Åbne en ladeport
- XML er en smaddergod måde at standardisere beskrivelsen af data på, men der skal stadig gøres overvejelser om hvilke protokoller, der anvendes hvor, uanset XML. Det kan ikke nytte, at vi åbner en ladeport til vores systemer, bare fordi vi bruger XML. Vi skal stadig være meget påpasselige med sikkerheden.
Det siger Bjarne Hansen, der er teknisk projektleder for systemintegration hos KMD (tidligere Kommunedata). Han tilføjer, at der i debatten om XML er megen varm luft, og at XML langtfra er løsningen på alle problemerne omkring systemintegration.
KMD har to typer af brugere af sine data. Det er sagsbehandlere og borgerne, og der er stor forskel på, hvilke data de to grupper af brugere skal have adgang til. Borgernes adgang til data er ofte væsentlig anderledes end sagsbehandlernes.
For eksempel må borgere kun se egne data, og ikke alle data må accepteres i de centrale systemer, uden at en bemyndiget sagsbehandler har sagt god for dem. Derfor er det nødvendigt at styre adgangen til data nøje.
XML-strategi
KMD har lagt en omfattende strategi for brugen af XML, og anvender blandt andet XML internt i sine web-applikationer. Det giver hurtigere svartider på web-serverne og bedre interaktivitet for brugerne.
I applikationerne har KMD fået bedre struktur ved at anvende XML. Og KMD's løsninger bliver både bedre og billigere ved at anvende XML.
- Vi har en politik, der hedder: Når vi laver nye løsninger laves snitfladerne til andre løsninger i XML, medmindre det er ufornuftigt. Det kan for eksempel være usmart i nogle sammenhænge, hvor båndbredden er kritisk, fordi XML-baserede løsninger kræver større båndbredde. Datamængden bliver simpelthen større, når man anvender XML, fortæller Bjarne Hansen.
Men det er samtidig nødvendigt at overveje nøje, hvordan snitfladen fra brugerne til vores systemer skal se ud. Brugerne skal også tænke igennem, om de overhovedet får gavn af at få lavet specielle løsninger, siger afdelingschef Beth Tranberg, KMD.
Kompleks sikkerhed
Bjarne Hansen peger på sikkerheden som den mest komplekse del i XML-baserede systemer. Det gælder for eksempel webservices:
- En standard som SOAP (Simple Object Access Protocol) er ikke kommet ret langt på sikkerhedsområdet og giver endnu ikke anvisninger på, hvordan sikkerhed skal håndteres, så det er nødvendigt at lave løsninger på sikkerhedsspørgsmålet fra gang til gang.
KMD har derfor lavet sin egen implementering af SOAP, hvor sikkerhedsproblemerne er løst. Denne implementering bruges i blandt andet et system til styring af dagpenge, der anvendes af Næstved kommune.
Beth Tranberg tilføjer, at sikkerhedsspørgmålet er så afgørende vigtigt for KMD, fordi store dele af de data, KMD leverer ud til sine kunder, rummer personfølsomme oplysninger som for eksempel skatteoplysninger.
Den store Ordbog
Den store Ordbog mangler
Et andet uafklaret problem ved XML er, at Den store Ordbog til beskrivelse af data stadig ikke er skrevet tilnærmelsesvis færdig. XML Schema-standarden, der havde et års fødselsdag forleden, er den standard, som i XML anvendes til at beskrive data med.
Men datadefinition i XML Schema kræver et fælles begrebsapparat for de brugere, der skal udveksle data. En spade skal kaldes en spade. Ellers bliver det umuligt for brugerne at snakke XML sammen.
Derfor har den Digitale Taskforce sat et projekt i gang, som skal definere fælles skemaer for offentlige data.
- Vi er med i opbygningen af XML-snitflader inden for den offentlige sektor. Indtil de fælles skemaer er fastlagte, definerer vi selv skemaer til vores XML-snitflader, forklarer Bjarne Hansen.
Dansk ordbog er ikke nok
Men uanset om den offentlige sektor og leverandører af IT-tjenester til det offentlige finder fælles danske standarder for beskrivelser af offentlige data i XML, så er problemerne ikke løst:
- De danske systemer skal også kunne snakke sammen med systemer i resten af EU. Det danske projekt med at udarbejde definitioner er godt, men man skal ikke forfalde til at tro, at der findes en enkel løsning, siger Beth Tranberg.
Trods de udestående problemer er Bjarne Hansen og Beth Tranberg enige om, at XML er en stor og vigtig brik i KMD's fremtid:
- XML giver vores brugere nogle nye muligheder og er med til at skabe et fælles verdensbillede. Nogle af manglerne ved XML må man leve med blot det ikke går ud over sikkerheden, siger de samstemmende.
Denne artikel stammer fra det trykte Computerworld.