Apple-topchef Steve Jobs beskyldes for at have været involveret i fup med dateringer på aktieoptioner, da han var bestyrelsesformand for filmselskabet Pixar, der siden er blevet solgt til Disney-koncernen, hvor Steve Jobs i dag sidder i bestyrelsen.
Beskyldningerne kommer i kølvandet på afsløringen af, at Apple i flere år har haft en betænkelig praksis med at baguddatere aktieoptioner til lukrative datoer.
Ifølge Wall Street Journal godkendte Steve Jobs i marts 2001 en ansættelses-kontrakt med Toy Story-instruktøren John Lasseter, der tildelte John Lasseter aktie-optioner i Pixar dateret i december 2000 - tre måneder før underskriften blev sat.
I december 2000 var aktiekursen desuden på årets laveste niveau, hvilket ville give instruktøren en større gevinst, når optioner blev indløst.
Underskrift er sikker
Ifølge avisen er det usikkert, om det var Steve Jobs, der udvalgte den forkerte dato.
Det er dog sikkert, at det er hans underskrift, der står på kontrakten.
Det amerikanske finanstilsyn har i de seneste år efterforsket flere hundrede amerikanske teknologiselskabers praksis med at baguddatere aktieoptioner.
Fremgangsmåden er ikke ulovlig i USA, men der foreligger strenge regler for den måde, hvorpå dateringen skal bogføres og bekendtgøres overfor aktionærerne.
Disney-koncernen, der i dag ejer Pixar, meddeler, at koncernen har indledt sin egen efterforskning af Pixars aktie-options-praksis.