Bluetooth holder øje med dig

Forestil dig, at din arbejds-pc helt automatisk låser, når du forlader kontoret, så uvedkommende ikke har adgang til dine data. Din telefon bliver omstillet til mobiltelefonen, men så snart du træder ind i mødelokalet, bliver der stillet om til receptionen i stedet. Alt sammen uden, at du behøver at tænke over det. Du skal bare have din mobiltelefon med Bluetooth på dig. Det er nogle af de muligheder, som BluePosition tilbyder.

Låsning og viderestilling

Det danske firma BluePosition har udviklet Bluetooth Location Information System, BLIS4, som kan gøre livet nemmere for pc-brugere og receptionister i større virksomheder. Systemet bruger Bluetooth til at lokalisere medarbejderne. I første omgang har BluePosition udviklet to forskellige applikationer til systemet, nemlig låsning af arbejdsstation og viderestilling af telefonopkald.

Hver medarbejder, der er tilknyttet systemet, skal være i besiddelse af en Bluetooth-enhed, der kan identificeres af BLIS4. Enheden skal være sat til at udsende Bluetooth-radiosignaler konstant. Vi prøvede med mobiltelefoner fra Nokia og Sony Ericsson, og de virkede uden de store problemer.

Virksomheden opdeles i zoner med hver sin Bluetooth-basestation. En zone kan for eksempel være et kontor, et kontorlandskab, kantinen eller et mødelokale.

Basestationerne opfanger Bluetooth-signalerne fra de mobile enheder og sender informationer om deres tilstedeværelse videre til BLIS4-serveren på det faste lokale netværk.

Når systemet er på plads, bliver det registreret, når medarbejderen (eller rettere medarbejderens Bluetooth-enhed) forlader det område, hvor vedkommendes pc befinder sig. Det kan så betyde, at computeren bliver låst af, og den faste telefon bliver omstillet til medarbejderens mobiltelefon. Det foregår helt automatisk, uden at medarbejderen behøver at foretage sig andet end at huske sin Bluetooth-enhed.


Sådan fortæller man BLIS4, at brugeren med initialerne rw skal have omstillet sin telefon, alt efter hvor han befinder sig.

Når en anden basestation registrerer, at medarbejderen går ind i et mødelokale, kan man forestille sig, at telefonen stilles om til receptionen, der med det samme kan se, at medarbejderen sidder i møde. Firmaets kunder får altid den rette besked, for receptionisterne kan se, om medarbejderen er i huset, og om vedkommende i givet fald er optaget.

Når medarbejderen er tilbage på sin plads, stilles telefonen automatisk tilbage til den faste telefon. Arbejdsstationen er låst, indtil den ansatte logger sig på igen.

Installation

Da vi testede systemet, anvendte vi Ericssons BlipNet som basestation. Basestationerne kan nok se andre Bluetooth-terminaler, men de kan ikke se basestationen. Det er altså ikke ligetil for uvedkommende at benytte Bluetooth-netværket til at hacke sig ind på lokalnettet.

En basestation har typisk en rækkevidde på omkring op til 100 meter, men da de færreste terminaler kan sende med lige så høj effekt, er rækkevidden i praksis begrænset til 30-35 meter. Hvis det ikke er nok til at dække et kontorlandskab, sætter man blot flere basestationer op. Basestationernes rækkevidde kan justeres, så de kun dækker den ønskede radius.

BLIS4 skal installeres på en server, og programmet administreres via et web-interface. Udover selve BLIS4-programmet og software til styring af basestationerne kræver serveren installation af en webserver (IIS eller Apache), Java, PHP og en database, der for eksempel kan være den gratis MySQL.

Opsætningen af systemet er ikke helt nem at have med at gøre, men når systemet først kører, er det ikke svært at tilføje nye medarbejdere eller ændre deres indstillinger.

Basestationerne kræver strøm og en Ethernet-opkobling til netværket. Her ses en Ericsson BlipNet i forhold til en mobiltelefon med Bluetooth.
Hver medarbejder skal oprettes med telefonnumre, arbejds-pc'ens IP-nummer og Bluetooth-ID. Derefter skal der defineres regler for, hvad der skal ske, når medarbejderen forlader en zone eller træder ind i en ny.

Serveren være forbundet til virksomhedens telefonanlæg, hvis BLIS4 skal kunne stille telefonerne om, og hver arbejds-pc, der skal kunne låses af BLIS4, skal udstyres med et lille klientprogram, der eventuelt kan rulles ud centralt fra. Pc'erne skal have Windows 2000 eller XP som styresystem.

BLIS4 er forberedt på flere applikationer, blandt andet en, hvor den nøjagtige position af en Bluetooth-enhed kan bestemmes ved hjælp af triangulering. Hvis flere basestationer opfanger signaler fra den samme enhed, kan positionen bestemmes inden for cirka fem meter, og med næste generation af Bluetooth vil præcisionen blive langt større.

Man kunne for eksempel forestille sig et biludlejningsselskab, der vil vide, hvor på den store parkeringsplads en tilbageleveret bil er placeret.

1.000 kr. pr. mand

Som mange andre teknologier kan denne selvfølgelig misbruges. Der er trods alt tale om en hidtil uset grad af registrering af medarbejdernes position. På den anden side kan medarbejderne nemt boykotte systemet ved blot at slukke for mobiltelefonen eller dens Bluetooth-sender.

Prisen på et Bluetooth-netværk afhænger af antallet af basestationer og medarbejdere, der udnytter systemet. Teknologien er nok for dyr, hvis der er mindre end 25 ansatte i firmaet, og man skal helst op på mere end 100 ansatte, før der for alvor kan være økonomi i projektet.

Som tommelfingerregel er prisen omkring 1.000 kroner pr. medarbejder, og det er vel at mærke en engangsudgift.

Dertil kommer udgiften til at udstyre medarbejderne med en Bluetooth-enhed, typisk en mobiltelefon eller en lommecomputer med teknologien. Hvis de ansatte i forvejen er forsynet med firmatelefoner, er denne udgift dog til at have med at gøre.

Det helt store spørgsmål er selvfølgelig, hvad man kan tjene eller spare på at indføre teknologien. Det er svært at sætte tal på den ekstra indtjening det giver, at kunderne har større chance for at få fat på medarbejderen eller i det mindste få ren besked om, hvor vedkommende befinder sig.

Til gengæld kan man givetvis spare penge på at undgå unødige viderestillinger til mobiltelefonen. Når man sidder på sin pind eller befinder sig i et andet lokale med fastnet-telefon, sørger BLIS4 for, at samtalen ikke ryger til mobiltelefonen. Sådanne viderestillinger er dyre og optager forbindelser til omstillingsanlægget.

Bluetooth-systemet fra BluePosition virker overbevisende. Man kan indvende, at BLIS4 er komplet overflødigt, hvis blot de ansatte altid husker at logge af pc'en og stille telefonen om, når kontorstolen forlades. Enhver IT-medarbejder eller receptionist ved, at det er ren ønsketænkning, og derfor er der fornuft i automatiseringen af disse opgaver. Om det så også er en god forretning, er svært at sige.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere