Velkommen til onsdagens morgen-briefing fra Computerworld.
Morgen-briefingen er i dag sammensat af Dan Jensen.
Mandag 5. maj er det slut med Telia Mobil Danmark-navnet.
På denne dag skifter selskabet og tjenesten nemlig formelt navn til Norlys Mobil efter, at Norlys for godt et år siden købte det danske Telia-selskab for 6,25 milliarder kroner.
Selskabet meddeler, at det kun er navnet, der skiftes - herunder på brugernes mobiltelefoner.
“Du skal som kunde ikke skifte SIM-kort eller ændre måden, du betaler dine regninger. Der ændres kun i vores navn og måden vi ser ud på fx mails, hjemmeside, mails og regninger,” meddeler Norlys.
Du kan læse mere om navneskiftet hos Norlys her.
Åben høring i Folketinget om kvinder i it-branchen
Om nogle få timer slår Folketingets uddannelses-udvalg dørene op for Landstingssalen på Christiansborg i København til en åben høring om kvinder i tech-branchen herhjemme.
Formålet med høringen er ifølge udvalget at ‘blive klogere på de udfordringer og muligheder, der er for kvinder’ i tech-branchen samt i de såkaldte stem-fag - ‘science, technology, engineering and mathematics.’
“Høringen vil blandt andet belyse, hvorfor få kvinder vælger en karriere inden for stem-fagene, og hvorfor mange kvinder forlader tech-branchen, selv når de har en stem-uddannelse,” lyder det fra uddannelses- og forskningsudvalget.
Arrangementet begynder klokken 09:00 og tager et par timer.
Europæiske teleselskaber: Europa har ikke råd til at vente
Repræsentanter for en række europæiske teleselskaber er i denne uge i København, hvor de blandt andet skal mødes med brancheorganisationer og danske myndigheder.
Det sker op til, at Danmark overtaget formandsskabet i EU til sommer.
Teleselskaberne arbejder blandt andet for, at der skal være gode rammer for, at der skrues op for investeringerne i den digitale infrastruktur i EU.
“Europa har ikke råd til at stå stille,” lyder det i en fælles erklæring, som teleselskaberne har udsendt, og som du kan læse i dens helhed her.
Digitaliseringsstyrelsen klar med ‘hjælpeunivers’ til myndigheder
Digitaliseringsstyrelsen er klar med et såkaldt ‘hjælpe-univers’ til danske myndigheder, som søger inspiration til muligheder for at fremhæve udvalgt indhold i Digital Post til borgerne.
Digital Post har indbygget den såkaldte MeMo - ‘MeddelelsesModel’ - som kan anvendes til netop at fremhæve visse detaljer over for modtageren.
“I hjælpeuniverset kan man blandt andet læse, hvordan man kommer godt i gang og se visuelle eksempler på, hvordan MeMo ser ud, når borgeren eller virksomheden modtager Digital Post. Det kan I også bruge i dialog mellem fagområderne/forretningen og it-afdelingen, med ledelsen organisation og med leverandørerne,” lyder det fra Digitaliseringsstyrelsen.
Du kan læse mere om MeMo her.
Mere end halvdelen af europæiske virksomheder har betalt løsesum
Godt hver anden europæiske virksomhed har ifølge sikkerhedsfirmaet Armis betalt løsepenge for at komme fri af ransomware.
Ifølge selskabet koster et ransomwareangreb i gennemsnut 8,5 millioner euro, hvilket er noget mere end det globale gennemsnit.
"48 procent af europæiske storvirksomheder er blevet hacket og at hele 87 procent globalt siger, at de er bekymrede over effekten af cyberangreb fra fremmede nationer på deres virksomhed – en markant stigning fra 56 procent sidste år," lyder det fra Armis.
Ifølge selskabet ser it-cheferne en markant forøgelse i anvendelsen af AI i forbindelse med hackerangrebene.
Flest angreb ser ud til at komme fra Rusland fulgt af Kina, Nordkorea, Iran, Syrien, Brasilien og Sudan.
Dansk Sprogmodel Konsortium baner vejen for ansvarlige danske AI-sprogmodeller
Med en ny aftale er vejen banet for, at danske open source-sprogmodeller kan øve sig på dansk data.
Dansk Sprogmodel Konsortium, der består af blandt andet Alexandra Instituttet, IBM og Dansk Erhverv, har nemlig underskrevet en aftale med dansk presse, som vil gøre det muligt at frikøbe data til træning af danske sprogmodeller.
Aftalen er indgået med organisationen med det mundrette navn ‘Danske Pressepublikationers Kollektive Forvaltningsorganisation.’
“Det er et vigtigt første skridt for udviklingen af ansvarlige, danske sprogmodeller og det første af sin art i Europa,” lyder det fra de to organisationer.
De peger på, at aftalen “samtidig er første skridt mod at sikre adgang til data fra alle danske medier, hvilket er nødvendigt for at kunne udvikle danske sprogmodeller, der respekterer dataejers betingelser,” som det hedder.