SMS'ens store søskende

EMS- og MMS-teknologierne skal videreføre tekstbesked-succesen ved at gøre det muligt at overføre større mængder data. Med de nye teknologier kan man sende lyd og billeder til hinanden på en enkel måde. Endnu tøver de danske mobilselskaber.

Ikke klar i Danmark

SMS?en har de sidste par år været en betydelig succes og ikke så lidt af en pengemaskine for mobilselskaberne. Flere teknologier står klar til at tage over ved at overføre betydelig større mængder data og dermed gøre det muligt at overføre lyd og billeder i bedre kvalitet. Det drejer sig om EMS (Extended Messaging Service) og MMS (Multimedia Messaging Service).

EMS binder SMS'er sammen, så der kan overføres op til 255 gange 138 bytes ad gangen. I praksis vil de fleste mobiltelefoner dog have betydeligt lavere maksimum for, hvor mange SMS'er de kan modtage i træk. Desuden kan EMS i modsætning til SMS benyttes til lyd og billeder.

Herhjemme tøver selskaberne stadig over for EMS. De danske mobilnet er typisk klar til EMS. Gennem det seneste år er selskabernes SMS-centre, der styrer udsendelsen af tekstbeskederne, blevet opgraderet, så det nu blot kræver en software-opdatering at indføre det nye format for tekstbeskeder.

Men EMS kræver, at brugeren anskaffer en telefon, der kan håndtere standarden. Alcatel, Ericsson, Motorola, NEC og Siemens har EMS-telefoner på markedet.

Man bemærker en væsentlig undtagelse: Den mest populære producent, Nokia, har ingen EMS-telefoner. Det finske selskab benytter deres eget format, Nokia Picture Messaging, der først blev introduceret i selskabets Communicator.

De danske mobilselskaber angiver typisk det forholdsvis lave antal brugere med EMS-telefoner som årsag til, at de endnu ikke har gjort noget for at introducere formatet.

? Der er endnu ikke EMS-telefoner på markedet i større mængder, men det kan ændre sig hen over de næste par måneder. Med EMS vil brugerne kunne noget med logoer og de såkaldte polyfoniske ringetoner, som vil være meget interessante. De udvidede tekstbeskeder kommer ikke til at udgøre grundlaget for et massemarked i år, men TDC Mobil vil på linie med de øvrige selskaber køre nogle demonstrationsprojekter i år, siger vicedirektør Anders Christiansen fra TDC Mobil.

Producenterne ser EMS som en udvidelse af, men ikke nødvendigvis en afløser for SMS.

? EMS kommer til at stå for udsendelse af logoer, ringetoner og små animationer, og så vil formatet gøre det lettere at benytte unified messaging eller fælles indbakke, fordi det kan videresende såvel længere tekst-mails som telefonsvarer-beskeder til mobiltelefonen, siger Ulrik Branner Jespersen fra Ericssons Mobile Consulting & Service Platform-afdeling.

? Men jeg tror, at SMS vil blive ved med at have en berettigelse til korte, koncise meddelelser og til notifikationer. Det er en kort, hurtig og billig meddelelsesform, siger han.

MMS kræver mere

Med MMS er det kun mobiltelefonernes hukommelse, der sætter en grænse for, hvor store beskederne kan være. Mobilproducenterne forventer, at vi snart benytter dette format til at sende de billeder, vi har taget med telefonens indbyggede kamera, til hinanden. MMS kræver et pakkekoblet net, altså GPRS eller tredje generations mobilnet.

Hvor EMS er en forlængelse af den eksisterende SMS-teknologi, kræver MMS en del mere af mobilnettene. Selskabet skal opbygge et MMS-center til at styre overførslen af de større beskeder, og dette skal forbindes med det eksisterende SMS-center og med selskabets WAP-funktioner. Så kan man etablere såkaldte push-teknologier, der i givne situationer selv kan finde ud af at sende ud til brugeren.

MMS-centret skal også forbindes med selskabets unified messaging- og voice mail-systemer, med dets betalingssystem og med det system, der styrer, at brugerne kan flytte deres nummer med over til andre selskaber ? ellers bliver det i stadig flere tilfælde ikke muligt for en MMS-besked at finde brugeren.

MMS vil kunne køre over den nuværende pakkekoblede GPRS-teknologi, men telefonerne skal kunne forstå GIF- og BMP-billedfiler og midi- og iMelody-lydfiler. De første MMS-telefoner er netop ved at komme på markedet.

I øjeblikket er der ved at blive tilføjet faciliteter til MMS-standarden, så man kan svare på en MMS med en SMS, og så man kan overføre et hyperlink.

Det avancerede MMS-format er allerede i drift hos Telenor i Norge og i test hos Telia i Sverige. Det ventes, at danske mobilselskaber begynder at tage testkunder ind på MMS-forsøg i år.

Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere