IBM's lagringssystem går ned hver 49. dag

Andre end Post Danmark har været hårdt ramt af fejlen i den første version af IBM's lagringsflagskib DS8000-serien. Et it-driftselskab, der har Østrigs to største banker som kunder, var blandt de ramte. Det østrigske selskab måtte tilmed stoppe driften i 22 timer, da lagringssystemet skulle udvides med ekstra kapacitet.

Computerworlds afsløring af, at der har været så alvorlig en fejl i den første version af IBM's nye lagringsflagskib, DS8000, at Post Danmark har sat sine IBM-enheder i skammekrogen, har ledt til flere eksempler på problemer med udstyret.

Et østrisk it-selskab, som står for it-driften i landets to største banker, blev ramt af samme type nedbrud, fortæller nyhedsmediets Techtargets storage-site.

Hos Post Danmark blev det ene af to lagringssystemer lammet i næsten en uge, men det har ikke været muligt at få IBM Danmarks forklaring på årsagen dertil.

Forklaringen får man imidlertid fra den østriske person, der er ansvarlig for lagringssystemerne hos berørte IT Austria.

Uret tæller ned
Chefen, Karin Poschel fortæller, at der i lagringssystemets mikrokode (software indlejret i hardware - også kaldet firmware, red.) er en tæller - en slags ur. Uret tæller ned fra 49 dage til 0, og afspejler altså hvor længe storagesystemet har kørt.

Problemet er, at når 0 nås, resulterer det i såkaldt bufferflow. Derefter bryder lagringssystemet ned. Systemet skal genstartes, men kun for blot endnu en gang at tælle ned fra 49 dage til 0.

Da IBM gav IT Austria den opgradering af mikrokoden, der kurerede miseren, måtte it-driften standses i flere timer, hvilket er kritisk. I forvejen er virksomheder med behov for lagringssystemer i sværvægterklassen såsom DS8000 typisk afhængig af, at driften sker uforstyrret døgnet rundt, syv dage om ugen, året rundt.

Kapacitetsudvidelse kostede 22 timer
IT Austria måtte dog endnu en gang lukke systemet ned. Denne gang var det for at udvide lagringssystemets kapacitet, og det tog 22 timer.

Nyhedstjenesten Searchstorage.techtarget.com fremhæver også et problem hos en nordamerikansk bruger, der dog foretrækker at være anonym. Herfra fortælles, at man var glad for at blive orienteret om nedtællingsfejlen af IBM. Men desværre har det endnu ikke været muligt at finde et tidspunkt, hvor man kunne tillade sig at lukke systemet ned i de syv til tolv timer, som IBM vurderer, at opgraderingen af systemet fordrer.

Den bruger har hidtil klaret sig ved at reboote systemet hver sjette uge - altså før tælleren har nået 0. Men brugeren tilføjer, at ydelsesmæssigt er han bestemt tilfreds med skiftet fra IBM's tidligere udstyr, Shark 2105, til DS8000.

Ligner Shark-problemer
Nyhedstjenesten citerer analytikeren Tony Asara, senior analyst hos Enterprise Strategy Group, for, at problemerne minder om dem, som IBM havde med de tidligere Shark-systemer.

IBM oplyser imidlertid, at alle problemer med de første solgte maskiner er udbedret, samt at firmaet ikke er bekendt med lignende problemer i de lagringssystemer, der leveres i dag.

Hos Post Danmark handlede det om DS8300, som er den kraftigste model i DS8000 serien. Posten fik leveret de to systemer i foråret. Det ene brød sammen, men postkaos blev undgået, da det andet lagringssystem ? et "spejlet" - overtog jobbet, men produktionen kørte videre for halv kraft.

For meget på spil
Post Danmarks it-ansvarlige, vicedirektør Jens Risgaard, turde - trods IBM's mikrokoderettelse - ikke satse på videre drift af DS8300-systemerne, men fik installeret erstatningsudstyr. På spil står hele den automatiske sortering af posten på landets postcentre.

Men Jens Risgaard forventer igen at sætte strøm på IBM-udstyret. Han afventer blot, at IBM præsenterer ham for to referencekunder, der kan fortælle, at alt nu går planmæssigt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere