Arbejdsgiverne taber første runde i jobkartel-sagen

Fagforeningerne vandt første runde. En jobkartellov er på vej. Taberne er arbejdsgiverne, der til det sidste har kæmpet mod lovindgreb.

Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted havde knapt nok fået sagt, at han støtter en lovgivning, der forbyder hemmelige jobkartel-aftaler inden kampen, om hvor stram sådan en jobkartellov skal være, gik igang

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) har ellers nedsat et embedsmandsudvalg, der i denne uge kom med en foreløbig rapport om jobkartellernes omfang.

Men Bent Bøgsted skabte i onsdags et politisk flertal uden om regeringen, da han meddelte, at uanset, hvad Claus Hjort Frederiksen beslutter sig for, og hans udvalg finder frem til, så vil Dansk Folkeparti støtte et forbud mod de hemmelige jobkarteller.

Advarer Bøgsted

Nu er spøgsmålet bare, hvordan jobkartel-loven skal se ud.

På den ene side vil erhvervsorganisationerne have undtagelser i jobkartelloven, så man i særlige tilfælde har lov til at have hemmelige aftaler i en periode for eksempel i forbindelse med virksomhedsopkøb.

På den anden side ser fagforeningerne helst, at også de ikke-hemmelige aftaler forbydes, som de er i Tyskland og USA.

Skuffelsen er til at føle på hos Dansk Industri og IT-Branchen, der til det sidste håbede på at man kunne undgå lovindgreb.

“Det er overflødigt med en lov imod hemmelige aftaler, da man kan sige, at efter den seneste tids debat, ved de fleste, om de er underlagt aftaler eller ej,” siger direktør Tom Togsverd fra ITEK under Dansk Industri.

Han erkender at være overrasket over omfanget af aftalerne, men pointerer, at ingen aftaler er hemmelige i dag.

Tom Togsverd mener, at politikerne bør besinde sig.

“Jeg vil advare her Bøgsted og andre imod at gribe til for firkantede løsninger. Man kan ikke se ens på alle forhold,” siger han.

Ved forhandlinger i forbindelse med opkøb er diskretion bydende nødvendig – en al for firkantet lov vil umuliggøre det. Derfor skal der være flere undtagelser i loven.

“Ellers giver det os jo ikke mulighed for at handle med virksomheder,” siger Tom Togsverd.

Han bakkes op af direktør Jakob Lyngsø fra IT-Branchen.

“Når der nu kommer en lovgivning, må den tage højde for de situationer, som virksomhederne står i. Alt kan jo ikke foregå i åbenhed,” siger han.

Jakob Lyngsø er ked af, at Bent Bøgsted melder så markant ud.

“Når man nedsætter et udvalg, bør man lade det arbejde færdig og lytte til dets anbefalinger. Det er jo kloge folk. Men her gør man jo nærmest grin med udvalget,” siger han.

Roser til Dansk Folkeparti

Hos fagforeningerne høster Bent Bøgsted derimod roser på stribe.

“Vi hilser udmeldingen fra Dansk Folkeparti meget velkommen. Det er en sejr for lønmodtagernes retsstilling,” siger faglig leder Carlo Søndergaard fra HK Privat.

Han forklarer, at de forudså, at ministeren ville trække sig fra lovindgreb.

“Så det er glædeligt, at Dansk Folkeparti træder i karakter i denne sag,” siger Carlo Søndergaard.

Og hele vejen rundt får Bent Bøgsted positive udtalelser med på vejen, men i samme åndedræt nævner samtlige fagforeninger, at det ikke er nok kun at lovgive mod de hemmelige aftaler.

Fagforeningerne vil også de ikke-hemmelige aftaler til livs, hvilket Bent Bøgsted ikke i første omgang har lagt op til.

Kræver alle aftaler forbudt

Formand for Ansatte Ingeniørers Råd i Ingeniørforeningen, Leif Dyrmose, fremfører to argumenter for at alle aftaler skal forbydes.

“For det første krænker det den enkelte medarbejder, der jo ikke har mulighed for at ændre aftalen, der er indgået mellem to arbejdsgivere. Og for det andet hæmmer det mobiliteten på arbejdsmarkedet, at store virksomheder låser en lang række medarbejdere,” siger han.

Faglig sekretær Hanne Lykke Jespersen fra Prosa peger på, at aftaler skal indgås direkte med den ansatte, ellers har den ansatte ikke en retsstilling, der gør, at han/hun kan få aftalens gyldighed prøvet.

“Selvfølgelig er det ikke nok, at den ansatte bare får besked. Det er jo heller ikke lovligt, at holde slaver, bare slaven ved det. Det bør fastslås, at det er et væsentligt vilkår, som skal være med i ansættelsesbeviset,” siger hun.

Om det bliver undtagelser eller en strammere jobkartel-lov, der også forbyder ikke-hemmelige aftaler, der vil sejre i sidste ende, vil den næste runde mellem fagforeningerne og arbejdsgiverne afgøre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere