Bil med indbygget mobilt kontor

Cisco har fyldt bagagerummet på en Volvo op med en server, trådløst netværk, en dvd-afspiller, en Xbox og meget andet gejl. Bilens fører kan benytte satellitnavigation til at finde frem, mens ungerne på bagsædet ser dvd-film eller spiller Xbox. Internetforbindelsen klares med GPRS. Bilen skal vise, hvordan et mobilt kontor kan se ud i dag. PC World Online har prøvekørt bilen.

Cisco Internet Car

Det mobile kontor er ingen illusion. Cisco har fyldt en Volvo S60 op med IT-udstyr for at vise, hvad der allerede i dag kan lade sig gøre med almindelige hyldevarer fra IT-supermarkedet.

Bilen blev første gang vist frem på NTI-messen sidste år, og siden har den fungeret som trillende showroom for netværksfabrikanten.

Også Volvo, der har lagt bil til, har studeret bilen nøje, for flere af løsningerne kan tænkes - i en forfinet stand - at dukke op i fremtidens biler.

Nu er projektet med Volvoen ved at være overstået, og Cisco tør derfor godt udlåne bilen til journalister. PC World Online takkede ja.

Udefra er der bortset fra Cisco-klistermærkerne ikke meget, der afslører, hvad der adskiller Volvoen fra andre biler i den store mellemklasse.

Inde i kabinen sidder der en lille skærm på instrumentbrættet og en i loftet mellem nakkestøtterne til glæde for bagsædepassagererne.

Skærmene fungerer uafhængigt af hinanden, så føreren kan finde vej med satellitnavigationen, mens børnene på bagsædet kigger fjernsyn, dvd-film eller spiller spil.

Bagagerummet

Når man åbner bagagerummet, bliver det mere spændende. Her har teknikerne rodet med kabelstrips og ledninger i stor stil for at få plads til en masse legetøj og samtidig opretholde god plads til bagagen.

Intet netværk - prøv igen? Man skal langt ud på landet, før internet-bilen mister kontakten til omverdenen.
Foto: Jens Bertelsen.
I hattehylden over bagagerummet sidder nemlig en industri-pc fra danske Blue Line. Den er af den hårdføre type og skulle kunne bevare fatningen under kørsel på ujævne veje og ved store temperaturudsving.

Desuden kræver den kun tilslutning til 12 volt, og passer derfor godt til elsystemet i en bil.

Pc'en er sat i forbindelse med et trådløst netværk (WLAN), og bilisten kan dermed sidde på en rasteplads med den medfølgende HP iPaq lommecomputer med trådløst netkort eller hos en forretningsforbindelse og arbejde på sin bærbare pc. Alle dele er forbundet med bilens basestation og med hinanden.

Netværket har to antenner, en på hver skærmkasse, og skulle optimalt set have en rækkevidde på 200 meter.

Sløv internetadgang

Forbindelsen til omverdenen sker via en Sony Ericsson T68i mobiltelefon, der er sat fast med velcrobånd på den lem i bagsæderyglænet, der normalt bruges til at få plads til ski eller andre lange ting i bilen.

Mobiltelefonen er konstant på internettet med sin GPRS-forbindelse, og det er naturligvis her, at visionen om det mobile kontor får problemer.

En GPRS-forbindelse er nemlig så langsom, maksimalt 44 kbit/sekund, at man ikke - som det kunne være meningen - kan lade pc'en automatisk søge efter opdateringer på firmaets netværk eller downloade film, når forbindelsen alligevel ikke er i brug.

Men det kunne ændre sig, når fremtidens mobile 3G-netværk er klar, eller endnu bedre: Når hotspots med bredbåndsadgang til internettet bliver så udbredte, at man blot kan parkere bilen i en parkeringskælder og forvente, at parkeringsafgiften inkluderer adgang til at kælderens hotspot.

Cisco har netop lanceret en såkaldt Mobile Access Router, der hele tiden søger efter den optimale forbindelse til omverdenen, enten via GPRS, 3G eller WLAN (hotspot). Brugeren skal ikke foretage sig noget - systemet skifter selv netværksforbindelse afhængig af modtageforholdene.

Routeren kræver en særlig strømforsyning, men når den er nået til landet, skal udstyret installeres i Volvoen.

Batteriproblemer

Tilbage til bagagerummet, hvor der også er blevet plads til en dvd-afspiller og en Xbox spillekonsol, der begge sender billedet over på skærmene i kabinen.

Hovedtelefoner, trådløse naturligvis, betyder, at børnene kan se Spiderman på dvd for fuld lydstyrke, uden at genere forældrene foran, der prøver at finde vej til feriemålet.

Inden vi fik lov at låne bilen, indskærpede Cisco flere gange, at dette jo ikke var en samlet løsning, der bliver udbudt til salg. Der er endnu nogle problemer, der skal løses.

Pc'en og alt det andet udstyr bruger naturligvis en del strøm, og det vil formentlig kaste for mange oplevelser med startproblemer af sig, hvis det hele kørte over bilens normale batteri.

Mangler reservehjul

Derfor har Cisco-teknikerne pillet reservehjulet ud fra rummet under bundpladen i bagagerummet og erstattet det med et ekstra batteri.

Byg din egen internet-bil.

En Volvo S60 2.4 har en grundpris på omkring 380.000 kroner. Ciscos udgave med 17" letmetalfælge, lædersæder ogsåvidere koster circa 500.000 kroner.

Netværksudstyret, WLAN, GPRS, server, batteri og diverse småting koster omkring 25.000 kroner.

Underholdningsdelen med tv, dvd, satellitnavigation, eksterne skærme og headsets koster omkring 55.000 kroner.

Samlet pris for mobilt kontor:
580.000 kroner.

- Hvis det er fladt, så kør en rigtig lang tur i bilen, lød rådet fra Cisco.

(Det havde vi også gerne gjort, hvis ikke bilen blev leveret med sommerdæk på, og testperioden faldt sammen med, at en snestorm ramte Danmark).

Cisco lægger vægt på, at alt udstyret er i handlen i dag, men man medgiver dog, at teknikerne har skruet lidt mere på knapperne, end det ellers vil være nødvendigt.

Resultatet er en bil med en masse spændende udstyr, men hvor den rummelige server ikke giver den store mening set med nutidens øjne - i fremtiden, når den kan programmeres til at opdatere databaser eller hente film hjem via allestedsnærværende 3G-netværk eller hotspots, kunne den tjene et formål.

Indtil videre er det bare legetøj.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere