Telemedicin – behandling af patienter på afstand - er et begreb, som en del danskere nok vil stifte bekendtskab med i fremtiden.
Flere steder i landet er man begyndt at tilbyde patienter behandling via videokonferencer og web-kameraer.
Fyns Amt har i næsten et år tilbudt alkoholikere fra Ærø og Langeland denne form for terapi.
Patienten sidder på øen, mens behandleren befinder sig i en af de større byer på ”fastlandet”.
20 alkoholikere behandlet
Omkring 20 alkoholikere er indtil videre blevet behandlet via videokonferencer, og resultaterne er lovende.
- Den første evaluering viser, at patienterne fra øerne bliver længere tid i behandling med telemedicin, end når de skal møde fysisk op på selve Fyn, fortæller Anette Søgaard Nielsen, der er centerleder for Alkoholbehandlingscentret i Fyns Amt.
Helt problemfrit har projektet dog ikke været.
I begyndelsen forsøgte man sig nemlig med almindelige web-kameraer, hvilket gik ud over billed- og lydkvaliteten.
- Så nu benyttes der udelukkende professionelt udstyr til videokonferencerne, siger Anette Søgaard Nielsen.
International konference i Norge
Forsøget med alkoholbehandling på afstand var i første omgang et begrænset tilbud til alkoholikere under Svendborg Sygehus, men nu udvides det til også at omfatte Faaborg, Odense, Nyborg og Middelfart.
Telemedicinske behandlinger anvendes ellers primært i lande, hvor store geografiske afstande mellem patient og læge nødvendiggør den moderne kommunikationsform.
Det er for eksempel i Norge, der i disse dage er vært for en international konference, hvor forskere og virksomheder fra 29 forskellige lande beskæftiger sig med fremtidens sundheds-it.
Resultaterne fra det fynske alkohol-projekt er netop blevet præsenteret på konferencen, hvor der også blev præsenteret projekter med online-selvhjælps-grupper, hvor for eksempel kvinder med brystkræft udveksler erfaringer og støtter hinanden via et forum på nettet.
Behandlingsform bekymrer
Ud over projektet på Fyn, har man i Danmark også forsøgt sig med telemedicin i Storstrøms Amt, hvor psykisk syge har modtaget behandling via computeren.
Behandlingsformen gør det muligt at etablere lægefaglige miljøer på tværs af afdelinger og fysiske afstande, og teknologien kan sikre, at patienten behandles af den person, der har ekspertisen på området.
Men ikke alle er lige begejstrede for telemedicin.
Formanden for Dansk Psykriatrisk Selskab, Poul Videbech, har tidligere udtrykt bekymring over for telemedicin, fordi han mener, at det kan gå ud over kvaliteten af behandlingerne.
Han mener, at den fysiske kontakt er afgørende i behandlingerne.
Computerworld dækker de kommende dage konferencen 'Telemedicine and e-Health Beyond Tomorrow' i Tromsø. Læs mere om konferencen.