Kæmpepotentiale
En teknologi, som kombinerer laserprint og blækprint rummer et kæmpepotentiale. Dels vil det kunne resultere i den hidtil bedste udskrivningskvalitet à la offset, dels vil det være både billigere og hurtigere at udskrive.
Det fortæller chefen for HP's udvikling af laserprintere, Chris Privon.
HP har købt sig til teknologien ved at opkøbe det israelske firma Indigo, der har udviklet LEP og samtidig besidder stor ekspertise i udskrivning via internet.
LEP giver klart den laveste sidepris af alle kendte digitale udskriftsteknologier samtidig med, at den kan anvende almindeligt papir uden special-coatning, og maskinerne kræver desuden ikke ret stor indsats fra operatørerne.
Store og dyre
I dag er LEP-maskinerne store og meget dyre og konkurrerer især mod maskiner til den grafiske branche, for eksempel tryk-maskiner fra Heidelberg.
Kun omkring fire procent af alle trykopgaver udskrives i dag digitalt. Det åbner et kæmpepotentiale for digitale maskiner i det marked, der hidtil har været domineret suverænt af traditionel trykteknologi. Almindelige brugere af printere må dog foreløbig kigge langt efter LEP-maskiner:
- Der vil gå op til ti år før LEP resulterer i maskiner til det almindelige kommercielle printermarked. Prisen vil løbende falde, men jeg tror ikke på, at der vil komme maskiner med en pris på under 25.000 kroner, vurderer Chris Privon.
Overlappende teknologier
Segmenter bevares
Selv om han beskriver LEP-teknologien som den teknologi inden for udskrivning, der har det største potentiale, regner han med, at printermarkedet langt ud i fremtiden vil være opdelt i de samme teknologiske segmenter, som findes i dag.
LEP er rettet mod den del af markedet, som har behov for mellemstore og store mængder af udskrift. Det er typisk fra 150.000 sider om måneden og opefter.
LEP vil ikke køre hverken laser- eller blækprintere af banen alene på grund af de forskellige prissætninger på teknologierne.
- Teknologierne lapper til en vis grad ind over hinanden. Blækprinterne har en række fordele. De er billige, skalerbare og forbrugerprintere fylder ikke ret meget. Laserprintere er solide, har en lav udskrivningspris især ved sort/hvid udskrivning, er meget fleksible i forhold til udskrivningsmedier og er hurtige, siger Chris Privon.
Han tilføjer, at der i begge teknologier er stor plads til forbedringer både med hensyn til hastighed og kvalitet.
Denne artikel stammer fra det trykte Computerworld.