Privatliv eller sikkerhed

Internetudbydere og andre firmaer kan øge sikkerheden på internettet ved at scanne alle e-mails, som passerer serverne. Imidlertid er mange firmaer afventende af frygt for brugernes reaktioner. Flere brugere og firmaer mener, at det er et valg mellem privatliv eller sikkerhed.

Scanning af e-mail

Flere eksperter i udlandet har påpeget, at internetudbydere (ISP) og andre firmaer har mulighed for at øge sikkerheden på internettet ved at implementere antivirus på mailservere. Scanning af e-mails på internetudbyderes mailservere nedsætter nemlig risikoen for at virus spredes, hvis brugerne begår fejl ved betjening af antivirus-software.

Mange internetudbydere har dog længe afvist at være med til at øge sikkerheden på internettet på denne måde af hensyn til kundernes privatliv. Andre firmaer frygter måske negative reaktioner fra brugere, der ikke vil have deres vedhæftede filer scannet eller endda få slettet e-mail efter andres forgodtbefindende.

Brugerne frygter brud på privatlivets fred og et overvågningssamfund, og betragter det som et valg af privatliv frem for sikkerhed. Efter den 11. september har mange brugere og firmaer især i USA ændret holdning til dette af frygt for terrorangreb. Scanning af e-mails på servere foregår desuden helt automatisk og uden menneskelig indblanding.

Nogle internetudbydere og webhotel-udbydere er allerede begyndt at tilbyde virus-scanning på mailserverne. MSN.com var et af de første firmaer, som begyndte at scanne e-mails. Alle vedhæftede filer i e-mails sendt til eller fra en Hotmail-konto bliver scannet med antivirus-software fra firmaet McAfee.

I Danmark scanner webhotel-udbyderen ScanNet alle e-mails, der passerer firmaets mailserver. Internetudbyderen Cybercity tilbyder kunderne scanning af e-mails som en ekstra mulighed. Internetudbyderen Tele2 scanner kun e-mails fra private kunder i særlige tilfælde.

De gør det

Obligatorisk scanning af alle e-mails
ScanNet, som er en af de største domæne og webhotel-udbydere i Danmark, har indført obligatorisk scanning af alle e-mails fra og med den 5.december. Det er både selve indholdet af e-mailen og eventuelt vedhæftede filer, der scannes. ScanNet benytter sig af antivirus-produktet F-Prot.

Selve scanningsprocessen kører helt automatisk, og der kræves derfor indblanding fra medarbejdere. Projektleder Kim Madsen fra ScanNet sammenligner scanningen af e-mails med gennemlysningen af almindelige breve for miltbrand. Han mener derfor ikke, at der er grund til bekymring for at privatlivets fred bliver brudt.

Modtagere af e-mails, der indeholder virus, bliver underrettet om at e-mailen indeholder en virus. Derefter kan man som modtager selv vurdere, om man vil modtage e-mailen - på egen risiko vel at mærke.

ScanNet testede scanningen af e-mails i uge 48. I gennemsnit blev der pr. døgn observeret 5.000 e-mails, som indeholdt virus.

Et ekstra tilbud
Internetudbyderen Cybercity tilbyder sine kunder tjenesten HackerSmacker, som er en kombineret firewall og scanner af e-mail. Derudover bliver websider, som der surfes, også scannet. HackerSmacker virker ved at kunderne ringer op til Cybercity på et bestemt telefonnummer, og derfra bliver ledt igennem til et sikkert miljø.

HackerSmacker tilbydes som en ekstra tjeneste til Cybercitys kunder med faste abonnementer. Det er altså ikke en obligatorisk tjeneste, men et tilbud til de brugere, som ikke vil, har tid eller kan finde ud af at bruge almindelige antivirus-produkter.

Der er flere kunder, som har klaget til Cybercity, om at de har modtaget virus selvom de har brugt HackerSmacker. Men hver gang har brugerne måttet erkende, at de har haft benyttet en anden udbyder, hentet e-mails på en anden måde eller ikke har haft ringet op til det specielle HackerSmacker-telefonnummer. Cybercity benytter blandt andet Trend Micros antivirus-produkt til HackerSmacker, men derudover har de selv implementeret en del af funktionerne.

Tele2 scanner i særlige tilfælde
Tele2 har valgt, at det kun er erhvervskunder, som får tilbud om scanning af e-mails. Men i særlige tilfælde bliver alle private kunders e-mail også scannet. Disse særlige tilfælde bliver vurderet af Tele2 fra virusudbrud til virusudbrud. Der blev for eksempel scannet i forbindelse med I Love You-virussen, men ikke i forbindelse med Pentagon eller Badtrans. Informationsdirektør Ebbe Jørgensen fra Tele2 vil ikke udtale sig om, hvilket antivirus-produkt firmaet benytter til scanning af e-mails.

De gør det ikke

Telia ser tiden an
Sikkerhedseksperten Peter Kruse fra Telia udtaler, at Telia nøje har overvejet, om firmaet skulle tilbyde scanning af brugernes e-mail. Men foreløbig har firmaet valgt at se tiden an, da ikke alle risici er afdækket. Blandt andet er der tvivl om, hvorvidt man kan opfange krypteringsnøgler i scannningsprocessen.

Tiscali har sikkerhedspakke
Tiscali har også overvejet at scanne alle e-mails, der går igennem mailserverne. Men firmaet har valgt at tilbyde en sikkerhedspakke til sine private kunder, da firmaet mener, at det er en bedre løsning i øjeblikket. Sikkerhedspakken blev lanceret den 5. december og indeholder virusscanner, firewall og mulighed for kryptering. Pakken koster 120 kroner om året.

TDC Internet overvejer
Erhvervskunder kan fra årsskiftet få scannet alle e-mails hos TDC Internet. Norton Anitivirus følger med alle abonnementer til private kunder. Sikkerhedschef Per B.Hansen udtaler, at TDC Internet overvejer om scanning af e-mails også skal tilbydes til private kunder, eller om der skal findes et andet supplement til Norton Antivirus.

Orange overvejer også
Orange overvejer også i øjeblikket om firmaet skal tilbyde scanning af e-mails, men er ikke nået til nogen konklusion endnu.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere