Regeringens terrorpakke, som inkluderer den omstridte logningsbekendtgørelse, kan vise sig at blive en god forretning for internet-udbydere, som kan tilbyde overvågning af andre firmaers systemer.
Tidligere har mindre tele-selskaber som V2tel luftet irritation over, at de skulle have døgnbemanding for at kunne opfylde kravet om altid at have data til rådighed for politiet.
Men nu ser det ud til, at de små selskaber hver især kan slippe for selv at have millionomkostninger til døgnbemanding ved at outsource arbejdet til en serviceleverandør.
- Vi har i en lang årrække udviklet software, der kan bruges af internet- og teleudbydere, der ønsker at dokumentere og overvåge deres IP-trafik. Og nu har vi sammen med IBM fundet en niche i markedet, som kan være til glæde for mange små udbydere, der ikke ønsker at køre med døgnbemanding, siger salgsdirektør Jeppe Krog fra firmaet Ebisu Networks.
Han forklarer, at tjenesten fungerer således, at kunden skal have noget udstyr stående, som er integreret til kundens netværk.
Selve drift, overvågning og datalagring kan herefter foretages af en serviceudbyder, der med en dommerkendelse fra Politiets Efterretningstjeneste vil kunne åbne logfilerne hos sine kunder.
De små udbydere overvejer muligheden
På grund af outsourcingens umiddelbare besparelser hilses løsningen også velkommen af de mindre udbydere, selv om de langtfra jubler over løsningsmodellen.
- Det lyder interessant, men det kommer selvfølgelig an på teknik og pris, om vi vil benytte os af døgnovervågningen. Alle tiltag, der kan nedbringe omkostningerne er jo interessante, siger administrerende direktør Kenneth Andreasen hos IP Vision, der har 11 personer ansat.
Andre IP-telefoniselskaber såsom OnFone og Foniris med henholdsvis seks og tre medarbejdere siger, at de finder outsourcing-løsningen interessant. Men de vil selv benytte interne vagttelefoner for at se, om de kan klare sig med dem.
Det vides endnu ikke, hvad en overvågningsløsning vil koste.