ComputerViews: Når offentligt ansatte danskere fra 2008 klikker sig ind i et tekstdokumentet, skal programmerne på computeren bygge på åbne standarder.
Regeringen har vedtaget, at både ODF og Open XML skal understøttes som dokumentstandard, men Microsofts format mangler stadig den sidste blåstempling i form af en ISO-godkendelse som åben standard.
Microsofts dokumentstandard er blevet godkendt som åben standard af Ecma og er nu måske også på vej som åben ISO-standard. Standarden er nemlig sendt til offentlig høring i 30 lande, herunder Danmark.
2. juli 2007 afsluttes den danske høringsrunde, men Open XML-modstanderne påpeger, at der er lidt for mange Microsoft-interessenter i det rådgivende udvalg. Hvilket de mener kan blive et problem for beslutningsprocessen.
Fare for blokafstemning
Den endelige udformning af Open XML afhænger af de kommentarer, der indløber i høringsperioden.
Danske kommentarer til høringsforslaget behandles i Dansk Standards udvalg for dokumentstandarder.
Udvalget består af 30 repræsentanter, og der er følgende firmaer og organisationer, som skal komme med kommentarer:
CBS, Microsoft, Netcompany, Conzern, Thydata, ITEK, IBM, KMD, IT og telestyrelsen, NNIT, Tectura, PKF Consulting, Avanade, Sirius IT, TOPNORDIC, Dansk IT, Traen Informationssystemer, OSL, Vision People, Munk IT, Knowledge Cube, Proactive, Ementor, Liga, Fujitsu, Oracle, Sun Microsystems, DKUUG, Århus Kommunes 5. magistrat (Børn og Unge) og Danmarks Tekniske Universitet.
På noooxml.org, der er open XML-modstandernes websted, har man opgjort, at af de 30 medlemmer i rådgivningsgruppen for Dansk Standard, er ikke mindre end 15 Microsoft gold partnere og én Microsoft Business Solution partner. Herudover indgår Microsoft selv i gruppen.
Fordelingen er ifølge noxml.org således:
Microsoft Gold partnere:
Netcompany, Conzern, KMD, NNIT, Tectura, Avanade, Siruis IT, TOPNORDIC, Traen Informationssyetemer, Vision People, Munk IT, Knowledge Cube, Proactive, Ementor, Fujitsu.
Microsoft Business Solution partner:
Thydata.
Troværdig rådgivning
Alle kan naturligvis kommentere udkastet til standarden, og det er så standardiseringsorganisationernes opgave at sikre størst mulig konsensus om den endelige standard, men sammensætningen af gruppen efterlade en risiko for en blokafstemning.
Og det bør Dansk Standard være meget opmærksom på, hvis man vil have en troværdig rådgivningsproces som slut resultat.
De danske holdninger til høringsforslaget til Open XML-standarden indgår på lige fod med de øvrige internationale kommentarer, men har en særlig signalværdi grundet den hjemlige politiske beslutning om, at offentlige institutioner skal indføre åbne standarder fra 2008.
ComputerViews er en særlig analyseform, som Computerworld anvender. Læs mere om ideen bag ComputerViews her.