Flere penge målrettet direkte til at få flere højtuddannede it-kandidater gennem universiteterne.
Det er IT-Branchens største og hedeste ønske til de videre forhandlinger om Danmarks såkaldte husholdningsbudget, efter at regeringen tidligere på dagen fremlagde sit finanslovsforslag.
"Danmark mangler 5.000 højtuddannede it-kandidater. Vi halter langt bagefter Finland, Sverige, Norge, Australien og USA," siger administrerende direktør for IT-Branchen, Jakob Lyngsø.
Brug for flere højuddannede
Lyngsø havde derfor gerne set, at en del af kagen på 200 millioner kroner, der er målrettet til at få flere universitetskandidater, var målrettet direkte til it-kandidater.
"Vi er en af de hårdest pressede brancher lige nu," siger han.
På trods af det manglende fokus på it-sektorens kvaler, giver IT-Branchen finanslovsforslaget pæne karakterer. Samme melding kommer fra Dansk IT og ITEK.
Jakob Lyngsø fra IT-Branchen henviser blandt andet til de 268 millioner kroner, der er afsat til at gennemføre regeringens digitaliseringsstrategi.
"Det er vigtigt at udnytte it, hvis regeringen vil have en jordisk chance for at leve op til det, den lover," siger Jakob Lyngsø, der dog betegner beløbet som relativt beskedent i forhold til de forestående udfordringer.
Flere forskningsmidler
Videnskabsministeriet hæftede sig ved offentliggørelsen af finanslovsforslaget sig især ved, at der afsættes 100 millioner kroner ekstra til strategisk forskning inden for blandt andet it og telekommunikation.
Dog skal samme midler også gå til forskning inden for miljø, energi, nano- og bioteknologi, og det er først når ansøgningerne fra erhvervslivet løber ind, at det står klart, hvordan pengene fordeler sig inden for de enkelte områder.
De ekstra forskningsmidler får ITEK's adminstrerende direktør Tom Togsverd til at hæve tommelfingeren. Men også de andre elementer sikrer den positive stemning fra ITEK.
Det er blandt udmøntningen af Globaliserings-pakken og efterlevelsen af Barcelona-målene om, at tre procent af bruttonalproduktet skal gå til forskning.
"Meget af indholdet kender vi i forvejen fra tidligere aftaler, og det ser ud til, at regeringen holder, hvad den lover," siger han.
Brug for politisk vilje – ikke kun penge
Dansk IT vil gerne gennemlæse finanslovsforslaget grundigere, inden foreningen udtaler sig konkret om forslaget.
Men i modsætning til tidligere år hæfter direktør Tony Franke sig ved, at regeringen i år ikke kun bør bedømmes på finanslovsforslaget, men også på initiativerne i kvalitetsreformen og digitaliseringsstrategien.
"Efter min vurdering handler gennemførslen af disse initiativer på kort sigt mere om politisk vilje og handling, end egentlige investeringer," siger han.
Eksempelvis koster det ikke mange penge at etablere de domæner og dertil hørende bestyrelser på tværs af myndigheder, som er foreslået i digitaliseringsstrategien, mener han.
"Der foregår en del ting, som ikke direkte har noget med finanslovsforlaget at gøre. Men det er da klart, at vi senere skal følge med i, om pengene så også lever op til hensigtserklæringerne," siger Tony Franke.
Finanslovsforslaget skal nu forhandles med folketingets partier.