ambitiøse målsætning om at få halvdelen af markedet for økonomisystemer skal indfries.

Næsten halvdelen af landets nye kommuner skal i det næste par år i udbud med deres økonomisystemer.

De to firmaer har hver sin gigant i ryggen. KMD har allieret sig med tyske SAP, verdens suverænt største ERP-leverandør, mens Fujitsu samarbejder med Microsoft, som dog ikke er i nærheden af SAP på ERP-markedet.

I dag har Fujitsu økonomisystemer kørende i 16 kommuner og to regioner.

KMD har kontrakter med 28 kommuner på sit nye Opus system. Og KMDs målsætning er at have 40 kontrakter ved udgangen af i år.

Hos Center for Digital Forvaltning, CEDI, der følger det offentlige it-marked tæt vurderer direktør Troels Andersen, at alle kommuner i dag har en størrelse, der gør at de skal i udbud med systemerne.

Alligevel har CEDI kun set et begrænset antal udbud de seneste år.

“Så ud fra en alt andet lige betragtning og kontrakter på fire-fem år, så vil der være en pukkel af udbud de næste år,” siger Troels Andersen.

En pukkel af udbud, som med kontraktstørrelser i millionklassen dækker et marked på op mod en halv milliard kroner.

Ole Jensen er direktør med ansvaret for KMD’s Opus satsning, som er KMD’s bud på en ERP-løsning til kommunerne.

Han forklarer, at KMD går efter 40 kontrakter på Opus-løsningen, som dermed vil være førende på markedet, efterfulgt af KMD’s gamle ØS-system og først på tredjepladsen kommer Fujitsu.

Hos konkurrenten Fujitsu er billedet af fremtiden et lidt andet.

“Derfor er vores målsætning at erobre 50 procent af markedet i løbet af de næste tre-fire år,” siger direktør Hans Iakob Estrup.

Åben slagudveksling

Når det gælder systemerne, vurderer en specialist i ERP-markedet, Herbert Nathan fra analysehuset Herbert Nathan og Co, at begge systemer er stærke bud på fremtidens kommunale ERP.

Han mener, at de to leverandører KMD og Fujitsu er meget afhængige af succes på markedet og derfor har indgået stærke partnerskaber

Det er de to softwaregiganter Microsoft og SAP, som lurer i kulissen, mens deres danske samarbejdspartnere Fujitsu og KMD udkæmper slaget.

Herbert Nathan vurderer, at de to mega-virksomheder ikke vil satse så massivt på offentlig ERP.

“Det er vigtigt, men det er en industri ud af rigtig mange for de to store virksomheder, men det er til gengæld rigtig vigtigt for KMD og Fujitsu, og de har brug for de store partnere,” siger Herbert Nathan.

En holdning Hans Iakob Estrup, administrerende direktør i Fujitsu Danmark bekræfter.

“Det er et af vores væsentligste forretningsområder i Danmark. Det er noget, vi har bygget op i syv år, og vi kan se, vi har valgt en god platform, som er konkurrencedygtig,” siger Hans Iakob Estrup.

Han forklarer, at især fire nye kontrakter som Fujitsu har indgået med kommuner giver Fujitsu en forventning om endnu mere succes.

ERP-eksperten Herbert Nathan mener, at markedet i dag er forholdsvis åbent og kommunerne har et mere reelt valg med både KMD, Fujitsu og den mindre spiller EDB Gruppen på markedet.

Men han tror ikke, at man på nuværende tidspunkt kan pege på en indlysende favorit, eller hvem der står bedst i konkurrencen.

“Det er et godt spørgsmål. Jeg har hørt, at nogle kommuner har valgt Fujitsu i de seneste måneder, men jeg ved ikke, om det er en trend,” siger Herbert Nathan, som dog anerkender Fujitsus Microsoft-platform.

Hvem er favorìt?

"Det er en teknologi, som mange kunder har, og den er attraktiv for mange kommuner,” siger Herbert Nathan.

Alligevel vil han ikke pege på en favorit, selv om KMD i det seneste halve år flere gange har meldt om
indkøringsproblemer med SAP-platformen, mens Fujitsu har meldt om flere nye aftaler, blandt andet med Høje Taastrup og Allerød Kommune.

Riffel eller hagl

Selv om KMD traditionelt har siddet tungt på markedet for it i kommunerne, mener Fujitsu, at en målsætning om at have halvdelen af markedet i løbet af en kort årrække er realistisk.

Mogens Pedersen er afdelingschef i Fujitsus Prisme-gruppe. Han mener, at firmaets løsning simpelthen er mere konkurrencedygtig end KMD’s lige nu.

“Jeg ser det sådan, at vi er i stand til at vinde sagerne, fordi vi har en mere gennemtestet platform, og vi har haft tid til at afluse systemerne,” siger Mogens Pedersen.
Selv om Fujitsu i Danmark er en lille virksomhed i forhold til KMD, så mener Mogens Pedersen, at det også gør virksomheden mere målrettet i forhold til kundernes behov på økonomiområdet. KMD’s historiske dominans bekymrer ikke.

“Det er ikke noget, der skræmmer os. Vi ser os som mere brugervenlige og dynamiske end KMD. I en rimelig ny brugervenlighedsundersøgelse er Microsoft-baserede systemer bedre end SAP-baserede på alle områder,” siger Mogens Pedersen.

KMD arbejder med en helt anden strategi end Fujitsu.
Direktør Ole Jensen fra KMD forklarer, at Opus er et suitesystem, hvor kommunerne vil få et ERP-system, som går fra væg til væg på alle fagområder.

“Strategien sigter mod en samlet ERP-platform. Det samler og håndterer alle områder, det gælder også socialområdet,” siger Ole Jensen, som fortæller, at KMD forventer, at koncern-tanken vil sprede sig i kommunerne og derfor satser firmaet på en samlet løsning, som KMD kalder Opus-suiten.

Fordel til KMD

Det giver også KMD en fordel i større udbud, som det seneste i Aalborg, hvor KMD endte med at være eneste byder.

Netop fordi Aalborg udbød en hel pakke systemer, hvor en del kun kan leveres af KMD. Udbuddet i Aalborg har en værdi på op til 232 millioner kroner.

“Det har været meget vigtigt i forbindelse med Opus, at vi kan ikke sige suite med den ene hånd uden samtidig at sige åbenhed. Hvis vi ikke arbejder med åbenhed så ville kunderne befinde sig i en lock in-situa­tion,” siger Ole Jensen.

KMD-direktøren forklarer, at det for eksempel vil være muligt at køre Opus Suiten sammen med andre økonomisystemer.

“Vi understøtter samarbejde med andre systemer, det er en del af åbenheden,” siger Ole Jensen.

Det er dog ikke det samme som en anbefaling af konkurrentens produkt fra KMD-direktøren. Han forklarer, at der er nogle ulemper ved at have forskellige leverandører:

“De skyder med riffel efter økonomi, men så skal kommunen have integrationen på plads. Du får en agilitet med et enkelt system til økonomi, men en klods om benet, når du som kunde selv står med ansvaret for integration, og det giver jo det modsatte af fleksibilitet,” siger Ole Jensen.

Hos Fujitsu er Mogens Pedersen optaget af integrationen mellem de to forskellige platforme. Han mener, at den kan blive bedre.

“Som det er i øjeblikket er det lidt gammeldags snitflader. Vi har mange års erfaring med at integrere med KMDs systemer, men vi vil gerne have mere moderne snitflader, så vi kan få adgang til lidt flere data med XML og webservices,” siger Mogens Pedersen

Trods den indædte konkurrence fortæller han, at der er et godt samarbejde om selve systemintegrationen mellem de to firmaer.

Sulten mus

Når man sammenligner de to leverandører, så er KMD med sine godt 3.000 ansatte en elefant i forhold til musen Fujitsu, der med godt 200 ansatte i Danmark.

Fujitsu mangler pondus og størrelse på det danske marked i forhold til konkurrenterne. Men det bliver der gjort noget ved, fortæller administrerende direktør Hans Iakob Estrup: Den japansk-ejede virksomhed er klar til at vokse i Danmark.

“Fujitsu Services har en størrelse i Danmark, som vi ikke mener er tilstrækkelig, og vi forventer inden for et år at opkøbe en større dansk it-virksomhed,” bebuder Hans Iakob Estrup, der forklarer, at det er en klar strategi for at opnå en konkurrencedygtig størrelse.

“Vi vil op og have en betydelig anden form for kritisk masse, og vi vil være blandt de seks største i Danmark på it-services,” siger Hans Iakob Estrup.

Fujitsu er blevet kaldt den globale it-branches “stealth-fighter”, men det skal være slut med at flyve under radaren, lyder meldingen fra den danske direktør.

“Det er klart at Fujitsu er en meget underspillet global it-virksomhed, men virksomheden vinder store kontrakter. Det er vigtigt for os at gøre Fujitsu mere synlig, også i det danske marked,” siger Hans Iakob Estrup.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere