Telefoner proppet med teknologi

Nokia fremviser ny multimedietelefon med farveskærm, Java og MMS-beskeder, og Motorola har også taget masser af lækre nyheder med på CeBIT-messen, blandt andet firmaets første 3G-telefon. Siemens tager ordet "håndfri" bogstaveligt med en mobiltelefon, der hænger om halsen, betjenes med talestyring og kan udbygges med moduler, der kan tilføje MP3-afspiller, kamera og meget andet til telefonen.

Nokia 7210

Nokia 7210
Hannover: Nokia vil ikke bare se til, mens Sony Ericsson kan sælge flere mobiltelefoner med farveskærm, end den svensk-japanske alliance overhovedet kan producere. Derfor benytter Nokia CeBIT-messen til at lancere sin nye 7210-mobiltelefon med en farveskærm med høj opløsning.

Den nye Nokia har et helt nyt design af tasterne, og brugerfladen i displayet er tilpasset mulighederne med de i alt 4.096 farver. Telefonen indeholder to Java-spil, og man kan hente nye spil og funktioner fra nettet, for eksempel via en GPRS-forbindelse. Nokia 7210 understøtter Java 2 Micro Edition (J2ME), der er specielt designet til mindre typer forbrugerelektronik.

Derudover er 7210 forberedt til MMS, hvilket er multimediebeskeder, der udbygger de velkendte SMS'er, når operatørerne får opdateret deres netværk. Og endelig har den indbygget FM-stereoradio, som det også er set på tidligere Nokia-modeller.

MMS-beskederne vil i første omgang rumme mulighed for at kombinere tekst med grafik og billeder. Modtagerterminalen skal også understøtte MMS. Er det ikke tilfældet, vil modtagerne kun se en traditionel SMS med en webadresse og et password, der giver adgang til at se MMS-beskeden på nettet.

Udover GSM/GPRS er den eneste forbindelse til omverdenen via den infrarøde port. I modsætning til Sony Ericsson T68/T68i er Nokia 7210 ikke udstyret med en Bluetooth-chip. Nokia 7210 er på markedet i begyndelsen af tredje kvartal 2002.

Nokia benytter også CeBIT til at præsentere model 3410 med Java, billededitor og mulighed for at hente nye Java-spil på nettet. Telefonen har dog hverken EMS (Enhanced Messaging Service) eller MMS. Storebror til 3410 bliver 3510, der har GPRS, MMS og polyfoniske ringetoner. Mere spændende er de udskiftelige covers til telefonen, der nu skal kunne blinke og åbner for en ny industri af tilbehørsproducenter. Endelig har Nokia lanceret Communicator 9210i, der har indbygget Opera-browser med Flash og RealPlayer medieafspiller til at vise levende billeder.

Motorola-nyt

Motorola A820.
Amerikanske Motorola havde en pæn flok produkter med til CeBIT. 2002 byder blandt andet på Motorolas første 3G-telefon ved navn A820. Den kan ikke alene klare fremtidens mobile netværk med høje hastigheder for dataoverførsel, men understøtter også den nuværende GSM-teknologi. A820 har indbygget videokamera, og den understøtter Bluetooth.

Motorola T720 har farveskærm med op til 4.096 forskellige farver, og telefonen understøtter Java og GPRS. Generelt satser Motorola stærkt på Java, og også mobiltelefonerne A388, V60i, V66i og T280i kan afvikle små Java-programmer. De tre sidstnævnte triband-telefoner er opdateringer af eksisterende modeller, og de understøtter alle GPRS.

Hvis man er ude efter en mobiltelefon, der ikke ligner nogen anden telefon på markedet, er Motorola V70 et godt bud. Displayet er rundt, og telefonen åbnes ved at dreje et cover en halv omgang. Også denne lille designer-telefon understøtter GPRS.

Japanske Toshiba vil for øvrigt også ind på det europæisk mobil-marked. En telefon kaldet TS21i blev lanceret på CeBIT. TS21i understøtter I-mode via GPRS, og da I-mode ikke er særligt udbredt i Europa, vil telefonen til at starte med kun være at finde i Tyskland og Benelux-landende, efterfulgt af Storbritannien.

Telefon om halsen

Den tyske mobilgigant Siemens kigger et stykke ud i fremtiden med en række produkter på CeBIT. Vi fik mulighed for at afprøve en prototype ved navn Siemens Pendant Phone. Mobiltelefonen er designet til at hænge omkring halsen. Den vejer under 60 gram, men er fyldt med teknologi.

Telefonen er såkaldt quad-band, hvilket betydet, at den understøtter fire forskellige netværker: 850, 900, 1800 og 1900 MHz netværk. Desuden er telefonen udstyret med GPRS, så den kan holdes i konstant forbindelse med nettet.

Bagstykket på telefonen rummer et batteri samt den type funktionalitet, man måtte ønske. For eksempel kan man koble et lille digitalt kamera bag på telefonen. Kameraet tager billeder i opløsningen 352x280 pixel. Ved hjælp af GPRS kan billederne sendes over internettet, men man kan også bruge den infrarøde port til at sende dem til en anden telefon eller computer.

Sammen med kameraet kan bagstykket også rumme en MP3-afspiller med musik til en god times tid. Afspilleren har 64 megabyte hukommelse. Bagstykket kan i stedet rumme et Bluetooth- eller DECT-chip, så telefonen kan benyttes med et trådløst headset.

En repræsentant fra Siemens indrømmer, at det indtil videre er den trådløse DECT-standard, der virker bedst med telefonen, mens Bluetooth volder store problemer. Det kan ikke undre, Siemens store erfaring og succes med trådløse DECT-telefoner taget i betragtning.

Nok er Siemens Pendant Phone kun en prototype, men trods det miniatureagtige design virker telefonen i praksis allerede til opkald, og som kamera. Vi fik blandt andet lov at ringe til den tyske Frøken Klokken, der gjaldede dato og klokkeslæt ud gennem den lille højttaler.

Telefonen har ikke noget numerisk tastatur, men skal betjenes med stemmen. Hvis det fejler, for eksempel i støjfyldte omgivelser, kan man trykke sig igennem en nummerskala i displayet.

Pendant Phone forventes i bedste fald at komme i masseproduktion næste år. Problemet er som vanligt batterikapaciteten, som ikke er stærk nok til at afvikle de mange funktioner i særlig lang tid.

Til gengæld skulle en model ved navn M50 komme på markedet til juni. Ligesom Nokia 7210 har Siemens M50 indbygget Java, og Siemens forestiller sig en OTA (over-the-air) betalingsløsning til spil, hvor kunden kan prøve et spil på telefonen og derefter betale for det, hvis han eller hun vil beholde det. Samme løsning kan bruges, når der kommer nye baner eller niveauer i spillene.

M50 understøtter EMS, og den skal markedsføres som den personlige telefon, der kan sættes op til glæde for alle målgrupper.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere