Der findes grundlæggende to typer bilkøbere.
I den ene lejr finder du mennesker, som gerne vil fragtes fra A til B og det helst så billigt som muligt. Her finder du publikummet til herostratisk berømte biler som Citroen Berlingo og Dacia Sandero.
I den anden lejr finder du de bilkøbere, som gerne vil kæres for undervejs og eksponere, hvor meget status og social kapital, der besiddes. Her finder du de tyske premium-mærker.
De fleste biler og bilkøbere kan efterfølgende placeres på den akse mellem praktik og livsstil, men dagens test-emne er lidt af en kuriositet, da den faktisk kan begå sig på begge scener.
Mød den nye ID.Buzz.
Lang og bred Buzz
Dagens test-emne er på mange måder revideret i forhold til den version, der i 2023 blev kåret som ’Årets bil’.
Bare to år efter introduktionen har vi dog at gøre med en opdateret version, som ny tilbydes med 25 centimeters ekstra længde, væsentlig kraftigere drivlinje og et større batteri. Det hele serveret til en meget skarpere pris, der starter ved 389.999 kroner.
Det er altså lovende sager, der tilbydes, selvom den rent visuelt ligner sig selv. Man tilbydes igen et design, der behændigt formår at være stort og rummeligt, mens det spreder glad og godt humør på sin færd.
Den er kun få centimeter fra at være hele fem meter lang, mens den kun er halvanden centimeter fra at være to meter bred. Sidespejlene har det desværre med at rage noget ud, hvorfor jeg skal holde tungen ganske lige i munden, for at få den igennem porten til min ejendoms gård.
Vi taler i alt 2,21 meters bredde, og dermed fylder ID.Buzz mere på vejbanen end en 9-personners el-minibus som Opels Zafira-e.
Forvokset bil
Men selvom ID.Buzz nu fylder mindst lige så meget som en tilsvarende varevogn er den altså bygget op omkring den samme platform som man finder i VW ID.7.
Man finder derfor enten en 286 hestes hækmotor, eller 340 heste fordelt over alle fire hjul, mens der tilbydes enten 77 eller 86 kWh batteri, som giver op til 470 kilometers rækkevidde.
Det er fine tal, for så stor en bil, men Buzz’ens rødder giver dog ulemper, som bør være klar over.
Buzz’en er nemlig ikke nær så rummelig, som størrelsen kunne forlede en til at tro. Her er oceaner af plads, bevares, men det siger lidt om bilen, at den som cargo-version, kun kan tage imod 3,9 kubikmeter mens den kommende PV5 fra kan tage imod 4,5 kubikmeter – og Kiaen er endda en anelse mindre.
Som passagerbil render man også ind i andre potentielle problemer. Nyttelasten lyder på 540 kilo, hvilket kan være i underkanten, hvis man vil have seks passagerer med og deres bagage.
Samtidig kan der maksimalt trækkes 1.000 kilo på krogen, hvilket sætter eventuelle camping-drømme halvt i sænk.
Selve indretningen er heller ikke helt så fleksibel, som man kunne håbe på. Eksempelvis kan sæder ikke pilles ud, og det er ikke alle sæder, der kan skydes frem og tilbage individuelt eller have ISO-fix beslag. En eventuelt indbygget lift til kørestole kan heller ikke komme på tale her.
Nogle af løsningerne virker endda lidt påklistrede, med sædeskinner og dørkroge som rager ud på uhensigtsmæssig vis og bagruder, som kun kan åbnes minimalt.
Omvendt så opleves kabinen mere som bil end minibus, med gode, velpolstrede sæder, rimelig lydisolering og et godt udsyn ud til siderne.
Store sager
Det bringer os til førersædet, hvor man sidder godt, højt hævet over den resterende trafik og med overraskende langt til forruden – hvor A-stolperne langt foran en forringer udsynet lidt. Igen et produkt af, at ID.Buzz er bygget omkring en bil-platform.
Som med resten af ID.familien foregår styringen primært igennem et stort centralt display, hvorfra man styrer klima, musik og andet.
Omkring rattet og armlæn er også nogle knapper, som dog er af den halvsløje kapacitive slags.
Stemmestyringen er dog ganske anvendelig her.
Behagelig bamse
Med en dødvægt på 2,8 tons, har selve styretøj, affjedring og de 286 hestekræfter noget at se til, når den store masse skal flyttes.
Det foregår dog alt sammen på kontrolleret vis, med en affjedring som formår at være komfortabel og tilstrækkelig fast til at de små tre tons bil føles som noget der gynger.
Kræfterne leveres på baghjulene, hvilket giver bilen et friskt afsæt, og da de elektriske kræfter leveres prompte, kan man ikke bare køre fra de fleste varebiler, men også de fleste fossilbiler ved lyskrydset.
Nul til 100 disciplinen klares da også på friske under otte sekunder.
Den testede version med den forlængede korpus er samtidig udstyret med det større 86 kWh batteri, som giver 464 kilometers officiel rækkevidde, hvilket forhåbninger om, at længere ture også er mulige med den store Buzz.
I praksis ved motorveshastigheder på 110 i timen og forårstemperaturer omkring de 10 grader, er forbruget dog omkring 3,8-3,9 kilometer per kWh, svarende til 330 kilometers reel rækkevidde.
Om det er godt eller skidt kommer an på ens forventninger. Det er rigtig fint for så stor en bil, men uimponerende i forhold til eksempelvis ID.7, som den deler platform med.
Er man indstillet på at tage den med ro, kan jeg dog godt se mig tage familien med på langtur sydpå, da man kan regne med to til tre timer mellem hvert pitstop og nogle ladepauser på under en halv time.
Mere end et livstilsprodukt
VW ID.Buzz må siges at være mere end almindelig vellykket.
For prissætningen fra 420.000 kroner for den testede lange model er meget rimelig – man får rigtig meget bil for pengene, hvilket kan tilfredsstille enhver fornuftig-Per derude.
Men samtidig bliver der altså flirtet til den anden mindre rationelle hjernehalvdel med sit charmerende ydre, opulente pladsforhold og velkørende gemyt.
Faktisk leverer den på begge banehalvdele, hvilket gør at man kan tilgive, at der nogle enkelte svipsere, der skal leves med.