Artikel top billede

Skat venter at spare 20 millioner kroner på digitalisering af forskudsopgørelserne, vurderer direktør Thomas Fredenslund.

Staten scorer millioner af skattekroner på it-manøvre

Fem skarpe: Danskerne skal have en digital forskudsopgørelse. Men hvad med dem, der ikke vil være med? Direktør for Skats Kundeservice Thomas Fredenslund giver svar på tiltale.

I 2008 stopper Skat med at sende forskudsopgørelser og skattekort ud til samtlige borgere og forventer, at den manøvre sparer millioner på papir og porto.

Ønsker man fortsat at modtage forskudsopgørelsen på papir, skal man selv huske at give Skat besked.

Direktør i Skats Kundeservice, Thomas Fredenslund. Hvor mange millioner kroner sparer Skat, og hvad skal pengene bruges til?

"Hvis 20 procent tilmelder sig papirudgaven, så forventer vi at spare knap 20 millioner kroner på papir og porto. Pengene går i statskassen, så de kan i princippet blive brugt til alt muligt."

Hvornår forsvinder muligheden for at modtage en papirbaseret forskudsopgørelse fuldstændigt?

"Det kan jeg ikke svare på. Det er en politisk afgørelse. Min personlige vurdering er, at der i hvert fald ikke er opbakning i Folketinget til at fjerne det helt inden for de næste fem år."

Er det rimeligt at kræve, at gamle mennesker både hjemme og på plejehjem skal foretage sig noget aktivt for at undgå den digitale forskudsopgørelse?

"Det er igen en politisk afgørelse, om det er rimeligt eller ej. Men en meget stor andel af de gamle på plejehjem og langt hovedparten af pensionisterne har intet behov for at ændre deres forskudsoplysninger."

Har I planer om at gøre selve selvangivelsen så digital, at man skal gøre noget aktivt for at få den på papir?

"Fremover vil ingen almindelige skatteydere få en selvangivelse, som vi kender den i dag.

De skatteydere, som vi har en tro på, kke skal give os flere oplysninger, får bare en årsopgørelse, og de skatteydere, som vi mener skal give flere oplysninger, får fra næste år et oplysningskort.

Forskellen på oplysningskortet og selvangivelsen er, at oplysningskortet er forsøgt lavet sådan, at der kun er rubrikker, der skal udfyldes - det er individualiseret - om man så må sige.

Skat gerne vil gå så langt som overhovedet muligt ad den vej, vi nu også går med forskudsopgørelsen.

Vi opererer med et begreb, der hedder "No Touch", der betyder, at man som skatteyder ikke behøver udfylde noget selv, og at vi har alle oplysninger på skatteyderen og kan afslutte årsopgørelsen, uden at man selv skal registrere noget, men der et langt stykke, før vi når dertil."

Hvad bliver det næste digitale skridt fra Skat?

"Næste digitale skridt - i hvert fald ét af skridtene - er, at både forskudsopgørelse, årsopgørelse og selvangivelse bliver en del af den fællesoffentlige portal borger.dk, hvor man kan finde et vindue med Skats løsninger, som man kan arbejde i.

Til at begynde med er der ikke så megen ny funktionalitet, men noget af det der kommer til, er, at borgerne kan få information om de oplysninger, andre myndigheder har om ens økonomi som for eksempel SU, børnecheck og boligstøtte.

Fordelen er, at Borger.dk kan give skatteyderen et bredere overblik.

Sidste nyt fra Skat er, at i 2008 ved Skat ikke bare, hvor den enkelte skatteyder bor, men også hvor vedkommende arbejder, og fra 2009 vil der være et fortrykt beløb i rubrikken for befordringsfradrag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere