Letvægteren Nokia 6100

Nokias nye business-mobil er en sand letvægter, der primært er beregnet til at snakke i. Det er den også god til bortset fra det knirkende bagstykke. Og så må finnerne godt snart finde på en enklere menustruktur, så vi slipper for at bladre.

Letvægter

Den seneste nyhed fra Nokia, der så at sige sprøjter nye mobiltelefoner ud på markedet i øjeblikket, hedder 6100.

Når den finske fabrik sender så mange nye modeller ud, bliver det svært at kende forskel på dem. Kig bare på billedet - vil du genkende denne mobiltelefon, hvis du så den igen i morgen?

Tilsvarende forvirrende er det med specifikationerne på de nye modeller, men vi har prøvet at fange ideen med netop denne model.

At telefonen befinder i 6000-serien betyder, at der er tale om et klassisk design, som tiltrækker forretningsfolk og professionelle brugere, mens strandløver og teenagere typisk vil finde den gabende kedsommelig.

6100 er designet med det formål at skabe en sand letvægter. Med kun 76 gram vejer telefonen sandt at sige meget lidt, men også de ydre mål er beskedne.

I forhold til andre små mobiltelefoner er 6100 meget tynd. Den medfølgende håndledsrem er således nødvendig for at fange telefonen i en bukselomme eller i bunden af en taske.

Tastaturet er tilpas stort, og det sker sjældent, at man rammer de forkerte taster.

Finishen er god omkring skærm og tastatur, men på vores testmodel knirkede bagstykket mod resten af telefonen, når man holdt den op til øret.

Der er ingen tvivl i vort sind: Baggrundsknirken er i sandhed et irritationsmoment, når man taler i telefon.

For at holde vægten nede - hævder Nokia - er 6100 ikke udstyret med Bluetooth. Det er et problem, hvis man har forelsket sig i et trådløst headset med Bluetooth-chip, eller hvis man ynder at synkronisere data mellem mobil og en lommecomputer via de blå radiobølger.

Vi savnede også en POP3-klient, der kan gøre mobildata anvendelige for helt almindelige brugere: En rigtig erhvervstelefon skal naturligvis kunne sættes op til selv at hente e-mails via databæreren GPRS, eksempelvis en gang i timen.

Dog har Nokia 6100 en kalender, der uden videre kan synkroniseres med Microsoft Outlook eller Lotus Notes. Det sker med et kabel eller en infrarød forbindelse.

Farveskærm og Java

Som flere andre nye Nokia-mobiltelefoner har 6100 en stor farveskærm på 128x128 pixel, der kan vise 4096 farver.

Markedet skriger efter farveskærme, men anvendelsesmulighederne er begrænsede. I det daglige oplever man mest, at menu-ikonerne er tilsat nogle farver, men så meget rykker det jo heller ikke.

Man kan selvfølgelig vælge et spraglet baggrundstapet til skærmen, men alle standardtapeter - på nær ét - var designet således, at batteriindikatoren og indikatoren for signalstyrken var ulæselige.

I spillene og de Java-programmer, man downloader til mobiltelefonen, giver farveskærmen selvfølgelig mening. Og hvis man køber et af Nokias kameraer og slutter til telefonen, er farveskærmen en nødvendighed.

Nu bliver Java spændende

Vi har tidligere savnet let adgang til Java-programmer til mobiltelefonerne. Selvom man kan søge efter midlets på Google, får det næppe det store flertal af mobilbrugere til at individualisere telefonerne med de programmer, de finder på deres vej.

Facts om Nokia 6100

Triband-mobil på 76 g
Mål: 102 x 44 x 13,5 mm
Display: 4096 farver på 128x128 pixel

Delt hukommelse på 725 KB til MMS-beskeder, ringetoner, billeder og Java-applikationer

21 flerstemmige og 10 enstemmige ringetoner

GPRS (General Packet Radio Service)
HSCSD (højhastighedsdata)
WAP 1.2.1-browser

Håndfri højttaler

Tilslutningsmuligheder: IR (Infrarød forbindelse) og kabel

Nokia er kommet et stort skridt længere og har lagt et bogmærke ind i WAP-browseren til sit eget "Software market", hvorfra man kan hente spil, et program til at holde styr på sine resultater på golfbanen, et glimrende program til at konvertere mål og vægt samt et verdensur.

Med Software Market får brugeren en fornemmelse af, hvilke muligheder Java-platformen åbner for, og lysten til at udforske flere programmer rundt omkring på nettet stiger.

Vi har nu brugt 6100-mobilen i knap to uger, og telefonen er særdeles omgængelig i hverdagen. Grundbetjeningen er simpel og intuitiv, lydkvaliteten er glimrende.

Men før eller siden må finnerne gøre op med den tidligere så roste menustruktur, der stammer tilbage fra dengang GSM-markedet begyndte at blomstre og Nokia-succesen tog fart.

Skal man bruge telefonen til andet end at ringe fra, ser man sig hurtigt sur på den endeløse række af menupunkter. I alt 13 punkter kan man bladre sig igennem, og det virker absurd, at "alarm" skal have sit eget punkt, når andre funktioner puttes væk under "tilbehør" eller "programmer".

Er man trofast Nokia-køber er 6100 et glimrende bud på din næste mobiltelefon. Vær opmærksom på de funktioner, som den ikke har: Bluetooth, FM-radio, POP3 e-mail-klient.

Til gengæld er den smuk. Man får lyst til at eje den, bare ved at se på den, som en kollega udbrød ved synet af telefonen.

Nokia 6100 koster omkring 4.300 kroner uden mobilabonnement. Et Nokia stereoheadset med kamera koster omkring 800 kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere