Mobiltelefoner minder efterhånden mere og mere om en slags blæksprutte, der kombinerer utallige funktioner i én, hvorved den bevæger sig længere og længere ind på PC'ens domæne.
Hvad bliver mon det næste?
Et bud på præcis dét, er automatisk geo-tagging af billeder på kameratelefoner. Folk kommer ikke til at fatte helt, hvor magtfuldt, nyttigt og sjovt automatisk geo-taggede billeder er, før de selv har prøvet at tage dem.
Geo-tagging, bliver også kaldt geo-kodning, og er i bund og grund bare påhæftning af højde- og breddegrader på en fil eller et dokument.
Informationer vedhæftes
På samme måde som dato og tidspunkt i dag er hæftet på filen, kan man med geo-tagging også få hæftet lokalitet på, så man kan se, hvor billedet blev taget.
Forskere og hardcore fans af geo-tagging har brugt det på billeder i årevis, men det er svært, langsomt og dyrt.
Den mest almindelige tilgang til konceptet er et stykke hardware, der er forbundet med en GPS, som registrerer lokaliteten hvert øjeblik. Senere sammenstykker softwaren det præcise tidspunkt, hvor billedet blev taget, med GPS'ens placering, så billedet kan geo-tagges.
Men geo-tagging skal ikke kun være for eksperter. Forbrugere kan også få glæde af det.
Teknologier eksisterer allerede
Det er ikke som sådan nødvendigt at opfinde noget nyt, for alle teknologierne eksisterer allerede.
ZoneTag, der bliver udviklet af Yahoo Research, kan allerede fås i en ufærdig udgave på nettet. ZoneTag er designet til at hjælpe brugere med at tagge billeder til Flickrs satellitbillede af jorden og uploade dem – fra telefonen.
ZoneTag også kan auto-tagge en lokalitet, baseret på hvilken telefon-sendemast en kamera-telefon bruger, når billederne uploades til Flickr.
Fordelen er, at når der tagges ved hjælp af sendemasten, kan man også tagge, når mobilen er inden døre. Den største ulempe er, at det kun virker på nogle telefoner og med nogle telefonselskaber.
Microsoft afslørede til virksomhedens TechFest event i sidste uge et forskningsprojekt, der identificerer en lokalitet kun ved hjælp af det billede, der er taget.
Ideen er, at tusinder – eller millioner – af landemærker i en bestemt by bliver optegnet i en database og sammensat med specifikke koordinater.
Når man tager et billede ved et af landemærkerne med sin kameramobil, sendes det billede til en central mega-computer, som hurtigt identificerer landemærket og sender lokaliteten tilbage til telefonen.
Oversat af Ditte Thøgersen