Alacatel-Lucent advarer om tab i årets første kvartal og selskabet suspenderer udbyttebetalingen.
Cisco vokser med 10 procent, men mindre end børsanalytikerne regnede med. IBM overrasker og opjusterer forventningerne til regnskabet. Microsofts omsætning vokser med 30 procent på et kvartal.
En række af de allerstørste it- og teknologiselskaber har på blot en måned afleveret stærkt svingende resultater i deres kvartalsrapporter, og de har udlagt forventningerne til den kommende tid på vidt forskellig vis.
Så hvordan går det egentlig? Peger pilen op eller ned for it-branchen under den nuværende aktienedtur? Hvem tegner udviklingen for hele branchen?
Strømpile
I Jyske Bank lægger aktieanalytiker Richard Jakobsen især vægt på, hvordan sundhedstilstanden er hos de to it-giganter, IBM og Microsoft. De to er om nogen strømpile på branchens udvikling.
”Det ville blive tolket væsentligt mere negativt for it-sektoren, hvis IBM og Microsoft kom med dårlige regnskaber,” siger Richard Jakobsen.
IBM klarer sig uden USA
Især IBMs nylige opjustering af forventningerne tegner lovende for robustheden i it-sektoren mener han.
”IBM er en benchmark, fordi selskabet har hele paletten - både service, software og hardware. Og så ser man for første gang, at IBMs gode resultater uden for USA er nok til at kompensere for svagheden i USA,” siger Richard Jakobsen.
Skuffelse over Cisco
Netværksgiganten Cisco har tiltrukket sig negativ opmærksomhed i USA, fordi administrerende direktør John Chambers over for investorer har fortalt, at selskabets organiske vækst er 10 procent, hvorimod aktieanalytikere havde forventet en vækst på 15 procent.
Den svagere vækst i Cisco er blevet udlagt som et tegn på, at hele teknologisektoren er på vej ned i gear – en udlægning som Richard Jakobsen finder overilet.
”Cisco var et af de første selskaber, der sagde, at det oplevede neddrosling blandt dets amerikanske storkunder, og det havde en effekt på aktierne. Men jeg synes ikke, at man kan bruge Cisco som benchmark for hele sektoren. Jeg oplever faktisk, at der er mindre fokus på Cisco end for nogle år siden,” siger han.
Han mener, at Cisco ligger, som selskabet har redt, fordi ledelsen tidligere har været ude med optimistiske vurderinger af markedsmuligheder.
Altdominerende
”Cisco er altdominerende inden for routere og switches og er dermed dominerende inden for en begrænset del af teknologimarkedet. Det er velkendt, at væksten i udbyggelsen af bredbånd og IP-backbones er aftagende,” siger han.
I det hele taget har mange at netværks-leverandørerne leveret dårlige input til aktiemarkedet den seneste tid.
De tjener såmænd penge nok, men væksten er presset og det er også presset på priserne, vurderer Richard Jakobsen.
”Priskonkurrence og regulering fra EU har tvunget teleselskaberne til at reducere deres investeringer i ekstra kapacitet. Så Ericsson og Cisco er de eneste, der tjener fornuftige penge lige nu,” siger han.