Kameratelefonen fra Nokia

Nokia sender i disse dage kassevis af nye 7650-mobiltelefoner ud i de danske telefonbutikker. Den mest spændende nyhed er det indbyggede kamera. Bliver man træt af at bruge det, er telefonen desværre temmelig klodset.

Kameraet

Det var en god oplevelse at komme i sving med Nokias prestigetelefon, den længe ventede 7650-model med indbygget kamera.

Strøm på batteriet, indsætte SIM-kort, tænd telefonen og snup et billede. Tryk "Send via infrarød", og fotografiet bliver overført til min computer. Det gik nemt og smertefrit. Hele redaktionen er imponeret.

Lige præcis kamerafunktionen er meget pædagogisk udformet, og det er da også det mest spændende aktiv i denne mobiltelefon.

Nokia 7650 har en kameralinse siddende på bagsiden, normalt beskyttet af skjoldet med nummertasterne.

Kameraet kan tage farvebilleder i en opløsning på op til 640x480 pixels, og billederne kan bruges som baggrundstapet eller sendes som email og multimedie-beskeder (MMS) eller overføres via infrarød port eller Bluetooth.

Virker i mørke

Apparatet har tre indstillinger. Et til almindelige billeder, et til portrætter (smalt højformat) og et til aftenbilleder. Sidstnævnte virker udmærket i forhold til den manglende blitz. Telefonen har i alt 3,6 megabyte dynamisk hukommelse til billeder, telefonbog, kalender, beskeder og programmer.

Nokia 7650 er ikke nogen elegant telefon, uanset hvad Nokia selv måtte mene. Mange troede, efter at have kastet et blik på telefonen, at jeg havde fået fat i en ældre model. Simpelthen på grund af størrelsen, der er et markant opgør med de evige forsøg på at gøre mobiltelefoner mindre og mindre.

Kun mobilentusiaster nikker anerkendende ved synet af det mellemstore monstrum på 154 gram.

Telefonen kan betjenes delvist uden at skyde nummertastaturet ud. Man kan bladre i menuer, læse beskeder, benytte kameraet og ændre indstillinger blot med menutasten, joysticket og de to funktionstaster, der hele tiden er synlige.

Menustrukturen er kompliceret, men sikkert så god, som den kan blive, når en mobiltelefon skal have så mange funktioner. Men bortset fra betjening af kameraet er det med denne 7650 en fordel på et tidspunkt at kaste et blik i den 142 sider lange brugsanvisning.

Symbian operativsystem

Nokia 7650 kan tilpasses brugerens egne præferencer på mange måder. Man kan således flytte rundt på menupunkterne i den grafiske brugergrænseflade alt efter, hvilke funktioner man hyppigst benytter.

7650 er baseret på Symbian operativsystemet og understøtter Java, og det er derfor muligt at downloade tredjepartsprogrammer til den.

Dette synes at være indlysende genialt, men udvalget af software, som menigmand kan downloade, er særdeles begrænset, og man skal lede længe på nettet, før de dukker op.

Det nærmer sig en skandale, at Club Nokia, som alle Nokia-ejere kan være medlem af, endnu ikke er i stand til at levere Java-applikationer til de mobiltelefoner, der allerede nu er på markedet.

Mobilselskabet Orange har som det første i Danmark lagt Java-applikationer ud til fri download, men de virker kun til Nokias 3410- og 6310i-modeller.

På samme måde undrer det, at de danske mobiloperatører giver tilskud til 7650-modellen uden at understøtte muligheden for at sende MMS-beskeder igennem deres netværk.

Dermed mister kameraet lidt af sin berettigelse, for Nokia har hele tiden understreget, at det er muligheden for at sende fotos rundt til vennerne, der skal drive MMS fremad.

Afstandsmåler

Men telefonen kan meget mere endnu. Den store skærm gør det muligt at bruge den til meget af det, mange i dag har en PDA til, eksempelvis synkronisering af kalender, emails og kontakter.

Med software fra den medfølgende cd-rom var det en smal sag at lægge min Notes-kalender over i 7650'eren.

Ellers har Nokia-ingeniørerne grublet længe for at finde på specielle funktioner. Tag nu bare afstandsmåleren:

Facts om NOKIA 7650

Grafisk farvedisplay
176x208 pixel, 35 x 41 mm

Kamera, opløsning 640x480
Displayet bruges som søger
Fotoalbum

3,6 megabyte dynamisk hukommelse

Infrarød port
Bluetooth
Symbian OS
Java-support

E-mail-protokoller: SMTP, POP3, IMAP4

GPRS-data
HSCSD-data

Stemmestyring
Taleoptagefunktion
Integreret håndfri højttaler
Spil
WAP 1.2.1

Batteritaletid 2-4 timer
Standbytid 100-150 timer

Under en samtale kan man trykke på højttalertasten, og lyden bliver kraftigt forstærket sendt ud igennem en højttaler. Så kan man fortsætte samtalen, mens man holder telefonen frem for sig og måske bladrer rundt i telefonens menuer.

Afstandsmåleren fornemmer, hvornår telefonen igen bliver holdt op til øret, og den store højttaler slås automatisk fra. Meget avanceret.

En anden gimmick er en lysmåler, der vurderer behovet for lysstyrken i skærmen og tasterne. Hvis man benytter den, skulle der blive sparet på strømmen.

Kort batteri-levetid

Batterilevetid er nemlig den store akilleshæl på en mobiltelefon med stor farveskærm, Bluetooth-chip og infrarød port.

På 7650 skal man derfor ifølge Nokia kun regne med en standby-tid på 100-150 timer. I praksis betyder det, at man lige så godt kan gøre det til en vane at sætte telefonen til opladning hver dag ved sengetid. Længere holder den ikke.

Prisen på Nokia 7650 er 5.600 kroner uden abonnement.

Nokia nåede altså at komme foran Sony Ericsson i kapløbet om at præsentere en mobiltelefon med indbygget kamera og PDA-lignende funktioner.

Sony Ericssons P800-model, som vi tidligere har skrevet om, kommer inden for et par måneder og bliver formentlig 400-500 kroner dyrere end Nokia 7650. Den har til gengæld endnu flere funktioner.

Nokia 7650 er mest sjov på grund af kameraet. Men bliver man træt af at bruge det, bliver telefonen hurtigt en lidt akavet klods at slæbe rundt på.

Så ender det med, at man aldrig får sin mobiltelefon med sig, fordi det er nemmere at lade den blive hjemme eller i bilen eller simpelthen i bunden af rygsækken - og det er ikke særlig mobilt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere