AMD vil ind i din lommecomputer

Chipproducenten AMD vil også fremstille processorer til lommecomputere. I øjeblikket deler Intel og Motorola stort set markedet imellem sig, men det varer ikke længe, før der dukker lommecomputere med AMD-processorer op. AMD Alchemy Au1100 fås med clockfrekvenser på op til 500 MHz, og Alchemy-processorer bruger mindre strøm end Intels XScale. Til gengæld lader Intel til at have et forspring, når det gælder processorer til avancerede mobiltelefoner.

Alchemy

Hvis man køber en ny lommecomputer, kan man være ret sikker på, at den rummer en processor fra Motorola eller Intel. Hvis styresystemet er Palm OS, er processoren nemlig en Motorola DragonBall, mens størstedelen af lommecomputere med et styresystem fra Microsofts bruger en XScale eller StrongARM processor fra Intel.

Nu vil AMD blande sig på dette marked. Våbenet i kampen for markedsandele hedder Alchemy. I starten af året købte AMD firmaet Alchemy, som indtil videre har tre processorer på programmet, nemlig Au1000, Au1100 og Au1500.

AMD håber især på Alchemy Au1100, der er den sidst ankomne af de tre processorer, og umiddelbart ser det ud som om, AMD har noget at have håbet i. Au1100 blev lanceret i februar, og processoren fås med clockfrekvenser på 333, 400 og 500 MHz.

Firmaet vil endnu ikke ud med, hvilke eller hvor mange lommecomputere, der bliver baseret på Alchemy Au1100. Fra firmaet forlyder det blot, at Alchemy kommer til at optræde i adskillige håndholdte produkter.

Alchemy Au1100 står ikke tilbage for Intels XScale PXA250, der anvendes i de hurtigste computere i Pocket PC-serien. Tilsyneladende er den mindst lige så hurtig, mindre strømkrævende og billigere. Den er fremstillet med 0,13 mikron teknologi, hvor Intel stadig anvender 0,18 mikron teknologi til XScale.

Begge er forholdsvis simple processorer, der kun kan klare en enkelt instruktion pr. clockcyklus. Da Au1100 kan komme op på 500 MHz, har den et forspring i forhold til de 400 MHz, som PXA250 kører med.

Clockfrekvensen er dog ikke det eneste saliggørende for ydelsen. PXA250 har dobbelt så meget cache-hukommelse som Au1100, nemlig 64 kilobyte, og Intel har gjort mere ud af at optimere adgangen til hukommelsen. Både PXA250 og Au1100 kan blive bremset af en forholdsvis langsom adgang til hukommelsen, der kun kører med en fjerdedel af processorens clockfrekvens.

Ved de højeste frekvenser bruger begge processorer 500 milliwatt, men det er værd at bemærke, at Au1100's strømforbrug falder til det halve, hvis frekvensen sættes ned til de 400 MHz, som Intels PXA250 kan klare.

MIPS og ARM

Alchemy benytter en processor-arkitektur kaldet MIPS, mens Intel holder sig til ARM-arkitekturen. I forvejen finder man ARM-processorer i de fleste mobiltelefoner, mens MIPS-processorer for eksempel benyttes i en stor del af verdens laserprintere og spilkonsoller, for eksempel PlayStation 2.

Processorer til lommecomputere er for øvrigt meget mere end blot regne­maskiner. Der er for det meste tale om hele systemer på en chip. Både Intels PXA250 og AMD's Au1100 har blandt andet indbygget controllere til LCD-skærm, USB, hukommelseskort og infrarød port, og Au1100 kan også klare Ethernet.

Da der er tale om to forskellige arkitekturer, skal processorerne fordres med forskellige instruktioner, og styresystem og applikationer skal tilpasses processoren. Det kan vise sig at være AMD's svage punkt, for ARM-arkitekturen er stærkt på vej til at blive de facto standard, når det gælder lommecomputere.

Den kommende version 5 af Palm OS vil understøtte ARM-processorer, og alle computere med Microsofts Pocket PC 2002, der bygger på Windows CE 3.0, rummer også en ARM-processor. Til gengæld vil Windows CE .Net 4.1, Microsofts kommende styresystem til lommecomputere, understøtte AMD's MIPS-processor, og Au1100 kan da også bruge Linux.

AMD og Intel er selvfølgelig ikke de eneste kombattanter på markedet for fremtidens lommecomputere. Motorola, NEC og Texas Instruments er stadig med i kapløbet med processorer, som man absolut ikke skal kimse af, men når det kommer til rå ydelse i de håndholdte enheder, lader det til at være en kamp mellem de to chipgiganter, der i forvejen deler markedet for pc-processorer mellem sig.

Mobiltelefoner

Det ligger ikke klart, hvilke planer AMD har for brug af Alchemy-processorer i avancerede mobiltelefoner, men der er nok ingen tvivl om, at chipproducenten også vil gøre sig gældende på dette marked. Faktisk finder man allerede AMD-processorer i mobiltelefoner. Der sidder en 33 MHz 486'er i Nokia 9110 Communicator.

Efter alt at dømme er det dog Intel, der er længst fremme, når det kommer til at producere hurtige processorer til de sofistikerede mobiltelefoner, der dukker op i årene fremover. I forvejen leverer Intel flash-hukommelse til en pæn del af verdens mobiltelefoner.

Hidtil har Texas Instrument leveret processorer til mere end halvdelen af alle mobiltelefoner, og firmaet vil selvfølgelig gøre alt for at bevare positionen på dette marked.

Texas Instruments har da også udviklet ARM-baserede processorer kaldet OMAP, der skal levere regnekraft til de stadig mere krævende mobiltelefoner, der for eksempel skal kunne fremvise video.

Intels XScale-processor PXA210, der blev lanceret i februar, kan benyttes i mobiltelefoner, men to helt nye procesorer, nemlig PXA261 og PXA262, er endnu mere oplagte til denne brug.

De to nye XScale-processorer er nemlig bygget sammen med flash-hukommelse, så der er flere chips i samme indpakning, der stadig kun 13x13x1,4 millimeter. Da producenterne slipper for at give plads til separate hukommelseschips, kan de avancerede mobiltelefoner blive mindre end tilfældet er i dag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere