Toplederen kaster sultne blikke på it-afdelingen

CIO Summit: Virksomhedslederne vil have it-lederen til at bidrage til innovation, industrialisering og internationalisering. Ellers rykker det ikke.

Barcelona: Et fortsat behov for aggressive vækststrategier i virksomhederne får nu stadig flere topledere til at rette det sultne vækstblik mod it-afdelingen, som har gode forudsætninger for at blive morgendagens vækstkatalysator.

Således er mange topledere blevet opmærksom på web 2.0 og det potentiale, der kan ligge i de nye sociale netværk på innovationsfronten, ligesom de ser teknologien som en mulighed for at udnytte den globale markedsplads i endnu højere grad.

Det viser studier af virksomhedsledernes forventninger til it-lederen, som i dag blev præsenteret på Garners CIO Summit i Barcelona, hvor også et par danske virksomheder – blandt andre Coloplast – deltager.

"Der er igen en optimisme omkring, at it kan være med til at ændre virksomheden radikalt," siger vice president Mark Raskino med henvisning til den lave tillid til it, der kom i kølvandet på dotcom-boblens brist.

Netop i den periode har meget udvikling stået stille på it-fronten.

Ganske vist har it-lederne sænket omkostningerne og været med til at forbedre interne processer.

It skal ud på frontlinjen

Men der har været meget lidt udvikling på frontlinjen, som det var da e-handel havde sin helt store opblomstring i slutningen af 1990'erne.

Og måske heller ikke så underligt endda – det var jo trods alt første generationen, som er helt nødvendigt forudsætning for, at vi nu kan springe videre til anden generation.

"Dengang var bankerne ved at falde over hinanden for at være først til at give brugerne adgang til netbanker – og i det hele taget handlede det for virksomhederne om at tage fat i de produkter, de allerede havde og stille dem til rådighed på nettet," forklarer Mark Raskino.

Web 2.0 som redningskrans

Men nu er vi på vej mod næste generation, som ikke kunne udnyttes dengang, fordi der manglede kritisk masse.

I næste generation – døbt 2.0 i alskens sammenhænge – drejer det sig om at lukrere på det store potentiale, der ligger i dedikerede brugere og kunder.

"Web 2.0 kan blive den redningskrans, som CIO'en kaster til CEO'en, så CEO'en kan levere nye vækstresultater ved at hjælpe med at ændre forretningsmodellen," siger Mark Raskino.

Og det er forventningen fra toplederne, at it-lederne kan være med til at ændre forretningsmodellen. Ordet i sig selv – i hvert fald den engelske pendant 'business model' – vokser i udbredelse i en grad, så det tangerer hype.

It kan være alle vegne

Men bag hypen kan det have reel mening. It kan nemlig være allestedsnærværende.

It kan indgå i produkter og bruges til af fornemme trends og udviklinger.

Mark Raskino nævner et eksempel på en stilfuld lampe, der sagtens kan stå i en pæn stue, men som ikke bare er en lampe: Med små skift i farven gør den forbrugeren i stand til at se, om han bruger meget eller lidt strøm – vel at mærket set i forhold til elpriserne.

"Men læg mærke til – produktet er ikke en computer, men placeret præcis der, hvor forbrugeren bruger og ser det," siger han.

Han nævner også et andet eksempel på innovation, der har givet visse forsikringsselskaber helt nye muligheder for at taksere kunderne.

Ved hjælp af en lille boks i bilen kan de registrere brugerens køreadfærd og dermed beregne risici ud og præmier ud fra det.

Skal stadig sørge for effektivitet

Men innovation er ikke alt, som toplederen forventer af it-afdelingen.

Den fortsatte industrialisering og standardisering af it, som eksempelvis software som service (saas) er et udtryk for, vil fortsat være med til at nedringe omkostningerne til it.

Og der forventer topchefen, at it-lederen stadig kan være med.

"I dag kan man få en mindre serverpark leveret i en container – og det er da et tegn på, at it bliver en standardvare. Derfor skal it-lederen forholde sig til, om vedkommende skal se på nye alternativer til egne serverrum og egen infrastruktur," siger Mark Raskino.

Udnyttelse af global markedsplads

Et sidste element, som toplederne gerne vil have it-lederens hjælp til, er den fortsatte globalisering.

Rundt i verden er der 'blå oceaner' – markeder der bare venter på at blive mættet.

Men fortsat er mange virksomheder ikke gearet til en globaliseret markedsplads.

"Et hovedkvarter i USA, et mindre i Europa – og så et mindre antal salgskontorer rundt i verden, har været den typiske model for virksomhederne," forklarer Raskino, der vurderer, at det vil ændre sig:

"It skal gøre virksomhederne i stand til at åbne kontorer, hvor de nye markeder er – og for den sags skyld også lukke dem igen, hvis markedet ikke er der længere," siger Mark Raskino, der peger på, at globaliseringen vokser kraftigt:

"Som eksempel har væksten i handlen mellem Sydafrika og Brasilien vokset to-tre gange i løbet af det seneste år," siger Mark Raskino.

Og fællesnævneren – ja, den handler vel mest bare om, at it-afdelingen skal åbne døren og dufte verden omkring sig.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere