Artikel top billede

Leg dig til projektsucces

Klumme: Stram styring af et it-projekt må ikke gå ud over kreativiteten, innovationen og energien. Derfor, leg og lad lege. Til gengæld vil du vælte dig i ROI.

Der vil altid være behov for styring af it-projekter. Men styringen må ikke gå ud over kreativiteten, innovationen og energien. Derfor, leg og lad lege. Til gengæld vil du vælte dig i ROI.

En af dine første og fornemste opgaver som projektleder er at definere faste rammer inden for hvilke, projektet og projektmedlemmerne skal operere. Det står på side 1. Der bliver lagt vægt på strukturerede og kontrollerede processer. Stram styring, projektplaner, projekthåndbog og pernittengryns-timeregistrering.

Alt sammen for at gardere sig imod overraskelser. Og for at leve videre i håbet om, at denne gang leveres projektet inden for tid, budget, omfang og kvalitet. Der er ganske enkelt ikke gjort plads til det sjove, kreative og potentielt lønsomme.

bowling, buffet og bajere

På næste side i din lille røde står der godt nok, at projektdeltagerne også skal motiveres jævnligt for ikke at brænde sammen med skærmen. Den neoklassiske opskrift er bowling, buffet og bajere efter devisen, “don’t change a winning concept”. Og det er der ikke noget galt i. Bestemt ikke.

Men når du – stram i betrækket – møder mandag morgen, er lørdagens sene brandtaler og god stil glemt, og pludselig er hele projektholdet hevet tilbage til de ‘gode’ gamle faste rammer. Tilbage til side 1. For der skal jo leveres.

Med projektet opdelt i faste rammer, er der ikke plads til at tænke ud af boksen. Og det er ikke godt nok. Der er uanede muligheder skjult i projektgruppen; mulighederne skal blot hentes frem. Der er mange derude i projekterne, der i det stille pusler med ideer til at forbedre projektet.

Fortsæt listen

Husk på, at det er projektdeltagerne, der sidder med fingrene nede i maskinen. De har ideerne til at gøre gamle ting på nye og mere effektive måder.

Det kan være automatisering af manuelle processer, forbedret videndeling, introduktion af nye værktøjer, med videre. Listen er lang. Og uendelig…

Tag en notesblok under armen efter du har læst denne klumme, sluk headsettet, gå ud til dine projektdeltagere og fortsæt listen.

Nogle af ideerne er håbløse, andre geniale. De geniale kan give projektet succes. Fælles for de håbløse og geniale ideer er dog, at de – med få undtagelser – aldrig bliver til noget. Ledelsen har i mange tilfælde ikke overskuddet og overblikket til at vurdere og senere eksekvere en god ide.

Som projektleder skal du turde bryde den ældgamle projektlederarv. Ind i mellem de faste regler, møder og deadlines skal det være muligt for projektdeltagerne at lege med deres ideer.

Det skal være fuldstændigt legitimt at tænke anderledes – at arbejde anderledes. For best practice, hvor innovativt er det egentligt?

Vis dit overskud

Enhver projektdeltager bør have mulighed for – eller rettere skal opfordres til – at sætte ugentlig tid af til at lege og løsrive sig fra den herskende milepælstænkning. Og det gælder også dig som projektleder. Flaskehalsen for innovation og kreativitet behøver ikke altid at være i toppen af flasken.

Men der skal mere til. Skab en idepulje, hvor alle kan smide deres ideer ind og diskutere dem. En lille idewiki, måske? Giv projektdeltagerne en legeplads, hvor de kan boltre sig med deres idéprojekter. Støt projektdeltagerne i deres foretagender og tag det alvorligt. Omfavn anderledes tænkning. Vurder ideerne og følg de bedste til dørs.

Vis dit overskud, høst din ROI … og lad dine projektdeltagere lege – også i arbejdstiden.

Kristian Fischer er managementkonsulent i PA Consultning Group.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere