En bedre teknologisk infrastruktur er forudsætningen for, at Danmark kan få en eksportsucces med
indhold til nettet.
Det mener den danske analytiker Peter Kjeldsen fra analysehuset Gartner.
"Den teknologiske infrastruktur i form af fiberforbindelser i jorden giver muligheden for en innovation via nettet, som vi ikke har set mage til før. Skandinavisk design gør sig jo godt, og måske kan det også lade sig gøre at genskabe den succes via indhold og design til nettet," siger han.
Han forklarer, at innovation ikke opstår af et vakuum, men man er nødt til at eksponere brugerne for et medie, før de kan forstå og udfolde deres kreativitet på dette medie.
"Den store udbredelse af nettet i Danmark er allerede en god begyndelse, siger Peter Kjeldsen.
Men for at Danmark har mulighed for at blive en magtfaktor på indholdssiden, kræver det i ifølge Peter Kjeldsen, at politikerne ser de makroøkonomiske perspektiver, og ikke kun fastholder fokus på udbredelsen og priserne.
"Man kan jo i reguleringssammenhæng godt være teknologi-neutral og alligevel tilskynde til innovation – man skal blot fokusere på ydelser, og ikke teknologi," forklarer han.
Halter bagefter
Peter Kjeldsen anser båndbreddehastighederne og måden vi benytter dem på som værende helt essentielle ingredienser i den opskrift, som potentielt kan placere danske virksomheder på verdenskortet over indholdsudbydere og -eksportører.
"Hvis Danmark kommer bagefter andre lande på netværkshastighederne, så kniber det jo med at være på forkant med udviklingen og dermed eksporten af internet-services til andre lande," forklarer han.
"De danske hastigheder er eksempelvis langtfra de japanske forbindelser, hvor mange husstande har fiberbredbånd. Og båndbredderne får større og større betydning for det indhold, som vi gerne vil have, og som det er muligt at levere via nettet," fortæller Peter Kjeldsen.
Ifølge statistikker fra IT- og Telestyrelsen har danske internetbrugere i gennemsnit forbindelser på en megabit per sekund (mbps).
I forhold til de japanske internetbrugere, så oplyser det japanske indenrigsministerium, at kun omkring 55 procent af de japanske husstande bredbånd, men til gengæld har omkring en tredjedel fiberforbindelser, der giver hastigheder over 100 mbps.
Fiber åbner peer-to-peer muligheder
"I forhold til den gennemsnitlige dansker har den gennemsnitlige japaner jo adgang til et medie med langt højere båndbredde - ikke kun downstream, som der typisk fokuseres på, men også upstream, som har stor betydning for eksempelvis peer-to-peer netværk," udtaler Peter Kjeldsen
Han påpeger, at udbredelsen er god i Danmark, men måske ligger mulighederne for alvor i konkurrencesituationen i Danmark.
"Vi har en interessant konkurrence-situation i Danmark, hvor vi har nye spillere i form af el-selskaberne på den ene side med optisk fiber og på den anden side har vi TDC med dets erfaring og kobber. Endeligt skal man ikke glemme de øvrige aktører på markedet, som er med til at give en dynamisk konkurence situation. Det bliver interessant at følge, hvem der vinder det slag," fortæller Peter Kjeldsen.
Han ser, at el-selskabernes fiberforbindelser har interessante perspektiver, fordi de kan både give danskerne en høj download- og upstreaming-hastighed.
"Det giver alt andet lige mulighed for peer-to-peer netværk, innovation af indhold og en mulig eksportsucces for danske indholdleverandører," afslutter han.