Artikel top billede

Aktivt ejerskab giver bedre resultater

Klumme: Selskaber klarer sig bedre, hvis ejerne blander sig i selskabets styring. Det bør også ikke-børsnoterede selskaber tænke over.

En af landet største pensionskasser, Pension Danmark, har de seneste tre år scoret et betydeligt merafkast på at investere i Hermes Focus Fund, en europæisk aktiefond, der har aktivt ejerskab som investeringsfilosofi.

Medlemmerne af pensionskassen har over en tre-årig periode hentet et gennemsnitligt merafkast på otte procent­point årligt, svarende til en ekstra kvart milliard kroner.

I en ny undersøgelse konkluderer tre forskere fra London Business School, at merafkastet i Hermes ikke skyldes tilfældigheder, men helt præcist kan henføres til konkrete ak­tioner som følge af det aktive ejerskab over for de børsnoterede selskaber.

Alle bøger åbnet

Analysen er baseret på en unik indsigt i investeringsfon­dens interne dialog med de enkelte børsnoterede selskaber.

Investeringsfonden har simpelthen åbnet alle de interne bøger for forskerne.

Det har gjort det muligt for forskerne meget detaljeret at identificere, hvilke konkrete ini­tiativer, som følge af aktivt ejerskab, der har skabt merværdi.

“In contrast with most previous studies of activism, we report that fund substantially outper­forms benchmarks and estimate that the abnormal returns are largely associated with engagements rather than stock picking,” hedder det.

Omfatter alle konkrete begivenheder

Undersøgelsen omfatter alle konkrete begivenhe­der omkring aktivt ejerskab i perioden 1998-2004, og datagrundlaget er Hermes’ arkiver, som omfatter optegnelser af Hermes’ skriftlige og mundtlige korrespondance med de børsnoterede selskaber.

Hertil kommer interne memoer, referater fra møder, præsentationer, optagelser af telefon­samtaler og klientrapporter.

I perioden har fonden investeret i 41 selskaber, og der blev bedrevet aktivt ejerskab over for 30 af disse selskaber.

Forskerne har registreret den målbare effekt på aktiekursen i forlængelse af offentlige meddelelser om de ovennævnte tiltag.

Samtidig er påvirkninger af aktie­kursen fra meddelelser om indtjeningsudviklingen trukket ud af regnestykket.

I gennemsnit er der en positiv overnormal kurseffekt på 5,3 procent i en syv dages periode efter den slags meddelelser.

Størst positiv effekt kommer ved meddelelse om restruktureringsaktiviteter, herunder salg af virksom­heder og aktiviteter.

Også skift af administrerende direktør og bestyrelsesformand giver et betydeligt merafkast.

Samtidig viser en analyse af selskaberne, at de efter restruktureringen har færre aktiver og færre medarbejdere, men afkastningsgraden allerede ét år efter er betydelig højere.

Aktionærer bør blande sig

De meget klare resultater bør få konsekvenser for ejerne af danske virksomheder, også de ikke-børsnoterede selskaber: Sørg for at have en mekanisme, som svarer til kritiske aktive aktionærer, som “blander” sig, når det ikke går så godt.

Medejerne kan være en venture- eller en kapitalfond – eller andre med den nødvendige indsigt til at spille kritiske ejere:

De kan være med til at holde virksomhedens ledelse og bestyrelse strengt fokuseret.

Og hvis bestyrelse eller ledelse ikke evner det, kan ejerne sikre, at der sker den nødvendige strategiske fornyelse og/eller udskiftning i bestyrelsen og den daglige ledelse.

Morten W. Langer, cand.polit., chefredaktør og stifter af ­Ugebrevet for bestyrelser og ekspert i corporate governance.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering