Artikel top billede

Viviane Reding vil have strammet op på teleområdet i EU. Det skal ske ved at opsplitte de største teleselskaber i to dele.

Store teleoperatører frygter tvangs-opsplitning

De største tele-kæmper i Europa frygter at EU vil overtage kontrollen med telelovgivningen. Motivet er fri konkurrence og lige adgang til telenettet.

Europas største teleselskaber frygter at EU vil overtage kontrollen med de enkelte landes regler på teleområdet for at tvinge telegiganterne til en opsplitning.

Det skriver Wall Street Journal.

I en række taler har EU's kommissær på teleområdet, Viviane Reding, nævnt planerne om at begynde en kraftig overhaling af EU's teleregulativer til oktober.

Kommissæren ser gerne, at EU overtager noget af den kontrol med telemarkedet, som de enkelte landes regeringer i øjeblikke varetager. Desuden mener hun, at nogle af de nationale teleoperatører bør splittes op for at skabe mere konkurrence i branchen.

Misbruger kontrol med kabler

Viviane Reding har længe peget på, at store operatører som France Télécom og Deutsche Telecom bruger deres kontrol med ledningsnettet til at holde konkurrenterne ude af markedet. En anklage som TDC også møder fra konkurrenterne herhjemme.

I første omgang har TDC dog intet at frygte i Danmark. Kommissæren vil blandt andet gerne have gennemført en opsplitning på det franske, irske, og polske marked, fordi konkurrencen på bredbåndsforbindelser især her er meget svag.

De enkelte teleoperatører slår sig dog ikke overraskende i tøjret. Modargumentet fra telekæmperne er, at investeringer i nationale netværk og kundeservice vil lide skade, hvis planerne realiseres.

Striden kommer samtidig med at nye operatører udfordrer tele-kæmperne i konkurrencen om at levere bredbånd, telefoni og services til borgerne i Europa, fortæller avisen.

Tidligere monopol giver magt

Men fordi de fleste af telekæmperne har haft statsmonopol, har mange stadig magten over den sidste kilometer hjem til kunden, i form af kabler, master og telefoncentraler.

Magtkampen illustrerer ifølge Wall Street Journal EU's forsøg på at harmonisere reglerne mellem de 27 medlemslande på samme måde som USA har gjort med sine delstater.

Kommissæren har tidligere udtalt, at hun vil have nogle af telekæmperne opdelt i to firmaer. Det ene skal drive den nationale infrastruktur, kabler og anden teknik, mens det andet skal udbyde services på netværket på lige vilkår med konkurrenterne.

Ser helst frivillig deling

Viviane Reding ser den frivillige opdeling af britiske BT Group PLC som model for opsplitningen af andre tele-kæmper i EU.

I 2005 blev firmaets netdel ifølge Wall Street Journal skilt fra servicedelen, og fik navnet Openreach. BT ejer stadig Openreach, men det nye firma sikrer lige adgang til nettet for alle teleoperatører.

De enkelte medlemslande skal godkende ændringerne, hvis Viviane Reding i sidste ende vælger at foreslå ændringer af teleregulativerne. Derfor arbejder telefirmaernes lobbyister ifølge Wall Street Journal på overtid for at begrænse omfanget af hendes ændringer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere