Artikel top billede

Eksperter giver 13-tal til statens it-omlægning

Finansministeriets anbefaling om én statslig it-afdeling får top-karakterer fra flere eksperter. Ifølge Computerworlds oplysninger ser ministeriet gerne forslaget på finansloven allerede i år.

Begejstreringen fra eksperterne er ikke til at tage fejl af efter det er kommet frem, at Finansministeriet foreslår én central it-afdeling i staten, i stedet for selvstændig it-drift i hvert ministerium.

"Det er meget imponerende. Det er lige til et 13-tal. Jeg troede ikke, at Finansministeriet turde tage det store skridt," siger direktør Michael Karvø fra Center for Digital Forvaltning, CEDI.

Han forklarer, at en centralisering er det helt rigtige at gøre. Samtidig mener han, at det er meget modigt gjort af Finansministeriet.

"Nu skal man ikke ud og gå tiggergang og spørge, om ministerierne vil være med," siger han.

Alt skal samles

Anbefalingen i ministeriets rapport ligger op til at al administrativ it i ministerierne skal samles i én it-afdeling under SKAT med skatteminister Kristian Jensen i spidsen.

Computerworld erfarer, at Finansministeriet indstiller, at anbefalingerne fra rapporten indarbejdes som ændring i det finanslovsforslag, som finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterede i går.

Her talte ministeren om, regeringens plan om administrative servicecentre vil blive fremlagt i løbet af foråret.

Spændende integration

Michael Karvø peger på, at at integrationen over de næste tre år bliver spændende at følge.

"Hvad sker der i de tre år med for eksempel arbejdsmarkedsportalen i Beskæftigelsesministeriet? Hvem har ansvaret for den?" spørger han.

Han tager hatten af for Finansministeriet, hvis ministeriet vil stå fast på målet og tage ansvaret under integrationsprocessen.

Michael Kvanø vurderer, at der må foreligge en masterplan til, hvordan ...

... man vil lave den store integration.

Omkring lokationen af servere spiller sikkerhedshensyn også ind.

"En serverfarm skal være et sikkert sted væk fra terrorister. Der skal ikke være dobbelt køling, men tidobbelt køling," siger han med et smil.

Professor: Nødevendigt
Professor i ledelse Anders Drejer fra Handelshøjskolen i Århus er også begejstret for projektet.

"Rationalet er i høj grad i orden. It påvirker jo voldsomt en organisations aktiviteter, så vil man rationalisere - som staten klart har behov for i disse år - så er it helt klart et virkemiddel som skal overvejes," siger han

Han advarer dog imod, at risiciene er enorme.

"Uden klare formål, gode projektplaner, effektiv grænsefladeledelse og en grundlæggende forretnings- og organisationsforståelse hos it-projektledelsen risikerer vi nemt at stå med endnu et par fejlslagne statslige it-projekter," siger han.

Professoren er meget spændt på at høre, hvordan staten agter at risikoanalysere og styre de to enorme satsninger, og hvordan projekterne skal ledes.

Men rationaliseringen er nødvendig på grund af konkurrencehensyn.

Direktør Michael Karvø fra CEDI forklarer, at centralisering er trenden i udlandet.

"Det er en international trend i blandt andet England at tænke i disse baner," siger han.

Hvem skal have gevinsten?

Professor Kim Viborg Andersen fra Handelshøjskolen i København peger på en udfordring internt mellem ministerierne - for hvem skal have de sparede gevinster?

"Det er rigtigt set at centralisere og samordne en række services i fælles enheder." siger han.

Den anden udfordring, der selvklart er med sådanne fællescentre er, at der måske nok er samfundsøkonomiske gevinster, ,men at det bliver en åben sag, hvordan fordelingen af disse skal ske på de enkelte ministerområder, mener Kim Viborg Andersen.

Direktør Michael Karvø fra CEDI forklarer supplerende, at den statslige administration er meget traditionsbundet på ressort-områder.

Men her har departement-cheferne en dårlig sag.

"De kan ikke gå til deres ministre og beklage deres nød," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere