Dansk virksomhed certificerer autister

It-virksomheden Specialisterne vil certificere virksomhedens ansatte autister. Målet er at beskæftige 500 softwaretestere med en autismespektrumsforstyrrelse.

Mennesker med autisme har sjældent eksamenspapirer.

Det afsluttende stykke papir fra skolegangen mangler som regel, fordi eksaminerne har været en for stor forhindring.

Ikke fordi, de ikke kan stoffet, men fordi selve eksamenssituationen er uforenelig med deres handicap.

Det manglende papir begrænser karrieremulighederne og mange får derfor aldrig et arbejde. Deres handicap kræver andre rammer, end dem man normalt ser på en arbejdsplads.

Heldigvis findes der en it-virsomhed ved navn Specialisterne.

Den beskæftiger, med få undtagelser, kun mennesker, man ellers ikke lige finder på danske arbejdspladser.

Tre ud af fire ansatte har en såkaldt autismespektrumsforstyrrelse. De fleste har Aspergers Syndrom, der er en mild form for autisme, men dog et neuralt, uhelbredeligt handicap.

I denne uge bliver de første fire Specialisterne-softwaretestere ISEB-testcertificeret.

Det er planen, at alle medarbejderne skal have beviser inden for de områder, hvor det er muligt at opnå internationalt anerkendte færdighedsbeviser og certifikater, fortæller Thorkil Sonne, stifter og administrerende direktør for Specialisterne.

"Det er en milepæl for os, at vi har fået et certificeringsforløb. Mennesker med autisme har ikke ret meget på deres CV'er. Vores mål er at alle skal igennem," siger han.

God skolegang, ingen eksamen

En person med Aspergers Syndrom er i lige så høj grad som andre mennesker i stand til at gå i skole og lære.

Men nye omgivelser, fremmede situationer og ukendte mennesker har folk med Aspergers Syndrom det generelt ikke godt med.

Det gør det svært for de fleste at gennemføre en almindelig eksamen.

"Mange har klaret sig rigtig godt i skolen, men ikke til prøverne. Derfor har de ikke fået det papir, de skulle have haft," forklarer Lisbeth Zornig Andersen, som er underdirektør i Specialisterne.

Eksamen i trygt miljø

Derfor skal eksaminerne i forbindelse med testcertificeringerne foregå i et miljø, der er trygt for Specialisternes medarbejdere, nemlig hjemme i virksomheden i Tåstrup, syd for København.

Den utraditionelle uddannelses- og eksamensform er blevet til i et samarbejde med Dansk IT, der står for selve certificeringen, og udviklingsvirksomheden Delta, der leverer undervisningsmaterialet.

Der kan argumenteres for, at et certifikat måske ikke er så betydningsfuldt, hvis man allerede har det job, man gerne vil have.

Men sådan argumenterer man ikke hos Specialisterne.

"Certificeringerne handler om virksomhedens og de ansattes selvforståelse. Det har også noget at gøre med kundernes tryghed," siger Thorkil Sonne.

Mange af Specialisternes 50 ansatte arbejder faktisk på opgaver uden for huset, hos eksterne kunder. Det kræver lidt forberedelse fra både kundens og Specialisternes side.

Men Specialisternes ansatte er fabelagtige softwaretestere.

Deres fejlprocent er ekstrem lav, og ofte løser de testopgaver hurtigere, end hvad der ellers er normalt for branchen, siger Thorkil Sonne

Specialisterne har i dag flere krævende kunder, deriblandt KMD, Microsoft, Oracle og CSC.

International guru

Thorkil Sonne startede Specialisterne i 2005, da hans egen søn var blevet diagnosticeret inden for autismespektret.

Han erkendte, at arbejdsmarkedet ikke er gearet til at beskæftige mennesker med handicap, og så det som sin mission at hjælpe autister til en tilfredsstillende og erhvervsaktiv tilværelse.

I år ansatte han en direktør, Lisbeth Z. Andersen, som tager sig af forretningsudviklingen, mens han selv er ved at udvikle sig til en slags international guru inden for sit felt.

Thorkil Sonne bruger det meste af sin tid på at rejse kloden rundt og skabe netværk og inspirere andre autismeorganisationer og virksomheder, der vil tage et socialt ansvar.

For eksempel rejser han i denne uge til Ohio, hvor han holder to foredrag på en stor autismekonference. Han skal desuden deltage i den store softwaretesterkonference Starwest i USA næste år.

I 2004 modtog han Autismeprisen for sit arbejde.

Når finansieringen er på plads, forventer han at starte en Specialisterne i Glasgow i Skotland i løbet 2008, hvor målet er at beskæftige 500 softwaretestere med en autismespektrumsforstyrrelse.

Læs mere om Specialisterne i Computerworld i næste uge.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere