Kun sølle 10 personer.
Så få var nok til at Nyhedsavisens online-udgave måtte skride ind for at beskytte de mange brugere af avisens website mod ”10 destruktive debattører, der i eget og andres navne bruger uanstændige vendinger og afsporer de ellers gode debatter med mudderkastning,” som det lyder fra Kristoffer Gravgaard, redaktionschef på Nyhedavisens online-udgave.
”Vi er desværre plaget af den lille gruppe, der holder debatten nede på et lavt niveau som at beskylde folk for at være idioter frem for at forholde sig til emnet,” siger Kristoffer Gravgaard
Klimaet ødelagt
Han peger på, at nok er antallet af de useriøse brugere lille, men de har formået at ødelægge klimaet for de mange læsere, der bruger Nyhedsavisens online-tilbud om debat, blogs og kommentarer.
Indgrebet er foranlediget af klager fra flere læsere.
”Der har til alle tider eksisteret landsbytosser. Og nu er der bare en teknologi, der gør det lettere for landsbytosserne at præge debatten,” siger Kristoffer Gravgaard.
På Nyhedsavisen havde man håbet på, at brugerne selv havde kunnet formå at moderere debatten for at komme uden om sådanne problemer.
God tone
”Men det har vist sig ikke at være helt nok, og så må vi jo hjælpe dem,” siger Kristoffer Gravgaard.
I den amerikanske debat om god tone har en række internet-personligheder som mediemanden Tim O'Reilly og Wikipedia-stifteren Jimmy Wales argumenteret for et sæt af retningslinjer for god tone på nettet.
Debatten kommer af, at en kvindelige it-blogger Kathy Sierra fik en række dødstrusler.
Resultatet har været, at hun har følt sig nødsaget til at sætte sin blog på vågeblus.
På trods af denne sag mener Kristoffer Gravgaard, at forslaget om en Code of Conduct er at skyde over målet.
”Jeg synes, at det er for voldsomt i detaljer definere, hvad man må og ikke må. Så det har vi afholdt os fra i vores light version, fordi vi ikke ønsker at blande os så¨meget i, hvad man må og ikke må. Vi ønsker bare at slippe af med landsbytosserne,” siger Kristoffer Gravgaard.
I sidste instans kan det føre til, at Nyhedsavisen vil lukke helt for ”landsbytosserne” ved at slette deres profiler eller lukke for deres ip-numre, så deres computere ikke kan komme på websitet.
”Jeg håber ikke det bliver nødvendigt. Men vi er parat til at gribe til det middel,” siger Kristoffer Gravgaard.