Finanslov med få penge til nye initiativer

Regeringen lægger op til omprioritering og bedre koordination af statens it-udviklingsbudgetter i forbindelse med forhandlingerne om finansloven. Trods milliardoverskud holder regeringen tilbage med nye initiativer.

Regeringen har afsat ganske få milliarder kroner til nye initiativer på finanslovsforslaget for 2006.

Det fremgår af det forslag til finansloven for 2006, som finansminister Thor Pedersen (V) præsenterede torsdag.

Blandt de nye initiativer er en pulje på 45 millioner kroner til særlige it-projekter i 2006.

Den forventes blandt andet anvendt til modernisering af domstolenes it, forenkling af bilregistreringen og andre "højt prioriterede" it-projekter.

Regeringen lægger endvidere op til omprioritering og bedre koordination af statens it-udviklingsbudgetter i forbindelse med forhandlingerne om finansloven for 2006.

Det sker, fordi en analyse har vist, at udviklingsandelen af de statslige it-budgetter i Danmark er højere end i andre lande, og at der på en række områder sker dobbeltudvikling af it-systemer.

Regeringen lægger derfor op til at frigøre midler til nye initiativer gennem omprioritering af det samlede statslige it-udviklingsbudget.

Flere penge til forskning

Med finanslovsforslaget lægger regeringen som varslet endvidere op til at styrke indsatsen på forskningsområdet.

Det skal blandt andet ske med 200 millioner kroner, der øremærkes til forskeruddannelser, udvikling af unge forskertalenter og strategisk forskning.

Endvidere forventes der uddelt ekstra 100 millioner kroner i 2006 via regeringens nyligt etablerede Højteknologifond.

Finanslovsforslaget arbejder endvidere med et forventet provenu på 1,1 milliarder kroner frem til 2009 fra udbudet af 3G-licenser til mobiltelefonselskaberne.

De indtægter vil ifølge regeringen give 285 millioner kroner årligt til forskning og it frem til 2008.

Samlet set er der således afsat ekstra 585 millioner på forskningsområdet i 2006 i forhold til 2005.

Ifølge regeringens oplæg til finansloven medfører de nye initiativer et direkte løft i bevillinger til forskningen på cirka 440 millioner kroner i 2006 sammenlignet med 2005.

Samlet set er der afsat 10,7 milliarder til forskningen i 2006. Det svarer til 0,76 procent af bruttonationalproduktet (BNP) i 2006 mod 0,75 procent i 2005.

Der er dermed fortsat et stykke vej til EU's Barcelona-målsætning, om at offentlig forskning skal udgøre en procent af det enkelte lands BNP i 2010.

De øgede investeringer i forskning skal ifølge regeringens oplæg sammen med nye initiativer for innovation og iværksætteri forberede Danmark til udfordringerne i lyset af den øgede globalisering.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere