Computerworld News Service: Flere EU-medlemslande arbejder på at udvikle et system til deling af politiets oplysninger. Men planen møder kritik fra Europas databeskyttelses-vagthund, EDPS.
Peter Hustinx fra EDPS (European Data Protection Supervisor) advarer om, at forslagets nuværende form ikke er sikker nok til at varetage følsomme personoplysninger.
"Forslaget er meget åbent på bestemte områder,” siger Peter Hustinx. "Vi har brug for et skelet af fælles regler, før vi kan komme videre.”
Initiativet til systemet blev taget af syv medlemslande i 2005 og blev døbt Prüm-traktaten. Traktaten giver de deltagende lande adgang til hinandens politioplysninger, altså informationer om DNA, fingeraftryk, bil-registrering og andre personlige oplysninger.
Siden har i alt 15 EU-medlemslande sagt ja til aftalen, heriblandt et par af de nye Østeuropæiske medlemmer.
En af Peter Hustinxs største bekymringer er kompleksiteten.
”En ting er at lave sådan et system mellem syv lande, der har en ret stor ekspertise indenfor DNA-databaser og DNA-beskyttelse. Men noget andet er at involvere 27 lande. Det er et kæmpemæssigt skridt.”
Ingen faste regler
Med det nye system kan politiet søge på mistænksomme personer og fremskaffe oplysninger om vedkommende på få minutter.
Peter Hustinx er ikke modstander af ideen om at dele informationer om DNA, fingeraftryk og den slags, men han er bekymret over manglen på tydelige regler til administrationen af så stort et system.
”Forslaget uddyber ikke hvilke kategorier af mennesker der skal lagres eksempelvis i DNA-databasen; er det kun dømte personer, er det alle med en eller anden plet på straffeattesten, eller er det alle de anklagede i forbindelse med en sag?”
”Forslaget siger heller ikke noget om, hvor lang tid man må opbevare informationerne, og hvordan de skal behandles,” tilføjer han.
Tyskland og Østrig tester på nuværende tidspunkt database-udvekslingen, og de vil blive efterfulgt af Belgien, Frankrig, Luxemburg, Holland og Spanien.
Peter Hustinxs og EDPS har udstedt et dokument til EU's regeringer med forslag til retningslinjer for informationsdelingen.
Tyskland, der på nuværende tidspunkt har formandskabet for EU, håber på at indlemme alle 27 medlemslande i aftalen i slutningen af juni.
Oversat af Ditte Thøgersen