Artikel top billede

Sådan scorer du chefen …

Klumme:.. eller i hvert fald sikrer, at bossen tænker på dig, når der deles ud af julegodterne.

Langt de fleste af os har dem.

De heldige af os har endda to: én på arbejde og én derhjemme. Cheferne. Du kan ikke leve med dem, og du kan ikke leve uden dem.

Men med nogle simple – vi har jo med chefer at gøre – forberedelsesmanøvrer kan du score gode point hos din boss, så du endelig får, hvad du fortjener.

Om det så er pengepungen, bedre arbejdsvilkår og -miljø, forfremmelse, magt, personlig tilfredsstillelse og succes. Eller gratis kaffe, frokost, kuglepenne, massage og post-its.

Hvad in-house bossen angår, kan man jo altid håbe…

De elsker medarbejdere

Jeg har haft mange chefer i min tid – lige fra strøgburger-floormanager Jeppe i Lyngby Storcenter til administrerende direktører for store globale virksomheder.

Og én ting har de alle haft til fælles.

De elsker medarbejdere, der behersker medarbejdertrekanten FFS-modellens komplicerede samspil mellem flid (FL), fedt (FE) og snyd (SN).

Som med den mindst lige så klassiske projekttrekant (kvalitet, tid og penge) gælder det om at foretage et valg af omfanget af elementerne i forhold til hinanden – og justere dem løbende, så målet nås.

Det indebærer indiskutabelt, at du – for overhovedet at gøre dig nogen forhåbninger om noget som helst – kender din chef ud og ind.

Du tilbringer højst sandsynligt alligevel mere tid med din chef end med din kone eller mand; så brug den tid fornuftigt til at gennemkende bossen.

Er bossen mest til flid, fedt eller snyd?

Forbered dig

Du kan komme tættere på dine mål, hvis du har forberedt dine FFS-øvelser i netop det omfang og tempo, som din chef vil have det.

Her et udpluk fra skattekisten, der rammer den mest gængse cheftype.

Vis, du er der for chefen (FL). Kom ham i forkøbet.

Når chefen kommer rendende med en håndfuld opgaver mandag morgen, har du allerede fikset dem.

Har du mod forventning ikke brugt interessetimer i weekenden, klarer du opgaverne hurtigt og smidigt i løbet af mandagen – uden brok og med entusiasme.

Vær ikke genert (FE). Ros chefen, mens du ved, han hører det, men mens han tror, at du ikke ved, at han hører det.

Ros valget af den nye bilpark, valget af hvide skjorter og mørke slips. Ros hans vi­sioner, og vær forsigtigt konstruktiv kritisk.

Se travl ud

Til sidst snak med om bossens nuværende liv – og dit kommende. Golf hos Simon, lunch på Victor og jagt på egen ø.

Se travl ud (SN). Snyd er kortsigtet, noget af det sværeste at beherske og noget af det værste at blive fanget i. Hold det på et minimum.

Én klassiker bør du dog altid have in mente. Småløb ‘travlt’ rundt i lokalerne med kaffekoppen i den ene hånd og notesblokken i den anden. Planlæg din rute rundt i huset nøje, og tag turen et par gange om dagen.

Og til sidst: Hvis du har overskuddet, skal du også overveje at:

- Være dig selv – men ikke for hudløs ærlig.

- Give svar – ikke stille (for mange) spørgsmål.

- Formulere negativt positivt – ikke negativt negativt.

- Fatte dig klart, konkret og i korthed – både i mails, samtaler og præsentationer. Og hjælpe chefen til at gøre det samme.

- Betragte din chef som din kunde – sælg dine idéer.

- Være cool – supercool.

- God julejagt – og glem nu ikke chefen derhjemme …

Kristian Fischer er managementkonsulent i PA
Consultning Group.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere