E-mail-orm udgiver sig for at være FBI

Ved at udgive sig for at være e-mails fra FBI har e-mail-ormen Sober nu nået en kritisk masse, hvor internetudbyderne modtager millioner af virusmails.

Bagmændene bag e-mailormen Sober har sat deres hidtil største angrebsbølge i gang tirsdag aften, oplyser finske F-Secure, som har forhøjet sit beredskab til det højeste niveau for første gang i adskillige måneder.

Varianter af e-mailormen Sober er den seneste uges tid blevet udsendt i store mængder på internettet.

Nu er antallet imidlertid eksploderet. Ifølge F-Secure har internetudbyderne modtaget millioner af eksemplarer af ormen i løbet af få timer sent tirsdag aften.

Det samme billede bekræftes af Trend Micro, CA, Symantec, Sophos, PandaLabs og MessageLabs.

FBI advarer

Den seneste variant indeholder ingen tekniske overraskelser, men udgiver sig for at være en e-mail fra enten FBI, CIA eller det tyske forbundspoliti BKA.

Det har fået FBI til at udsende noget så usædvanligt som en virusadvarsel på dets hjemmeside, efter at have modtaget mere end 4.000 opkald fra borgere, der havde modtaget e-mailen.

I Sober-e-mailen beder en opdigtet efterforsker modtageren om at udfylde det vedhæftede spørgeskema, efter myndigheden har registreret, at modtageren har besøgt flere "ulovlige hjemmesider".

Den vedhæftede fil indeholder ikke et spørgeskema, men derimod et ondsindet program, som inficerer Windows-pc'er.

- Efter flere fejlslagne forsøg, har bagmændene bag Sober endelig opnåt, hvad de ville, på den nemme måde: Social engineering, siger Luis Corrons chef for PandaLabs ifølge en pressemeddelelse.

Social engineering dækker over et af virusprogrammørerne og hackernes vigtigste våben: Deres evne til at overbevise offeret om, at de er den autoritet, de udgiver sig for at være.

- Enhver lovlydig borger ønsker at hjælpe politiet, og nogle vil gå i panik ved tanken om, at de kan blive offer for falske anklager om at have besøgt ulovlige websteder, og de vil derfor klikke på den vedhæftede fil, siger chefkonsulent Graham Cluley fra Sophos ifølge en pressemeddelelse.

Antivirus ingen garanti

Tirsdag aften dansk tid havde MessageLabs alene stoppet over 2,7 millioner eksemplarer af den seneste Sober-variant efter at have registreret det første eksemplar mandag aften.

Johannes Ullrich fra sikkerhedsorganisationen SANS Internet Storm Center advarer om, at med den hastighed de nye varianter dukker op i disse dage, kan man ikke være sikker på, at antivirusprogrammet er opdateret til at kunne opdage de allernyeste.

- Virusser som Sober bliver typisk ændret i løbet af få timer. Vi modtager meldinger om opdaterede antivirusprogrammer, som overser nogle af de nyeste varianter, skriver Johannes Ullrich på Internet Storm Centers sikkerhedsweblog.

Derfor kan man ikke vide sig sikker, selvom en vedhæftet fil slipper forbi antivirusprogrammet.

Visse antivirusprogrammer er i stand til at fange de fleste nye varianter ud fra et generelt mønster, men kan alligevel overse en variant, hvis den er pakket med et nyt program.

http://www.fbi.gov/pressrel/pressrel05/emailscheme112205.htm

http://www.f-secure.com/v-descs/sober_y.shtml

http://www3.ca.com/securityadvisor/virusinfo/virus.aspx?id=49473

http://securityresponse.symantec.com/avcenter/venc/data/w32.sober.x@mm.html

http://www.trendmicro.com/vinfo/virusencyclo/default5.asp?VName=WORM_SOBER.AG

http://www.pandasoftware.com/virus_info/encyclopedia/overview.aspx?IdVirus=98110&sind=0




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere