Microsofts ufolkelige mobiltelefon

I næste uge begynder salget af Orange SPV mobiltelefoner, der er udstyret med Microsofts nye styresystem, Smartphone 2002. Vi har testet telefonen i et par uger og er efterhånden nået igennem alle menuer. Spørgsmålet er, om SPV-telefonen har et fundamentalt problem, for det kræver sin mand at lære den ordentligt at kende.

Microsoft-kendetegn

Orange SPV (Sound Pictures Video) er det uskyldige navn, der dækker over Microsofts første store satsning på markedet for mobiltelefoner.

I næste uge åbner salget af disse telefoner i Danmark, og Orange har allerede fået knap tusind forudbestillinger fra kunder, der vil være sikre på at være blandt de første Microsoft-mobilister herhjemme.

Og Microsoft-kendetegn er der ikke sparet på. Vante Windows-brugere vil nikke genkendende til mange funktioner.

Det er absolut også sket i de to uger, vi nu har brugt, testet og leget med den særegne telefon. Det bedste eksempel på Bill Gates-fingeraftrykket: Telefonen spurgte forleden søndag, om det var ok, at den havde stillet uret tilbage til vintertid.

Skal man for alvor være en trussel mod Nokia-dominans og den eksisterende mobilindustris bud på et styresystem, Symbian, skal der andre boller på suppen end bare en mobiltelefon med kalender, der kan synkroniseres med kalenderen på pc'en.

Og det har Orange SPV. Telefonen kan en masse, og vi er meget begejstrede, bortset fra en lurende bekymring for, hvorvidt konceptet helt fundamentalt holder vand.

Men lad os først fokusere på teknologien.

Storskærm

SPV er pakket ind i en 127 gram tung terminal med en TFT-farveskærm på 176 x 220 pixels. Kritikere morer sig over, at SPV kommer med en farveskærm, for så skal vante Windows-brugere ikke gå glip af "blå skærm", som kendetegner nedbrud i traditionelle Windows-systemer.

Vi oplevede dog ikke nedbrud, men der er absolut småfejl, Microsoft skal se at få rettet. For eksempel kunne GPRS-forbindelsen pludselig ryge, og det krævede en genstart at få teknologien til at virke igen.

Displayet er så stort, at der kun er blevet plads til nogle meget små taster og et joystick, det kræver øvelse at håndtere. Det kan bevæges i fire retninger, men det er nemt at trykke forkert, og det gælder også tryk på Aktiv-knappen i midten af joysticket.

Til gengæld er der blevet plads til en home-knap, der altid sender brugeren tilbage til forsiden.

Forsiden er en oversigt over tingenes tilstand: Hvad er næste opgave i kalenderen, og hvor mange SMS, MMS og e-mails er tikket ind? Man kan også få direkte adgang til Oranges særlige SPV-portal med nyheder, sport, spil og meget andet.

Telefonopkald kan SPV'en også klare, og straks man begynder at taste numre ind, gætter telefonen sig til, hvem du vil ringe op. Når opkaldet begynder, giver telefonen adgang til kalenderen, så man eventuelt kan aftale et møde under opkaldet.

Kalender og adresseoplysninger synkroniserer SPV'en fra Microsoft Outlook eller - ad omveje - fra Lotus Notes på brugerens computer. Det sker enten via den infrarøde port eller den medfølgende holder, cradle, der forbindes til en USB-port på pc'en.

Originale ideer

Men Microsoft og Orange har fundet på andre mere originale ideer:

Orange har sat sin server op, så den spiller rigtig godt sammen med telefonen. Ved at bladre i menuen, kan man under punktet "Orange backup" sende alle data fra telefonen, det vil sige telefonbog, kalender, dokumenter og data fra SIM-kortet, direkte til Orange.

Brugeren kan desuden redigere sin telefonbog og data i øvrigt via Oranges hjemmeside. Sker der noget med telefonen, eller er man for hurtig på de forkerte taster, kan dataene hurtigt hentes igen.

Opdaterer over nettet

Men SPV har arvet andre funktionaliteter, herunder evnen til at lade sig opdatere over nettet. Under punktet "Orange Update" sender man en forespørgsel af sted til Oranges server om, hvorvidt der er kommet nye opdateringer til telefonen siden sidst.

Kort efter dukker en menu op med en liste over ting og sager, der kan downloades. Øverst er kategorien "Kritiske opdateringer", som vi på to uger ikke havde anledning til at benytte.

Derudover fortæller menuen, om der er opdateringer til Oranges tjenester, eller om der er mulighed for at downloade nye applikationer, spil eller ringetoner.

Funktionen virker helt enkel og intuitiv. Det er ikke kun superbrugere, der vil have glæde af denne funktion.

Vi prøvede at hente et fotoalbum hjem på 164 kilobyte, og det tog cirka et halvt minut på GPRS-forbindelsen. Installationen gik rimelig hurtigt. Programmet kunne bruges til at browse igennem alle billeder på telefonen.

Hos mobilbutikken Handango kan man købe software til sin SPV. Priserne på spil og forskellige applikationer til telefonen spænder fra 50 til flere hundreder kroner, og betalinger foregår ved at indtaste kreditkortoplysningerne på bestillingssiden.

En hængelås i toppen af displayet står som garant for, at forbindelsen er krypteret, uanset hvad du nogensinde måtte have hørt om usikkerhed i forbindelse med GPRS-linjer.

Langsom GPRS

GPRS er ikke nogen hurtig datateknologi. Den er smart, fordi man ikke skal bekymre sig om den tid, telefonen er online, men blot om mængden af data, der overføres. Telefonen er derfor "på" konstant, hvis man ønsker det.

Den langsomme forbindelse bliver ofte en hæmsko for fornøjelsen ved at håndtere SPV'en. Ganske vist har telefonen indbygget en regulær Internet Explorer browser, som tålmodigt gnaver sig igennem langt de fleste helt almindelige hjemmesider, www.pcworld.dk eksempelvis.

Men forbindelsen er så langsom, at man vil strække sig langt for at udskyde at få adgang til nettet, indtil det kan ske fra en bedre opkobling.

Hertil kommer, at manøvreringen rundt på en typisk webside foregår uhyggeligt langsomt, også selv om siden er hentet fuldt ud. Her rækker SPV'ens ydelse ikke langt.

Ikke engang de sites, der er tilpasset SPV'ens begrænsninger, er nogen fornøjelse at håndtere i denne sammenhæng. Krak.dk er ellers et godt eksempel på et site, der har særlige sider beregnet til håndholdte computere, og disse sider tilpasser sig nydeligt størrelsen på SPV'ens display.

På Krak.dk kan man forespørge på navne og telefonnumre, lige som man er vant til det fra pc'ens browser, og man kan endda gå direkte videre og se et vejkort eller udfærdige en plan over ruten til den person, man søger på.

Det er imponerende, men man skal virkelig være faret vild eller have et akut behov for at finde et telefonnummer, hvis det skal være en attraktiv tjeneste. Ellers er ekspeditionstiden, ventetiden, download-tiden og den øvrige spildtid alt for lang.

Media Player

Windows Media Player giver adgang til at se de samme lyd- og videoklip, som en Media Player på pc'en kan udføre. Dog må kvaliteten ikke være for høj - en musikvideo fra Safri Duos hjemmeside blev afvist.

Til gengæld kunne vi godt se videonyheder fra Microsofts nyhedstjeneste, MSNBC, og det lykkedes at høre P3 live i en god kvalitet, så længe forbindelsen opretholdes. Men ofte taber afspilleren lige et sekund, og så bliver det en lidelse at se og høre på.

En af funktionerne, hvor den beskedne hastighed ikke spiller nogen rolle, er Microsofts mobile version af Messenger. Millioner af brugere kender allerede Messenger-systemet, der gør det muligt at se, hvem af vennerne eller kollegerne der er online og siden chatte med dem.

Nu kan det også lade sig gøre fra mobiltelefonen, og fordi de små tekstbeskeder fylder uendelig lidt, og fordi telefonen er online hele tiden, overføres beskederne nøjagtigt lige så hurtigt fra en pc til SPV'en, som fra en pc til en pc over internettet. Det vil sige øjeblikkeligt. Bogstaveligt talt.

Men lige som mange øvrige funktioner lider Messenger af, at man med de små taster meget hurtigt bliver træt af at chatte løs ad denne kanal. Og når man står med en telefon i hånden, fristes man til i stedet at ringe chat-vennen op. Det er godt for Orange, der udskriver telefonregninger, men det var jo ikke meningen med den mobile Messenger.

Langsom starter

SPV er 40 sekunder om at starte op, og det er rigtig trist, hvis man bare skal foretage et hurtigt opkald. Men holder man telefonen tændt, er svartiden rimelig rundt omkring i menuerne. Engang imellem tøver den i et sekund, ligesom en underdimensioneret Windows-pc kan gøre det.

SPV'en er udstyret med 32 megabyte flash-hukommelse og 16 megabyte SDRAM, og samlet kan den udvides til at kunne rumme en gigabyte - men det er dyrt.

Pladsen kan bruges på telefonbog, beskeder, dokumenter, mp3-filer, videoklip og meget andet, herunder billeder taget med det medfølgende kamera, som vi desværre ikke havde mulighed for at teste.

Igen er det Media Player, der bruges som mp3-afspiller, og det gør den dårligt. Sommetider kan telefonen ikke følge med og laver et kort ophold i musikken. Det er forhåbentlig noget, en softwareopdatering kan gøre noget ved.

Batterilevetiden er et meget alvorligt kritikpunkt. Skærmen kan nærmest bruges som cykellygte om vinteren - så stærkt lyser den. Men med fuld fart på farverne og download af videoklip holder batteriet ikke længe, og i virkeligheden skal telefonen helst i opladeren hver nat.

Nu er Orange SPV ikke Bill Gates' definitive bud på, hvordan en mobiltelefon skal skrues sammen. Køber man den undskyldning, er der gode udsigter for Microsofts Smartphone-system.

Venter på UMTS

Tænk sig den dag, hvor man i stedet for GPRS kan bruge afløseren, UMTS, som databærer. Med op til 384 kilobit pr. sekund vil al vores brok over langsomme download-tider blive gjort til skamme.

Priser

Orange SPV koster 3.699 kroner. Telefonen skal købes med Mono eller Match abonnement, som bør suppleres med et GPRS-abonnement. Orange fakturerer 25 kroner pr. megabyte, der overføres til eller fra SPV'en.

Læs mere om SPV'en hos Orange.

Det hjælper bare ikke de knap 1.000 danskere, der allerede står på venteliste til at sig en Orange SPV-telefon.

Kunderne vil mest af alt ærgre sig over, at trods alle gode tanker og ideer er SPV'en stadig kun udstyret med et nummertastatur, som vi kender det fra alle andre mobiltelefoner. Og det sætter en begrænsning for anvendelsesmulighederne, fordi man simpelthen ikke orker at putte ret mange informationer ind i telefonen, uanset hvor kvik man er til at betjene T9-ordbogen, der trods alt fremskynder skriveriet betragteligt.

Det er her, vi bliver fundamentalt bekymrede for konceptet i en Orange SPV.

Her er ikke tale om en folke-telefon. Den er kompliceret, og man skal læse godt i manualen og have tonsvis af tålmodighed for at få et godt udbytte af den. Og hvor mange er - helt ærligt - interesseret i at kunne skrive e-mails fra mobiltelefonen, hvis det er så bøvlet uden et tastatur?

Eller hvem vil i andet end nødstilfælde surfe på nettet fra den ellers farvestrålende browser? Og ikke mindst når det koster 25 kroner pr megabyte, man overfører?

SPV'en er sjov og et interessant bekendtskab. Men mest fordi Microsoft nu er på banen og vil have en fod inden for på mobiltelefonmarkedet.

Vi glæder os allerede til version 2.0.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere