Den nylig opståede tvivl om, hvorvidt det danske er pas er sikkert eller ej, manes kraftigt i jorden af vicerigspolitichef Peter Carpentier fra politiets dataafdeling.
- Hvis et pas er svært at forfalske, så kalder vi det sikkert. Og det nye danske pas er blandt verdens sikreste, siger han.
Passet blev indført som EU-standard i august 2006 med en chip, hvor der er lagret en elektronisk kopi af pasbilledet samt højde, drøjde og alle andre maskinlæsbare linjer.
De seneste dage har der været en heftig mediedebat om, hvorvidt chippen er sikker anordning på grund af, der kunne forekomme aflæsning med en RFID-aflæser samt den rette software til kopiering.
- Man kan ikke aflytte chippen på afstand, som det er blevet nævnt, fordi man skal have adgang til tre linjer i passets maskinlæsbare oplysninger, før man kan få adgang til data på chippen, forklarer Peter Carpentier.
Chippen er kun en del af sikkerheden
Han forklarer, at den omtalte RFID-chips er en sikkerhedsfeature, der indgår som et element i en lang række af sikkerhedstiltag i passet.
- Udover chippen i passet så er der vandmærker, mikroprint, uv-tryk, lasergravering med videre. Alle disse elementer lagt ind for at undgå forfalskninger, hvilket vi heller ikke har haft sager med endnu, forklarer Peter Carpentier.
Han har meget svært ved at forestille sig en situation, hvor man kan kopiere alle passets sikkerhedsfeatures, og samle dem i et nyt pas.