Fra mainframe til fremtidens palpable computing.
Der er sket meget siden 1950.
Ph.d Simon Bo Larsen og lektor Preben Holst Mogensen fra Datalogisk Institut på Århus Universitet ridser her syv hovedtendenser op i den teknologiske historie.
Tendenserne overlapper selvfølgelig hinanden.
1950
De gamle mainframes fra IBM kræver en specialdesignet lagerhal, og derfor bliver næste generation kaldt "Mini."
1960
Minicomputerne bliver altså målt i forhold til de tidligere computere, der næppe i dag ville få det samme navn. Prisen for en minicomputer er omkring 75.000 dollar per styk, så billige er de bestemt ikke.
1980
Efterhånden bliver pc'en mere udbredt og får en form, hvor alle kan være med.
1990
Da pc'erne bliver forbundet via internettet, rykker det for alvor verden og vores hverdag.
1995
De trådløse netværk og den forholdsvis store regnekraft på
mobile enheder, alt fra mobiltelefon til og med laptop, skaber mulighed for "mobile computing".
2000
Ved årtusindskiftet er vi ved at være fremme ved "pervasive computing" eller "ubiquitous computing" - begge navne bruges i flæng.
Computerprocessorerne og muligheden for (trådløs) kommunikation kan nu indbygges i så små enheder, så også dagligdagens objekter kan gøres online.
Man interagerer med disse dagligdags objekter og har således ikke brug for en computer på et skrivebord - computeren er blevet "usynlig".
Det handler om dagligdags situationer, såsom køleskabet der selv opdager hvis man er løbet tør for mælk og automatisk bestiller forsyninger.
Eller dit apparat til måling af blodtryk som automatisk snakker sammen med din elektroniske patientjournal, så du slipper for at tage på sygehuset med mindre den er helt gal.
Der er mange eksempler som disse, men endnu er få af dem blevet til virkelighed, selv om teknologien har været her i flere år.
Ph.d Simon Bo Larsen og lektor Preben Holst Mogensen fra Århus Universitet vurderer, at det skyldes, at designerne af pervasive computing har glemt at tage højde for, at mennesker ikke ønsker at købe teknologi som de grundlæggende ikke forstår.
"Hvis computeren er usynlig, hvordan retter man så fejlen, hvis den har truffet en forkert beslutning?" spørger Simon Bo Larsen.
Derfor mener de to fra Århus Universitet, at "palpable computing" bliver fremtiden.
2010
Palpable computing skal gøre brugerne af teknologien i stand til at sammensætte et system, som de selv har kontrol over.
Til Tall Ships Races har Århus Universitet i samarbejde med brandfolk og politi og beredskabslæger eksempelvis sammensat et system, som hjælper dem med at skabe overblik.
Det er den hidtil største test af et system, der bygger på palpable computing.
De syv teknologi-bølger
2010: Palpable computing.
2000: Ubiquitous computing.
1995: Mobile compututing.
1990: World wide web.
1980: Personal computer.
1960: Minicomputer.
1950: Mainframe.