Artikel top billede

Forsvaret slipper for Finansministeriets it-hammer

Forsvarets 150 terabyte storageinstallation rammes ikke af Finansministeriets nyeste indkøbsaftale. "Vi var heldige," lyder det.

Forsvarets omfattende it-installationer rammes ikke som så mange offentlige institutioner eller ministerier af Finansministeriets nyeste indkøbsaftale, der forpligter statslige indkøbere til at købe storage og servere fra Dell, Fujitsu Siemens og Hitachi.

"Dybest set er vi enige iden kritik, der har været fremme i medierne af indkøbsaftalen, men de problemer rammer bare ikke os, som det ser ud i øjeblikket," siger Jens A. Birch, kommandør og chef for FKIT (Forsvarets Koncern InformatikTjeneste)

Fra Grønland til Afghanistan

Med en it-installation, der rækker fra Vestgrønland til Afghanistan og omfatter 22.000 pc-brugere, 800 til 1.000 servere og et 150 terabyte datalager, er Forsvaret en stor bruger af Finansministeriets it-indkøbsaftaler.

"Initiativet med fælles offentlige indkøb støtter vi 100 procent. Ingen tvivl om, at det er den økonomisk mest fordelagtige måde at handle på," siger Jens A. Birch.

FKIT er standardiseret på en Hewlett-Packard platform, fortæller den eneste civilist, civilingeniør Claus Ejlersen i den trio af chefer, der er mødt op for at orientere pressen om implikationerne for Forsvaret i Finansministeriets nyeste indkøbsaftale.

"Men selv om vi har HP som standard, så omfatter vores installation ikke SAN (Storage Area Network, red.) endnu og er i det hele taget bygget op som en meget distribueret infrastruktur. Det betyder, at vi fortsat kan købe diske fra HP, fordi HP er med på serverdelen af den nye indkøbsaftale," siger Claus Ejlersen.

Nogle mere rigtige

FKIT's chef Jens A. Birch mener, at centraliserede indkøbsaftaler er "mere rigtige nogle steder end andre" med henvisning til de problemer, som en del af statens kunder har udsigt til efter offentliggørelsen af den nyeste statslige indkøbsaftale om servere og storage.

"Den konkrete indkøbsaftale rammer ikke Forsvaret specielt hårdt. Der er ikke uoverstigelige hindringer for os i forhold til at købe ind hos de valgte leverandører, men aftalenkunne lige så godt have ramt os. Vi var heldige denne gang," siger Jens Birch og fortsætter:

"Når man indgår den her slags indkøbsaftaler, så betyder metoden, at vi ud fra en systemteknisk synsvinkel bliver sat under pres, når aftalen peger på leverandører, hvis produkter ikke umiddelbart er kompatible med den eksisterende installation."

Langt fra kun prisen

Når Forsvaret køber it, er det ifølge kommandørkaptajn og stabschef Lars Bæhr langt fra kun prisen, der ses på.

"Vi vil gerne handle hos de leverandører, der giver os den bedste forretningsmæssige løsning, hvilket ikke nødvendigvis er den billigste løsning. Også forhold som produkternes road map, kvaliteten i udviklingen, og hvor længe leverandøren har været på markedet, er blandt de faktorer, vi ser på," lyder det.

Forsvaret er som udgangspunkt loyale over for de fælles indkøbsaftaler, og skulle det komme så vidt, at de vigtigste installationer en dag kompromitteres af nye leverandøraftaler, så er det muligt at fravige aftalerne, hvis man kan diske op med en "særlig god begrundelse."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere